自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

食唔算多,什至可以話少
試下做運動啦

琥珀宮

Giant 發表於 17-12-15 11:13
已用兩個磅磅過,晴天霹靂~~ 我而家唔係重,但本身係肥底,一個月重9磅只怕係只一個開始,所以希望有控制體 ...

星期日好heavy喎

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

cut carbs 幫到你
其餘蛋白質/菜任食,唔駛走油

(包你好快減磅, 飽住瘦)

伯爵府

1998Ruby1998 發表於 17-12-15 20:19
回覆 canies 的帖子

冇點鬆到,都係著同樣 size,而個肚腩仲係好似果 d BB 肥咁。八月做過檢查話我肌肉好 ...

咁八月之後有冇check過體脂?可能體脂己減咗,肌肉多咗,所以磅數唔落。

體脂你最好減到25%

伯爵府

回覆樓主:

樓主,你有冇聽過什麼是「空熱量食物」?
即食咗只有熱量,但又冇麥營養嘅食物。

另外,你同一時間食得太多澱粉質食物,好似三文治己經5份穀物,你又走去食蕃薯,又去食個水果,最後所有野入肚咪變成糖分囉!

水果應係兩餐中間食,當小食,每日兩份,晚餐前食哂。

最後,我覺得keep fit 唔應該偷偷摸摸,健康地keep fit 係應該一家人都要做。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lalalumlum 發表於 17-12-16 12:23
樓主,你有冇聽過什麼是「空熱量食物」?
即食咗只有熱量,但又冇麥營養嘅食物。

我係三文治 或 蕃薯,再加蘋果啫,三文治 + 蕃薯 + 蘋果,直情係增肥餐啦,都唔駛出帖問咯~

而早餐就係粥 或 麥片,呢排天氣凍,加咗炒米粉,都知衰架喇,唔會再犯

伯爵府

Giant 發表於 17-12-16 12:31

我係三文治 或 蕃薯,再加蘋果啫,三文治 + 蕃薯 + 蘋果,直 ...

你話肥,其實BMI同體脂幾多?
BMI 過23,體脂過25%嗎?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

lalalumlum 發表於 17-12-16 12:47
你話肥,其實BMI同體脂幾多?
BMI 過23,體脂過25%嗎?

體脂唔知呀!BMI有17,之前15.x咋。

今日假期,唔乖:
早餐:蛋治烘底走牛油1份 + 鴛鴦走糖走奶1杯
午餐:蘋果1個、灼娃娃菜1碗
晚餐:火鍋,先響廚房灼1湯碗菜俾自己,肥牛2片,魚皮餃2隻,鮮菇2隻,豬皮2片,橙1個
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

Giant 發表於 17-12-16 20:49
體脂唔知呀!BMI有17,之前15.x咋。

今日假期,唔乖:

喂喂!你其實係過輕喎!唔該你應該增磅,不過我要你增肌肉,食多d優質蛋白質。

咪鬼食豬皮啦!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

兩個星期過去了,今日上磅,輕咗2磅,呢排好多飯局,家中2個成員生日、造冬、親戚遠道而來、公司下午茶、幾日公眾假期...... 都真係比較難實踐減肥大計,唯有靠平日返工至可以嚴厲執行,響咁嘅情況下輕咗2磅都已經好欣慰了,初時擔心會增磅的。

早餐(自携到快餐店食):殼物脆片1碗 + 乳酪飲品1支
午餐(公司食):烚蕃薯2個 + 加營素1杯 (建議奶粉份量的1/2)
下午茶:蘋果1個 (所有公司萬歲下午茶及零食都say no)
中式飯局:靠自己多夾菜、少肉(1-2件)、不吃麵飯,不吃甜品、不喝湯、唔夾多汁的餸菜,只吃3-5成飽
pizza gathering:薄餅撕走面層的芝士及餸,只吃嗰塊薄餅(仲要食薄底批),半碗冇汁冇肉的意粉,不喝湯及任何果汁汽水,不吃炸物香腸肉丸,只吃3-5成飽

不過有點內疚嘅係嗰日行山,去到補給站又凍又肚餓,已忍到唔食餐蛋麵喇,但忍唔住食咗2碗綠豆沙呀,婆婆煲得真係好好食,少甜又起沙又多海帶,終於連戒糖嘅我都失守,食完一碗再添... 自知罪不可恕 (呢刻仲好掛念婆婆綠豆沙,真係跟坊間甜到糖尿的綠豆沙截然不同)

過埋下星期的3個飯局,一切將回復正常,應該可以再控制得好D,希望成功啦,仲有7磅要搣呀!
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

回覆樓主:

水咋吓??一個月重9磅要食好多嘢至得!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

sangria 發表於 17-12-29 16:01
水咋吓??一個月重9磅要食好多嘢至得!

呢層真係唔知喇

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

其實你個份量真係好少, 雖然有D野高鹽高脂, 你係咪本身好輕?因為其實食得太少對身體都係唔好架。

你唔食精制肉, 可以考慮一下雪菜肉絲米粉那些, 記住唔好食河粉那些麵食。
出面的粥呀魚蛋呀燒賣呀不要食, 因為加左好多野入去,
炒蛋又係, 會加奶加油。
仲有煮食方法,盡量要蒸和焗, 煎炒炸都易胖。
你可以買D營養師出的書看,出面D野食好多食左都唔知的陷阱
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

Giant 發表於 17-12-15 11:13
已用兩個磅磅過,晴天霹靂~~ 我而家唔係重,但本身係肥底,一個月重9磅只怕係只一個開始,所以希望有控制體 ...

夜晚戒澱粉質

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

mcdullyiu 發表於 17-12-29 16:22
其實你個份量真係好少, 雖然有D野高鹽高脂, 你係咪本身好輕?因為其實食得太少對身體都係唔好架。

你唔食 ...

多謝妳意見 我本身都唔重的,88磅,一個月升到97磅,而家95磅。
雪菜因醃製,我都戒晒,如果去茶記多數食蛋治烘底走牛油,我都個炒蛋勁多油架,但無奈響茶記睇完個餐牌真係冇乜選擇囉。
河粉、油麵我一定一定唔會揀,勁肥。魚蛋、牛丸呢d精製食物都戒咗,牛腩原來又係勁肥,雲吞餡又係肥肉,如果去雲吞麵店我諗只可食菜米。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

88 OR 97 LBS 一D都唔重喎!!!!

用戶要求終止服務

Giant 發表於 17-12-29 16:35

哇,你好輕磅呀,100 都吾夠......都減肥.....你有幾高?

珍珠宮

樓主,一百磅未夠,BMI 17 都講減肥,我地呢D 百幾磅真係要 C 左去先得
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

茶記仲可以選鮮牛通粉, 蕃茄湯通粉燒味店就可以選瘦叉燒, 切雞走皮 (唔好要汁和薑蓉)
你仲可以飲脫脂奶補充營養。

你話你之前病過, 注意營養吸收都係好重要的。要滅都要健康咁滅。

仲有你話的殼物脆片 你有無看清楚營養標籤?

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

用戶要求終止服務

回覆樓主

我都覺得自己要扻頭埋牆先得,我重你好多....

首頁

尾頁

跳至