0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb唔肯食奶樽,但母乳越來越少,現在bb差唔多三個月大唔多,想多擠奶刺激乳房,又想補奶粉,但係奶嘴一掂距嘴就發脾氣,就算唔發脾氣都只係不停咬奶嘴,唔會吸。我想知道bb點先又食乳頭又食奶嘴?

複式洋房

回覆樓主

可以試下用仿乳頭的奶瓶,我是用這種的

別墅

CarCarMo 發表於 17-12-14 03:54
可以試下用仿乳頭的奶瓶,我是用這種的

你好,請問你係點樣情況噶混合餵?我換左好多嘴都唔得,呢個我都唸住試試。

男爵府

YONCC 發表於 17-12-14 00:28
bb唔肯食奶樽,但母乳越來越少,現在bb差唔多三個月大唔多,想多擠奶刺激乳房,又想補奶粉,但係奶嘴一掂距 ...

用兩日時間,完全唔埋身,你將人奶泵出來擺入奶樽,開始頭一兩餐可能喊爆,但bb肚餓自然會吸奶嘴。
親身經驗之談

男爵府

YONCC 發表於 17-12-14 04:57
你好,請問你係點樣情況噶混合餵?我換左好多嘴都唔得,呢個我都唸住試試。
...

一旦用了某種奶嘴,就唔好再換。成日換,bb係唔識吸。固定某只奶嘴就比佢練習兩三日,保證一定肯食

別墅

dxf920 發表於 17-12-14 09:43
一旦用了某種奶嘴,就唔好再換。成日換,bb係唔識吸。固定某只奶嘴就比佢練習兩三日,保證一定肯食
...

有的媽媽係白天返工就樽喂,收工就埋身,唔知道點樣可以實現bb唔混淆,我都想甘樣。之前bb樽喂好OK,埋身好勉強,幾日之後樽喂同埋身都好差,再幾日只埋身唔肯食奶樽,單我現在又無乜奶,想埋身後樽補奶粉

男爵府

YONCC 發表於 17-12-14 00:28
bb唔肯食奶樽,但母乳越來越少,現在bb差唔多三個月大唔多,想多擠奶刺激乳房,又想補奶粉,但係奶嘴一掂距 ...

我明啦。你個b之前識食奶嘴。宜家又唔肯食,即係到了厭奶期。有部分bb兩個幾三個月就會到厭奶期,厭奶期真係無辦法咖,係發癲都唔會飲咖,成日咬奶嘴或者推開奶樽,掂到奶嘴發癲大喊。。。
我個女厭奶期足足三個幾月,宜家終於好返,餐餐搶奶樽飲。

別墅

dxf920 發表於 17-12-14 09:56
我明啦。你個b之前識食奶嘴。宜家又唔肯食,即係到了厭奶期。有部分bb兩個幾三個月就會到厭奶期,厭奶期真 ...

我bb噶情況就係好似你講甘樣,清醒的時候俾奶樽絕對發爛渣,埋身要好餓同埋好靜先得,有人講野又推開,只有訓得唔係好林時就食奶樽,但食得好少,最多食40ml就醒唔食,而埋身就係藥餓同靜,訓著左整唔開距個口食。唔知點搞。甘請問你厭奶期點樣補夠奶俾距?唔通係甘由得距食甘少?我前日出街幫距搞d證件,搞左一日長,距就一日無點食,多人聲,距推開我。補奶粉又10ml都無食到就醒了。搞到我都唔敢出街。

珍珠宮

回覆樓主

pigeon隻仿乳頭奶咀都幾好,有無試過?你等佢好餓既時候餵,點都會食了啩。

男爵府

YONCC 發表於 17-12-14 10:03
我bb噶情況就係好似你講甘樣,清醒的時候俾奶樽絕對發爛渣,埋身要好餓同埋好靜先得,有人講野又推開,只 ...

你的憂慮我之前都經歷過。我果時趁去訓左就比佢飲,但其實係一個好錯的方法。所以佢醒左就死都唔飲,全日飲300幾毫升。因為我逼佢飲,所以足足厭左三個幾月。後來我不斷說服自己唔好再逼佢,。自從下定決心由得佢,每次佢都係飲40-80毫升,經歷兩個幾禮拜,佢終於越飲越多。七個月飲180,宜家八個月飲200。

別墅

dxf920 發表於 17-12-14 19:39
你的憂慮我之前都經歷過。我果時趁去訓左就比佢飲,但其實係一個好錯的方法。所以佢醒左就死都唔飲,全日 ...

原來係甘樣,我都係等距訓左俾距飲,但飲幾下就醒我就繼續逼。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我兩個囝囝都系用pigeon,就算BB再肚餓,都唔肯用奶樽嗎?

大宅

haha748494 發表於 17-12-15 23:33
我兩個囝囝都系用pigeon,就算BB再肚餓,都唔肯用奶樽嗎?

我都係用pigeon,我b快4個月大,近排唔肯用樽一定要埋身,就算幾餓都係咁…係咪算厭奶呢?

男爵府

厭奶咯。因為奶樽我地會逼佢飲多d,所以唔肯飲奶樽

男爵府

kitchanbb 發表於 17-12-17 11:22
我都係用pigeon,我b快4個月大,近排唔肯用樽一定要埋身,就算幾餓都係咁…係咪算厭奶呢?
...

厭奶咯。因為奶樽我地會逼佢飲多d,而埋身佢可以自己控制飲幾多。

複式洋房

回覆樓主

除左厭奶,有機會奶樽咀個窿太細,好難啜 ,可以試下用針吉大DD個窿

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

人地話comotomo既設計就係類似乳房既,所以你可以試下

別墅

唔肯,点饿都唔肯用奶樽

別墅

RubyYu07 發表於 17-12-14 11:32
pigeon隻仿乳頭奶咀都幾好,有無試過?你等佢好餓既時候餵,點都會食了啩。
...

呢只似過,唔work

別墅

我要做媽媽 發表於 17-12-17 20:51
人地話comotomo既設計就係類似乳房既,所以你可以試下

呢個我琴日買左,聽日試試

首頁

尾頁

跳至