懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我而家28wk5,
已經重左成11.6kg,即係26磅,
真係重得好快,而家1,2日就重1磅咁濟。
尋日去健康院,問姑娘會唔會重得太多,
佢又話都ok,但我自己就覺得好多,
睇書話1個月先重1kg,
但我最近個半月就已經重左4kg.......
其實重得太快會唔會有問題?

別墅

onyi1015 發表於 17-12-14 21:47
我而家28wk5,

你本身BMI幾多? 睇書話唔同BMI的人可接受增磅重量有不同的.

不過你飲左糖水未? 有個媽媽朋友因爲一個月重成10磅,醫院就要佢早點(18周)飲糖水驗下有無中妊娠糖尿。

別墅

小小姑娘BB 發表於 17-12-14 22:00
你本身BMI幾多? 睇書話唔同BMI的人可接受增磅重量有不同的.

不過你飲左糖水未? 有個媽媽朋友因爲一個月 ...

仲有,你依家都7個月啦,進入猛長期所以重咁多都唔出奇。注意一下自已飲食習慣啦

別墅

小小姑娘BB 發表於 17-12-14 22:00

不過你飲左糖水未? 有個媽媽朋友因爲一個月 ...

我本身BMI係正常,好似20左右啦
健康院話我家族冇人有糖尿同埋後生,所以唔使做驗妊娠糖尿,但其實我都唔係好肯定我家族有冇人有糖尿(我都知我有d亂黎.......)
但見住自己重得咁快,而家都有d擔心

別墅

onyi1015 發表於 17-12-14 22:22
健康院話我家族冇人有糖尿同埋後生,所以唔使做驗妊娠糖尿,但其實我都唔 ...

上次個孕媽媽都後生呀,不過佢家族有糖尿病患者。

其實飲糖水都不是太可怕,不過你依家呢個周數唔知仲做唔做到呢個test。做左安心d嘅,bty, 出面化驗所做都係2xx,問下私家醫生意見呀

別墅

回覆樓主:

我啱啱問左,原來我婆婆同舅父都有糖尿,媽媽未有但擇界
不過健康院每次都有驗尿,我都pass㗎,我使唔使打返健康院問佢我使唔使再做個test呢?佢會唔會理我呢......

大宅

回覆樓主

我依家38w3啦,重左14kg....我bmi係23,總孕期可以最多重到16kg倒

別墅

回覆樓主:

我係近呢一兩個月開始重得快.....快到我都有d驚

侯爵府

onyi1015 發表於 17-12-14 22:44
我係近呢一兩個月開始重得快.....快到我都有d驚

你係咪都食好多野呀?
我就因為高齡好早就要飲糖水
空肚超左0.2
所以跟營養餐食
今日係27.6week
我暫時應該重唔夠3kgs

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我後其重得好勁,我有mark低啲數,17日重左3kg!!今日去左飲糖水,之前打電話黎話我血糖高左少少。。

別墅

Mary媽咪 發表於 17-12-14 23:21
你係咪都食好多野呀?
我就因為高齡好早就要飲糖水
空肚超左0.2

同平時差不多啦,不過有bb之前我冇食早餐習慣,而家就日日都有食早餐,另外午餐同晚餐都會食哂d飯餸。我自己唔覺得特別多,但都唔少嘅,食完會覺得飽

別墅

onyi1015 發表於 17-12-14 22:43
我啱啱問左,原來我婆婆同舅父都有糖尿,媽媽未有但擇界
不過健康院每次都有驗尿,我都pass㗎,我使 ...

婆婆同舅父有糖尿係咪都算有家族糖尿史?使唔使打返去健康院話佢知呢

大宅

onyi1015 發表於 17-12-15 10:04
婆婆同舅父有糖尿係咪都算有家族糖尿史?使唔使打返去健康院話佢知呢
...

通知返健康院,睇下佢地點講
不過就算係唔係糖尿都好,都要節制下,每餐食8分飽好喇。

我上胎又係重好多,結果真係中左,要日日篤手指,跟餐單食,其實每餐得7分飽,諗返都覺得肚餓^_^

所以今胎我控制住唔食咁多,每餐最多半碗飯,食多d菜,下個月28w安排左飲糖水,希望pass啦

別墅

onyi1015 發表於 17-12-14 21:47
我而家28wk5,

我又係中期時個半月就重左4-5kg,健康院姑娘話我重得太快,要見醫生,我話有小朋友要照顧趕住走,佢就係咁e講解下要均衡飲食,重得快驚有糖尿

珍珠宮

回覆樓主

踏入中期後係增重好快架,只要醫生話ok,bbsize正常就唔需要過分擔心。

大宅

onyi1015 發表於 17-12-14 22:22
健康院話我家族冇人有糖尿同埋後生,所以唔使做驗妊娠糖尿,但其實我都唔 ...

糖尿計直系架渣?呀爸呀媽無就當無。

大宅

回覆樓主

我28週1 已經重左8.15kg 身型有變,但不大,唯有諗係重係啊b度。

子爵府

我今日38週4,本身BMI係19左右,依家已經重咗36磅,好彩係無妊娠糖尿。

別墅

回覆樓主:

其實如果疑似有妊娠糖尿,平時去健康院驗尿係咪都會check到呢?
另外我私家睇就話bb size同胎水都正常

水晶宮

回覆樓主:

去私家驗
唔洗估估下

首頁

尾頁

跳至