1-3歲

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆 Winniebabe 的帖子

我係揀$5800. 果陣我係唔合資格申請資格呀

大宅

想生BB熱投

回覆樓主:

樓主,我仔仔同你個女情況一樣,18個月返健康院既時間已經話佢言語慢左6個月,到24個月再返去見醫生都話佢遲足半到,依然講緊太空話,佢係連疊字都唔會講,只會手指指講:要呢個呀。當時我諗佢可能要接觸多啲同齡小朋友,所以比佢22個月大返playgroup, 但返左3個月都唔見有進步,咁啱佢又係細B(9月出世),佢2歲2個月已經要IN幼稚園K1,結果見左8間只有1間新校收,我當時7間都話唔收真係喊左出嚟
到佢見26個月我出去搵私人既言語評估,想知究竟遲左幾多,希望可以追返,因為當時政府轉介要我等1年先可以評估,2年先有機會接受治療,我覺得太遲了。
搵左私人要$1000做評估,結果遲左9個月,跟著我好好彩上啲討論區搵到間言語治療,個到啲姑娘同言語治療師好好,上了3個月已經見到有進步。
我仔仔現時已經讀緊K1(39個月大),而言語認知既訓練依然上緊,已經讀左1年兩個月,我覺得獲益良多,要治療要趁早,我聽姑娘講係有個黃金時期去學講野,過晒再追要用更長時間。
如果你有需要可以Pm我。

大宅

tammychk 發表於 18-1-9 23:48
樓主,我仔仔同你個女情況一樣,18個月返健康院既時間已經話佢言語慢左6個月,到24個月再返去見醫生都話佢 ...

可pm我言語治療師的資料嗎?thx

複式洋房

樓主,我仔仔同你個女情況一樣,18個月返健康院既時間已經話佢言語慢左6個月,到24個月再返去見醫生都話佢 ...

可以pm資料我嗎?我仔講野都唔叻,好擔心,唔該嗮!

民房

可PM我嗎?Thx

大宅

想生BB熱投

lalahk 發表於 18-1-13 19:45
可pm我言語治療師的資料嗎?thx

已pm

大宅

想生BB熱投

欣欣22 發表於 18-1-13 23:17
可以pm資料我嗎?我仔講野都唔叻,好擔心,唔該嗮!

已pm

大宅

想生BB熱投

liliyanful 發表於 18-1-14 23:10
可PM我嗎?Thx

已pm

複式洋房

可以PM我嗎?thx

大宅

想生BB熱投

chinhyee 發表於 18-1-15 18:52
可以PM我嗎?thx

已pm

大宅

請問你仔仔做評估是$1000嗎?可否pm言語治療師資料俾我嗎?謝謝你!(emoji)

大宅

想生BB熱投

Winniebabe 發表於 18-1-15 22:53
請問你仔仔做評估是$1000嗎?可否pm言語治療師資料俾我嗎?謝謝你!(emoji)
...

我上次去做評估個間唔太好(荃灣),45分鐘個治療師感覺有啲hea,個報告又唔夠詳盡,反而我而家個仔學緊言語治療個間啲治療師仲好啲,起碼解釋得詳細啲,如果我冇記錯的話仲要比荃灣平$200蚊

大宅

tammychk 發表於 18-1-16 11:13
我上次去做評估個間唔太好(荃灣),45分鐘個治療師感覺有啲hea,個報告又唔夠詳盡,反而我而家個仔學緊言 ...

請問可以pm資料俾我嗎?同埋你果間做評估要幾錢?謝謝你(emoji)

大宅

想生BB熱投

Winniebabe 發表於 18-1-16 11:16
請問可以pm資料俾我嗎?同埋你果間做評估要幾錢?謝謝你(emoji)

已pm

大宅

可否PM,我? thank you !

大宅

tammychk 發表於 18-1-16 11:31
已pm

謝謝

大宅

tammychk 發表於 18-1-16 11:31
已pm

我都想要多d資料呀 我仔又係18個月 但只係得bb話 請問你覺得我洗唔洗帶佢去做評估?定係再等大d睇下佢得唔得?
另外 可以分享下有咩教講野ge方法呀?謝謝

複式洋房

你好,請問可以pm 我嗎? 謝謝你

大宅

回覆樓主:

其實我仔都係,而家32個月

2歲返左健康院見姑娘,之後話都見一醫生,見完又話去茶果個中心,去左(家長先去),之後就話排,但話都要成年。

少少background: 婆婆主力湊,我同先生放工同weekend自己湊。佢其實到2歲都唔多講嘢,頂多叠仔,都係唔識加動詞,亦冇特別模仿大人講嘢,冇讀N班,但每星期每上2日playgroup,每堂2個鐘(冇家長陪同)。但都真係過左2歲多先開始講多好多,當然都要開籠雀咁同佢講同佢玩睇書,字咭etc ..

而家叫做講多好多,有啲加動詞,如:去街街玩(之前只叫街街),食飯(之前只叫飯飯),xx抱(之前只叫抱抱),睇電視,開門,沖涼,著衫,換片都識。但就未識講自己幾歲,咩名etc....但已經覺得進步左好好好多。我心想佢唔講都冇法,所以放鬆啲~

另幼稚園報左5間,冇咩表現有間仲位都冇坐定過又有食下奶咀,最後都叫有3間offer~(叫做有得揀下),所以唔好灰心,我老公話“dry",總有書讀
I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

大宅

回覆樓主:

多謝Tammy的pm, 但在屯門對我遠左d, 請問JM們有冇沙田區的推介? 請PM我, 謝謝

首頁
12345...8

尾頁

跳至