自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔今年K1,据老師講,容易衝動,唔係好識同人相處,有時會推撞下小朋友,仲會踢櫈同大叫,似乎係情緒方面控制唔係好好。早前有同我提過,不過因為佢冇讀過N班,可能未係好識學校規矩,就再觀察一排。今日老師再同我講,鑒於呢輪嘅觀察,會轉介比健康院做返個評估,唔知要排幾耐??心情好沮喪!我專登辭左份工想教育好佢,點知都係教唔掂,日日係屋企都好悶,本想搵返工,咁樣即係唔可能再搵工啦!成日做評估治療都夠啦😭我唔知可以點做??……

伯爵府

回覆樓主

老師話轉介健康院,加上自己唔識方法去教導。我會試吓健康院,尋找更多方法。

最緊要係幫到小朋友。
BB你來咗啦?

男爵府

回覆樓主:

做老師其實心知仔仔有咩問題,不過因為唔係另一範專業,所以先宛轉D同你講,照老師意思做,家長要接受,先可以幫到自己小朋友!加油!!

大宅

回覆樓主

我仔仔都係,初時情緒唔好,會固執,掟嘢,萬幸冇掟到同學。學校轉介評估,評為發展遲緩。較活躍。要排好耐。而家仔仔有到校服務,語言治療、物理治療、有阿Sir 同姑娘同佢做訓練。而家情緒改善咗好多,成個暖男咁。

所以你唔好咁灰心,仔仔有需要,對佢唔係壞事。加油!

davywm    發表於 17-12-15 15:12
wcpcelia    發表於 17-12-15 15:01

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你仔有冇差不多年齡親友,找藉口開p,各小孩帶d玩具出來一齊玩(而不是只玩你兒子的玩具),從傍觀察下?

平時你帶佢去公園,佢有冇蝦蝦霸霸?你有冇教佢講咩做開場白交朋友?獨生子女有時自我忠心,未必一定是SEN.平時在家,佢發脾氣,家人會就佢嗎?咁發脾氣或哭可能係達到目的之手段。

公爵府

畀面勳章

ilmummy 發表於 17-12-14 18:38
仔仔今年K1,据老師講,容易衝動,唔係好識同人相處,有時會推撞下小朋友,仲會踢櫈同大叫,似乎係情緒方面 ...

樂觀d諗,早d發現早d安排治療,6歲前係黃金時間(聽聞)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

健康院有3P堂,教人教仔,你可問下。

伯爵府

回覆樓主

評估是好的,評到有什麼問題,對正下薬幇佢改善,越早知越好,反而是好事

禁止訪問

伯爵府

仔仔今年K1,据老師講,容易衝動,唔係好識同人相處,有時會推撞下小朋友,仲會踢櫈同大叫,似乎係情緒方面 ...

健康院都係再轉介你去排cac....等起碼半年……一係自費找私人評……

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

個老師好盡責幫你轉介,你都知小朋友有問題先辭工去教佢,但你唔知原因所以點教都沒有改善,早日評估早日找到源頭,對症下藥才幫到小朋友。

子爵府

積極面對

大宅

小方b 發表於 17-12-14 19:07
做老師其實心知仔仔有咩問題,不過因為唔係另一範專業,所以先宛轉D同你講,照老師意思做,家長要接受,先 ...
你指過度活躍症?上個月我有同主任老師傾過,主任覺得就仔嘅情況睇,唔算係,因為老師叫停佢係可以停落黎,亦知道其實咁做係唔啱(話如屬過度活躍係任何時間都停唔到,我未真正接觸過呢類小朋友,唔係太了解)。我都唔知可以點做,老師話轉介叫我簽份form我都簽左。

子爵府

回覆樓主:

加油
不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

大宅

忌廉溝鮮奶 發表於 17-12-14 19:18
我仔仔都係,初時情緒唔好,會固執,掟嘢,萬幸冇掟到同學。學校轉介評估,評為發展遲緩。較活躍。要排好耐 ...
老師張form度轉介原因係剔左行為/情緒問題,老師話佢言語智力各方面都好正常,係行為上飄忽d,時好時差,我都希望咁樣真係可以幫到佢,係霎時間接受唔到啫!

大宅

Jasmine-4711 發表於 17-12-14 19:21

你仔有冇差不多年齡親友,找藉口開p,各小孩帶d玩具出來 ...
平時落公園玩,佢基本上都可以和平相處,係見人玩開果樣嘢又想玩咁囉,不過大部分時間都係有禮貌咁問左人先嘅,唔會搶,係唔知喺學校發生咩事,點解就推撞人……

大宅

月見草 發表於 17-12-14 19:25

呢個時間你唔諗下好好幫仔仔做評估搵治療幫佢,只係諗冇得 ...
我覺得沮喪,係因為以為辭工陪伴佢多d就可以教到,而事實上同我預期嘅差太遠!我好感激老師們幫我發現問題,係一時之間接受唔到呢件事,喺我嘅意識裡面,評估代表有病!(咁諗當然未必啱!)邊個都唔想自己小朋友比人當成異類看待!

大宅

yaubb2014 發表於 17-12-14 21:32
健康院都係再轉介你去排cac....等起碼半年……一係自費找私人評……
咁即係話排到健康院見醫生仲要等一年半載先做到評估??

子爵府

月見草 發表於 17-12-14 19:25

呢個時間你唔諗下好好幫仔仔做評估搵治療幫佢,只係諗冇得 ...

樓主應該好年青

首頁

尾頁

跳至