懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

孕期直到今日之前都無試過流啡流紅,但剛剛食完飯,返到屋企入到廁所,feel到子宮扯了一下後有嘢流出,即刻除褲見到流鮮血,老公車我walk in去急症室,等左差不多一個鐘才照BB聽心跳,心跳正常,BB郁緊,之後入房等做檢查,醫生落鴨咀鉗睇過裡面仲流緊血,但宮頸無開,現在等緊明日做掃描!

剛剛過了12點,今日仲要係我生日!點解要咁對我,好驚BB會有乜事!

孕期流紅係咪好似醫生咁講好多媽媽都係咁?

複式洋房

回覆樓主

我12週時都同你一樣,流咗好多血,入咗急症睇,超聲波bb正常,胎盤唔低,所有都正常,所以政府乜都唔開就趕咗我出院。但我都係唔安心,再睇返自己私家醫生,超聲波照到我胎盤側邊好大舊血塊,原因不明,但就開咗安胎藥我食,叫我瞓床休息。食咗2星期,無再流血,但間中流啡,醫生都解釋唔到點解會咁。最後我睇咗中醫,食咗一星期中藥就無再流啡喇。

大宅

回覆樓主

咁即係要睇下中醫安胎有用

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 07:03
咁即係要睇下中醫安胎有用

公立唔會開藥俾你
去私家 起碼佢會開安胎藥
中醫 要你平時有睇開既先比較穩陣

大宅

betmomo 發表於 17-12-15 10:49
公立唔會開藥俾你
去私家 起碼佢會開安胎藥
中醫 要你平時有睇開既先比較穩陣

醫生話: 個胎不穩,作小產,呢度無嘢可以幫到你,無藥俾你食,要食藥就去私家!
聽完好唔舒服

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 02:35
孕期直到今日之前都無試過流啡流紅,但剛剛食完飯,返到屋企入到廁所,feel到子宮扯了一下後有嘢流出,即刻 ...

我都係上星期一12週突然大出血,係一塊m巾滿哂仲要漏...即刻去急症,醫生又係話bb心跳正常,郁緊,宮頸正常,子宮冇血塊,不過我有胎盤底既問題(由開頭有左已知). 醫生話冇野可以做,食葯打針效果都唔大,建議瞓床休息多d.

由上個禮拜到尋日,每日都仲有啡紅色分泌物,所以尋日決定去睇中醫,希望有幫助.

你唔好咁擔心,依家盡量瞓床,少操勞,可以既話去睇信得過既中醫安胎. 加油!

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 02:35
孕期直到今日之前都無試過流啡流紅,但剛剛食完飯,返到屋企入到廁所,feel到子宮扯了一下後有嘢流出,即刻 ...

我今日都係13週4

大宅

Kesnalam 發表於 17-12-15 11:02
我都係上星期一12週突然大出血,係一塊m巾滿哂仲要漏...即刻去急症,醫生又係話bb心跳正常,郁緊,宮頸正 ...

我昨晚等急症一個鐘先有得照BB, 成條褲濕晒

珍珠宮

回覆樓主

宜家唯有多臥床,多休息。如果想食藥安心D就去私家睇下。

大宅

Kesnalam 發表於 17-12-15 11:04
我今日都係13週4

我今日13W5, 要過多幾星期才叫佗得穩

大宅

RubyYu07 發表於 17-12-15 11:09
宜家唯有多臥床,多休息。如果想食藥安心D就去私家睇下。

瞓緊床無再流,我都想出院睇私家,醫生話我今日無得走

大宅

回覆樓主

初期流血都普遍,樓主唔駛太擔心
不過一定要瞓床,休息多d
如果想要安胎藥就去私家啦
政府主張順其自然

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 11:07
我昨晚等急症一個鐘先有得照BB, 成條褲濕晒

醫生話唔係bb出血就冇問題,d血應該係我地既. 醫生都話好多時出血係搵唔到原因.

我明白你依家既心情,因為我上個禮拜都係甘. 我到依家每次feel有分泌都好大壓力,好驚又見到血. 不過我同自己講平常心,唔好咁緊張,你緊張bb都會feel到.

你要唔要返工?一定要請假休息. 其實有好多媽媽都有懷孕出血既現象,唔正常不過唔罕見. 等bb大d就會穩定d架喇. 大家一齊加油!

大宅

hp666 發表於 17-12-15 11:17
初期流血都普遍,樓主唔駛太擔心
不過一定要瞓床,休息多d
如果想要安胎藥就去私家啦

頭先同左醫生講我今日生日想返屋企,黃昏就可以走,相去睇私家

大宅

Kesnalam 發表於 17-12-15 11:21
醫生話唔係bb出血就冇問題,d血應該係我地既. 醫生都話好多時出血係搵唔到原因.

我明白你依家既心情,因 ...

我咁啱今日生日放三日假,可以回家抖下,唔知連續瞓三日會唔會好返,定要瞓耐少少!
嗯,大家加油!

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 11:32
我咁啱今日生日放三日假,可以回家抖下,唔知連續瞓三日會唔會好返,定要瞓耐少少!
嗯,大家加油!
...

生日快樂啊!祝你同bb都健健康康!

你可以睇埋呢幾日點先,有可能一落床會有流啡既情況. 我已經流啡流左個幾星期(瞓床無流,一落床行就流). 建議你等到完全無啡既情況下先返工,否則你行得多又會再流.

工作再緊要都唔及bb緊要呀!小心保重身體.

大宅

Kesnalam 發表於 17-12-15 11:39
生日快樂啊!祝你同bb都健健康康!

你可以睇埋呢幾日點先,有可能一落床會有流啡既情況. 我已經流啡流左個 ...

嗯嗯,多謝你!
我昨晚之前都無試過流啡流紅,所以先咁嚇,昨晚喊到今日,因為俾啲字習醫生嚇親,頭先有位有經驗嘅嚟睇過我,所以依家好啲喇!

大宅

MannieCSM 發表於 17-12-15 11:50
嗯嗯,多謝你!
我昨晚之前都無試過流啡流紅,所以先咁嚇,昨晚喊到今日,因為俾啲字習醫生嚇親,頭先有位 ...

你好叻㗎喇!我一直都有流啡流紅,上個禮拜出血,自己見到個bb郁時都仲喊.

有d咩野你可以pm我呀,大家都係差唔多週數同情況都係差唔多. 如果未經歴過,真係唔知點樣開解我地.

大宅

回覆樓主

咁你打電話去book定私家晏d去啦
講清楚你既情況
希望可以攝到位啦

我上次瞓床瞓足一星期
希望你唔駛
不過你可以叫私家寫定假紙比你
In case星期一都仲流就要繼續瞓床呀
工作暫時放埋一邊
安心養胎先啦

大宅

Kesnalam 發表於 17-12-15 11:56
你好叻㗎喇!我一直都有流啡流紅,上個禮拜出血,自己見到個bb郁時都仲喊.

有d咩野你可以pm我呀,大家都 ...

好呀

首頁

尾頁

跳至