自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

交左訂單後會減賣家庫存,依家就好似唔駛落訂就要人幫你hold住件貨,但人地之後仲要做生意,等你幾日先決定比唔比錢,又唔係得你一個幫襯,就算庫存多都唔係用呢個邏輯去諗野掛

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實拍完之後比錢, 會阻多幾多時間?

淘左咁多年, 除左要賣家改運費, 我都係即刻比錢

用PPS或者香港支付寶, 好快攪掂丫

男爵府

回覆樓主:

提一提樓主,如果係唔記得或揾唔返之前落咗咩單,可以係手機淘寶apps㩒我的淘寶,再㩒足迹,咁就可以揾返之前睇過嘅貨

男爵府

回覆樓主:

我冇事呀!!全部巳出货、冇D收埋嘞!!

公爵府

2018復活節勳章

bepower 發表於 17-12-13 20:09
可以, 拍單後一直係比3日時間你比
當然人地限3日, 你唔洗真係限期前至比

你成日話睇到雙12可3日內付款,可唔可以cap圖嚟睇下,淘左咁多年,都未見過雙11或雙12係比你3日內付款,平時無做呢d優惠就可以

公爵府

2018復活節勳章

oneone11 發表於 17-12-13 23:30
提一提樓主,如果係唔記得或揾唔返之前落咗咩單,可以係手機淘寶apps㩒我的淘寶,再㩒足迹,咁就可以揾返之 ...

如果樓主想搵番d貨再拍,其實“我的訂單”都可以搵番哂,取消左嘅訂單一樣睇到

子爵府

bepower 發表於 17-12-13 20:13
佢本身有計, 因為系統會將優惠按比例減番貨既價錢, 每張單都可以獨立顯示折扣後既價

一張單取消, 無理由影 ...

樓主可能就係按比例扣減呢個問題,因為無左件貨,扣錢比例就唔同哂,咁系統要重新計算,就要取消成張單。

好似去食野埋單,店舖出左單比你,你發現有野食無黎/計多左,咁店舖就要再重新印返張新單。

只可說系統就係咁規矩先可以唔出錯同清晰,無人咁靈活多變。

伯爵府

回覆樓主:

大宅

樓主來來回回都係果幾句, 建議直接向淘寶查詢返咁的情況下淘寶點處理?1. 付款是否3日內, 如3日內商家係有權取消交易?2. 如其中一間取消而影響其他相關訂單,統一取消所有bundle 的訂單嗎?
其實如果係一單累全家係不合理或未受保障, 但如果呢個係雙12其中一個條款就無計。 只好當教訓下次要快手比埋錢。

大宅

親子王國15週年勳章

Yuki_Yeung 發表於 17-12-13 23:47
如果樓主想搵番d貨再拍,其實“我的訂單”都可以搵番哂,取消左嘅訂單一樣睇到
...

但咁樣唔係要逐樣再拍過? 買得多都要花唔少時間
拍果下唔知邊間取消, 全部要重拍都煩啦

大宅

親子王國15週年勳章

小花頭 發表於 17-12-13 23:22
交左訂單後會減賣家庫存,依家就好似唔駛落訂就要人幫你hold住件貨,但人地之後仲要做生意,等你幾日先決定 ...

講緊唔係等三日, 係十幾分鐘既事
你講到hold十幾分鐘對賣家好似好大鑊咁

男爵府

bepower 發表於 17-12-14 03:12
但咁樣唔係要逐樣再拍過? 買得多都要花唔少時間
拍果下唔知邊間取消, 全部要重拍都煩啦
...

睇你不斷強調連其他貨都買唔到,有jm教你點做,咁逐樣重拍都無所謂喇,至少可以買到呀嘛,少少麻煩唔緊要喇,買到心頭好乜都抵番

侯爵府

回覆樓主:

雙12 唔敢3日內俾錢, 最遲12號俾。 2,3年前或者仲得。 果日付了款唔可以自行取消。 有d拍左要早付,唔係會俾第2個買左。 淘野要撞過板先醒。。

大宅

回覆樓主

其實你點知係一間close你單就導致其他單都close埋?
會唔會係因為你過左限期未比錢 所以每間舖都close你單咋?

用戶要求終止服務

小花頭 發表於 17-12-13 23:22
交左訂單後會減賣家庫存,依家就好似唔駛落訂就要人幫你hold住件貨,但人地之後仲要做生意,等你幾日先決定 ...

只有喺香港啲facebook買嘢啲人先係咁,拖好多日先過錢

珍珠宮

bepower 發表於 17-12-13 18:47
淘寶雙12拍咗一堆物品, 但係唔知點解, 之後有一個訂單被取消
佢最陰濕唔係即時取消, 係過咗雙12至取消, 想 ...

我都系,最後都買唔到
要買貴嘢

大宅

bepower 發表於 17-12-13 21:45
請問大家
你地係咪每次淘寶拍單, 都係閃電付款?
講緊係無任何delay, 連幾分鐘都無 ...

我好多時都會遲d先付款(不過都即日內)
不過做特別優惠 如雙12 需要於限期內(當日)付款是常識吧?我知淘寶系統係可以3日內付款 但你有無睇清楚細則或個別賣家的條款?我真係未聽過雙12優惠可以過左12號先比錢你話你雙11個次都得,會唔會係你真係遲「少少」,人地仲未close你單,又或者你好彩遇著個好賣家囉!

珍珠宮

bepower 發表於 17-12-14 03:15
...

X2, 我系幾分鐘既事,有間鋪收左我運費,諗住叫佢刪左我運費,已經被取消了

大宅

bepower 發表於 17-12-14 03:15
...

我有講過十幾分鐘用邊度理解?但你就由頭到尾係咁講3日3日

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

唔好話雙12,我平時買野,有d舖都會我一拍就追住我比錢,你無應機半個鐘內已經取消交易

所以我為免煩,如果唔係即時比錢,我會同店主講聲,「晚點回家才能付款,請別取消」

雙11、雙12喱d大節,都係拍完即付安全d⋯⋯

你係老闆你都想係收order即收錢,再即出貨,快靚正你落左order唔比錢佢又要留比你,又要睇實你幾時比,煩

我ps:我從來唔玩喱d節日優惠

首頁

尾頁

跳至