論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

長文:但真心感激大家俾下意見及看法,這我是我第一個工人冇咩工人經驗!)係米多數d工人都黑面或講野吾望住你?我個工人就快五年,第一約乖有禮又主動又照顧NB, ,但係一張約不如一張約,不過上年都有續約。自第二約及有男朋友后,同佢講野又黑面又望住又鬧情緒,昨天叫她做野又不睬,你們都是這樣嗎?係咪都其實某程度係要睇佢哋面色?...放下要求,因為有人質係手,要幫我帶小朋友,叫才做,才清潔。由於小朋友已上幼稚園,她平時送接校巴,及買餸準備晚餐,買餸兩個鐘,下午入房,weekend 我們出去食唔使煮飯. 看上不似太多嘢做,但係佢都黑面!我老公話嗰個人係咁叫我睇開啲!起碼叫佢都會郁。但同事話通常男人可能怕麻煩都唔想換工人,加上我姐姐煮嘢食都OK,又習慣咗我們的模式。但我又擔心明年踏入第五年,他更加利害博我炒佢仲麻煩。所以有產生多一個問題,應唔應該去炒佢定係繼續睇佢面色等埋下年!

寶石宮

2023年兔年勳章

addicted 發表於 17-12-13 13:16
長文:但真心感激大家俾下意見及看法,這我是我第一個工人冇咩工人經驗!)係米多數d工 ...

男友在港?

男爵府

Poyau 發表於 17-12-13 13:54
男友在港?

No

男爵府

Poyau 發表於 17-12-13 13:54
男友在港?

In Philippines

寶石宮

2023年兔年勳章

addicted 發表於 17-12-13 13:54
In Philippines

男友在菲都好啲
面黑可能因有人質 請嗰個可能都係咁
做到所有應做嘅嘢 當時運高睇唔到

子爵府

吾想做,想你炒她,補一個月喔

子爵府

多數博炒的賓都是黑面。之前幾個都是這樣!同十問十吾應,永遠隻眼有問題的。

子爵府

看看你忍吾忍得。佢吾做你吾使補可能連長期服務金都無。

大宅

長文:但真心感激大家俾下意見及看法,這我是我第一個工人冇咩工人經驗!)係米多數d工 ...

未夠5年已係咁,夠5年仲差。或者同佢傾下,睇下佢有冇做得唔開心

大宅

回覆樓主

現在是 幾多年 幾多個月?

寶石宮

2023年兔年勳章

addicted 發表於 17-12-13 13:54
No

就快五年可能博炒攞長服
可考慮快啲揾個新工人
好過到時長服又要比 新工人又未到

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

跟本就博炒想你俾長期佢

別墅

回覆樓主

黑面我可會忍

別墅

回覆樓主

黑面我吾會忍

男爵府

fishchow 發表於 17-12-13 21:08
現在是 幾多年 幾多個月?

Next month (Jan 2018) 5 years la

男爵府

Poyau 發表於 17-12-13 21:46
就快五年可能博炒攞長服
可考慮快啲揾個新工人
好過到時長服又要比 新工人又未到

可以搵定先才考慮?定要俾$$ (deposit)agent先揾?thx

男爵府

Poyau 發表於 17-12-13 14:27
男友在菲都好啲
面黑可能因有人質 請嗰個可能都係咁
做到所有應做嘅嘢 當時運高睇唔到

Thx! My c6 thinks the sAme

男爵府

samsamsam123 發表於 17-12-13 15:03
看看你忍吾忍得。佢吾做你吾使補可能連長期服務金都無。

Ic! If she gets worse, C6 said will give her hard time, so hope she will resign....but don't know cuz 又未至於死刊,但我又最爭她黑面!又不望住眼睛講野!

男爵府

steplovebb 發表於 17-12-13 16:57
未夠5年已係咁,夠5年仲差。或者同佢傾下,睇下佢有冇做得唔開心

Thx for advice. We did, but she said "nothing". She is the type - 分工人主人好清自己位置。從不會kiss 我們小孩子,因為知我們吾like, but bless she likes my kid, didn't hurt him. Some maids are crazy and have "bad heart"!

男爵府

If she is in a bad mood or no reason, she can ignore us!! And only "tell her to clean" now, not proactively, so struggling!! Wanna fire her but afraid next one even worse, so also wanna keep at the same time.

首頁

尾頁

跳至