嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

我寶寶16個月大,大牙剛剛出,之前好疼苦,成日喊唔食,過咗幾日好番曬,但係佢就唔係好想食野,就算食就好少。佢鐘意食甜野,生果,cereal, 芝士,蛋白,yogurt,包,Udon 之外,好多野都唔食。我頭都爆,係唔係我們既作息有問題呢?

9am wake up and breastfeed
11am cereal/bread with some fruit
1 - 3:30pm nap time with breast feed
4pm I feed him for one bowl congee while he uses spoon to eat egg white cheese or fruit
7pm noodles with fruit
9:30-10pm 5oz formula plus breastfeed to sleep

夜晚個餐佢食得最差,佢想食我地d餸,俾佢,佢又吐。佢又好似唔鐘意咬,比Udon,通粉就要用手,但係食少少就玩完。我都冇佢辨法。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢用手食就由得佢.

佢食唔晒都由得佢.

你只係俾最好既食物就得, 夠鐘收枱等下一餐, 食幾多係小朋友自己話事. 慢慢佢地會用餐具. 我兩個仔過左1歲就食好少, 大仔到5歲至開始食番多d野, 二仔而家7歲都係食好少, 仲少過三女. 只要佢地精神就得. 所以我地控制唔到小朋友咁多, 你亦唔駛擔心.

時間表方面, 我覺得係時侯跟大人咁食好d, 即係三餐主餐係固體, 中間係小食/奶較好. 佢4點食左粥仔, 7點未必仲有胃口.

生果方面一餐入面只食生果都得. 其他時間食其他食物, 最多一日食2次生果.

9am cereal/bread
1am fruit / breastfeed
1 - 3:30pm nap time with congee
4pm fruit / breastfeed
7pm dinner
9:30-10pm 5oz formula plus breastfeed to sleep

民房

bosch 發表於 17-12-13 20:43
佢用手食就由得佢.

佢食唔晒都由得佢.

多謝你!我想他吃多d因為他生身線得15,他是個超級好動的寶寶。

水晶宮

babygumbee 發表於 17-12-13 23:43
多謝你!我想他吃多d因為他生身線得15,他是個超級好動的寶寶。
生長線唔係咁睇的,並唔係越高越好。生長線係统計數字,人有肥瘦高矮,一定有人排15月,本身並無問題,只要仍一路大約跟住有增長就得。暴跌離條線先可能有問題,而暴升亦未必正常。

別墅

MommyPanel勳章

16個月唔好食粥喇,試下俾飯啦.佢習慣唔駛點咬,再大D就唔肯再食有口感嘅野.到時仲頭痕.

首頁

尾頁

跳至