少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章

2歲上PN已一個月. 上星期突然收到老師電話話B 自己除鞋, 老師講了不能除, B 不理, 不聽指令...老師叫我同B傾下. 尋日老師又再打來話B 上堂又再除鞋.....叫我同B再傾下.....
我已同B講過, 到底我要點做才可以令B 不在係學校除鞋....

擔心我B有咩問題?

煩C人...

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

你b係細b?
平時係屋企聽唔聽你講?定係因為唔習慣學校生活

子爵府

回覆 wheremybaby 的帖子

冇問題,咁細個唔聽指令好正常。如果不想再俾老師投訴,可考慮不返,直接讀K1。

複式洋房

問佢做咩除鞋先。

別墅

問下原因先。
可能對鞋仔著得唔舒服,又或者唔習慣長時間著住對鞋,亦可能有事情令佢不安,所以用除鞋嚟轉移自己嘅注意力……
有好多可能,了解下先啦。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 wheremybaby 的帖子

個老師咁搞笑嘅,應該老師即是同小朋友了解再試解決辦法。放學再同阿B傾其實未必有用。除非佢平時都會坐坐下無端端除鞋。定係你哋會唔會慣左帶佢去餐廳一坐低就幫佢除鞋,所以佢習慣咗?

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章

2歲有時反叛下好正常,試下用引導方法問下原因。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

了解下,問咗小朋友咩事先,再同老師一齊溝通

禁止訪問

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

禁止訪問

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

會會屋企習慣咗,問吓佢如果係就同佢解釋學校唔同屋企,學校唔可以除鞋,呢個年齡開始有自己思想,習慣,其實老師應該要同佢解釋,唔係就咁話佢唔聽指令

大宅

開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁小問題老師都要打黎
如果我開緊工就真係多得佢唔少

男爵府

wheremybaby 發表於 17-12-14 17:26
2歲上PN已一個月. 上星期突然收到老師電話話B 自己除鞋, 老師講了不能除, B 不理, 不聽指令...老師叫我同B ...
我覺得呢個老師唔適合你個小朋友,兩歲人仔,返學唔聽話,要家長放學後同小朋友溝通?點解老師唔即時問小朋友除鞋既原因?而且我覺得兩歲唔聽指令係好正常,我個小朋友都係兩歲,上堂四圍走,個個坐低聽故事,佢自己響課室跑來跑去,老師同我講初初返學係咁,佢地未識咩叫規矩,佢地返學就係要慢慢學守規矩,唔係要佢一返學就識規矩,學群體生活,我覺得個老師講得好好。

大宅

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

認同,或者轉第二間試下

首頁

尾頁

跳至