論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊會請姐姐,但屋企唔係大,得2間房,一間雙人床,一間放碌架床。
屋企一家4口,一個3歲,一個NEW BORN,加埋姐姐5個人
大仔CHI身,仲未肯先己一個訓,所以要同我/DADDY訓...
你家打算老公同大仔訓,我同姐姐訓碌架床(佢上我下)........但我又好驚同佢同房,因為我係果鼻敏感狂......

想問下大家會點安置姐姐

大宅

回覆樓主

我覺得應該趁姐姐未來呢段時間,要訓練大仔肯自己瞓,可以daddy同大仔瞓住碌架床間房,仔瞓左後daddy先走。買個夜燈比仔,開住瞓,等佢如果半夜醒時可以無甘驚。開頭可能半夜會醒,會喊,會過去你地間房,大人半夜醒係辛苦D,比D時間小朋友習慣。到時姐姐到左仔就同姐姐一間房。
點都唔好同老公分房瞓,時間長左感情一定有影響。

寶石宮

2023年兔年勳章

annamashu 發表於 17-12-13 14:56
黎緊會請姐姐,但屋企唔係大,得2間房,一間雙人床,一間放碌架床。
屋企一家4口,一個3歲,一個NEW BORN,加埋姐 ...

試吓安排姐姐上格床 仔下格
BB床在那間房?

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

big son with jei jei 1 rm
ur hubby, baby and u 1 rm la of coz

別墅

屋企一家4口,一個3歲,一個NEW BORN,加埋姐 ...

不要跟老公分房睡,對夫妻感情會有很大影響。讓大仔跟姐姐同間房(碌架床),你跟老公和細B一間房。
但現在要開始訓練大仔獨立睡,陪著他在同一間房間待著到睡著才離開。

大宅

我同你個case一模一樣,只係我個 newborn 1月先出世,我暫時老公同囡訓,我同姐因為我囡11點幾12點先訓,會嘈到姐姐,就算同姐訓,都要訓著先搬佢去,我又怕佢半夜醒找我們,影響睡眠,返學吾夠訓,我打算放聖誕假再試下訓練佢

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

你情況就一定:你+你老公+NB一房。
大仔+工人碌架床。
如果你工人有心做好份工又有愛心,就會花心思氹你個大仔,當二人有感情就肯跟工人瞓。GOOD LUCK.
主 賜 平 安

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

碌架床, 大仔下格, 工人上格, 一定唔會同床。
慢慢同大仔講, 長大了, 要自己睡

大宅

回覆樓主

丁字床 上下格 幾好,姐姐可以斜斜 望到小孩 在下格床情況

大宅

回覆樓主:

我同你差唔多情況,不過係我唔捨得分開同大女分房,小朋友大得快我想襯佢仲幼稚園時期親密d,而家一家四口一間房,但我同C6瞓雙人床,大女自己瞓高架床,bb瞓bb床,工人自己一間房瞓高架床,下面放雜物同做玩具房咁

首頁

尾頁

跳至