自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

(九龍塘York)請問有沒有家長分享一下仔女在york校舍生活?我個仔已決定黎緊出年讀K1上午國際班,成日睇見網上啲人話呢間學校又商業又多大陸土豪又只係啲家長作後備嘅選擇,仔女係York讀被人睇唔起...等等! 身邊啲朋友又叫我諗清楚(本身都有九龍塘迦南offer、劍鳴offer,但我較喜歡york!),唉...
本來我對呢間學校都好有信心,搞到我依家都好擔心揀錯幼稚園!

有冇用家依家或之前係讀緊呢間學校讀過? 請大家出聲發表一下,給我和其他家長多啲資料support,幫呢間學校抱下不平丫!

侯爵府

雲妮兒 發表於 17-12-13 12:54
(九龍塘York)請問有沒有家長分享一下仔女在york校舍生活?我個仔已決定黎緊出年讀K1上午國際班, ...

我大仔(超細B)讀緊k2,細仔(大b)也會跟着讀
主要原因:
1. 老師有愛心有經驗(除k1那個中文班主任熱誠一般,之後佢也沒有做了。pn和k2老師也非常好)有交帶,溝通緊密,平易近人
2. Net非常好,活動教學,令小朋友喜歡英文,phonics教得好好,小朋友識自己讀書串字
3. 學校有很多興趣班提供,證書課程也有,而且比出面平,有需要可以報不用周圍搵,小一面試班也有,感覺支援比較多(我和朋友比較過價錢)
4. 的確有不少大陸人讀,我班也有幾個,但都是有教養的,而且也幾親切,是有文化的人不用擔心
5. 最主要是小朋友返學很開心,和同學相處也很好,令佢社交能力提升,由以前內向變得現在很開朗,表達能力也變好

其實很多人不喜歡這間學校主要是因為他學位比較多,收生也比較寬鬆,學校的面試模式也不是測試小朋友的能力來作為基準,而是看小朋友和家長相處。總之就是不太「馨香」吧。至於質素方面我覺得是沒有問題的,不過太強調英文可能中文會比較弱,要多點教小朋友認字和看書,數學方面我們也有自行幫小朋友加強。學費其實和其他學校差不多,雜費也不是特別貴,而且可以選擇不要。所以我覺得話佢商業可以忽略。反而如果你好介意啲閑言閑語,就不要讀比較好。因為心理壓力可能會很大。順帶一提k1 下學期可以參加半日興趣班,變相是全日班,對雙職家長也方便。

首頁

尾頁

跳至