自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

侯爵府

回覆樓主

我兩胎都係開刀。
我想順產但係穿水後開得太慢影響bb心跳,要緊急開刀。

開刀果下有麻醉藥係唔痛,但藥力過後既痛,堅係痛,傷口復完亦需要較長時間。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 emimi 的帖子

講得岩, 谷奶果種痛真係超勁辛苦, 又好似石頭咁硬又痛, 好難頂, 反而我生2個個傷口都無痛

水晶宮

ivycwl 發表於 17-12-14 09:51
我開刀兩胎,第三日唔痛。當然有傷口要就住。但身邊有幾個順産完痛足一個月
...

開刀,傷口喺肚底,有腰封保護住基本上都唔會郁到佢,順產嘅傷口喺會陰,坐姿唔好,或行一步路都已經觸及個傷口,點同呢

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

SandyKL 發表於 17-12-13 21:21
唔係騙局,係視乎剪與連針者手勢,我3個都係順產,第一胎3點鐘生完由產房送返落房,晚上已可以坐係床,及落 ...
我成日俾人話我點解順產要去私家, 我諗呢個就係我最好既理由, 真係生完幾個鐘就落床行黎行去, 小便都唔痛

男爵府

15週年勳章

睇到我
媽媽好偉大

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得咩生產方法好,都好睇個人~
我都有朋友,順產生完,有啲再多兩個都無野,有啲又此骨分離痛到死,一係就下面傷口搞到唔敢再同老公行埋,又有因為陣痛太耐差啲生唔出,依加一諗起就喊,有因為係順產,人地覺得佢一定好快好,唔駛休息咁多,乜都旨意番佢,結果反而傷左身體~
而開刀呢~我朋友食全餐開刀,盤骨有事坐左成年水泡,另一個又話條腰唔得,成日痛~
我自己就因為心情太差,揀左開刀,出奇地好喎~住院戈兩日,醫生同護士都話我情況好,出院已經傷口唔痛,產後檢查都話我恢復得好,係唯獨個心情一路都唔時好時唔好,依加身體仲好過生之前,例如無左經痛,同埋變左唔怕凍~
總結,我覺得我都只係好彩,尼梗計劃想生第二胎,我都好驚唔好彩會變番差~

大宅

回覆樓主

原本第二胎想試順產,但睇到呢個post有啲卻步

侯爵府

我估有幾痛,都要睇吓醫生手勢... 我個醫生真係非常好, 我生完好快唔痛1-2日, 仲可以大小二便, 出院之後都行動自如.... 不過, 做阿媽真係好偉大....

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

ChloePP 發表於 17-12-13 20:47
成日聽人講話順產生完幾日就復完,但而加自己剛生完第一胎就知都唔係的!

我係有被醫生剪,第1,2日個傷口 ...
痛咁耐可能真係發炎,保持衛生,最緊要乾爽,無咁容易發炎.
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

回覆樓主

傷口我痛左一個月,最後原來個結無溶到,去左家庭醫生剪左個結佢,第二日就無再銀住了。
芭芭拉

翡翠宮

回覆樓主:

你係咪發炎呀。。。。。? 我果時係兩日已經唔痛,不過之後再痛,去睇醫生話傷口發炎。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 ChloePP 的帖子

買個水泡墊住坐好D架.
<br><br>

大宅

回覆樓主:

我痛左一星期左右,開始好

伯爵府

回覆樓主

我生完剪佐都痛佐好耐下,頭幾日要坐水泡唔係唔駛旨意坐。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我見好多媽媽生完可以馬上行來行去,我開刀痛幾日就無嘢

子爵府

回覆樓主

我生兩個會陰都唔痛,而且好快埋口溶線,如果痛得太耐最好用鏡照下睇下係咪爆左線

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我順產3個月後行遠D都仲痛,但我仍會揀順,開刀嘅痛我可能更難頂

子爵府

回覆樓主

我兩個都順產喎
除左頭幾日痛之外 第3-4日已經無事

不過頭半個月係每次去完weewee 都要用清水洗 避免無發炎

復完得好快

男爵府

回覆樓主:

我係食全餐,原全感受到陣痛,
我覺得開刀舒服好多,四日後出院都唔太痛,谷奶仲痛,我仲要係用腰封,行得走得

公爵府

yumdy 發表於 17-12-14 09:53
回覆 emimi 的帖子

講得岩, 谷奶果種痛真係超勁辛苦, 又好似石頭咁硬又痛, 好難頂, 反而我生2個個傷口都無 ...

我c6就係見我生完咁輕鬆落床行來行去,佢話原來生仔都唔係人地講得咁痛咁辛苦 其實我都覺,不過心理折磨大過身體痛楚d男人更加唔會明

首頁
56789...11

尾頁

跳至