懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有咩早餐適合開刀既媽媽吃? 請指教, 謝謝

大宅

五更飯, 蒸下肉餅、排骨、魚, 正氣又健康

複式洋房

muitse2013 發表於 17-12-15 11:20
五更飯, 蒸下肉餅、排骨、魚, 正氣又健康

唔該哂, 即係同午餐, 晚餐無分別 >.<諗到都唔想吃

回覆 michelle7000 的帖子

Hello michelle7000,坐月期間飲食大原則係均衡、多元化、少油、少糖,高纖為主,剛生產完補充水分,豐富蛋白質對傷口愈合好重要,牛肉茶、加鈣低糖豆漿、低脂牛奶,配合熟食物整三文治、飯團,廋肉湯、魚湯、雞(走皮)湯整通粉、粉麵都OK。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

michelle7000 發表於 17-12-15 17:36
唔該哂, 即係同午餐, 晚餐無分別 >.
你要搞壞個身體冇人可以阻止你

別墅

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-12-19 18:24
回覆 michelle7000 的帖子

Hello michelle7000,坐月期間飲食大原則係均衡、多元化、少油、少糖,高纖為 ...

什麼叫牛肉茶?
回覆 magging.me 的帖子

Hello magging.me ,牛肉茶是昔日香港一種常見地道飲料,牛肉有豐富鐵質有補血功效,用新鮮牛肉(切片/免治)加少少薑片僻腥,沖調牛肉茶當作保健飲品,以前茶餐廳亦常有牛肉茶供應架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至