小朋友吹頭問題

happytabo
|
每日同小朋友洗頭後會唔會吹乾?
試過一排日日用風筒吹乾但頭髮明顯好旱, 所以之後如果夏天只會用毛巾索乾d唔吹,但天氣凍就吹七成乾驚濕住個頭冷親唔好,你地多數點做
Poyau
|
happytabo 發表於 17-12-15 12:15
試過一排日日用風筒吹乾但頭髮明顯好旱, 所以之後如果夏天只會用毛巾索乾 ...

先用毛巾 再用暖風吹
Stellady
|
先毛巾印、再暖風吹至全乾。
wcpcelia    發表於 17-12-15 14:37
Duckduckbuddy
|
試過一排日日用風筒吹乾但頭髮明顯好旱, 所以之後如果夏天只會用毛巾索乾 ...

毛巾抹乾!純天然乾!孩子不怕的!而且吹令孩子髮質受損!
Honey
|
兩個仔日日吹頭至全乾,短髮好快,唔旱。
mysterious22
|
用風筒吹乾,起碼吹到七成乾,唔好濕住個頭
chingnoknok
|
盡量用毛巾抹,抹完再用風筒吹到全干,頭髮旱都無辦法
happytabo
|
Stellady 發表於 17-12-15 12:24
先毛巾印、再暖風吹至全乾。

全乾不怕旱嗎?
happytabo
|
chingnoknok 發表於 17-12-15 12:53
盡量用毛巾抹,抹完再用風筒吹到全干,頭髮旱都無辦法

所以唯有七成乾
happytabo
|
Honey 發表於 17-12-15 12:36
兩個仔日日吹頭至全乾,短髮好快,唔旱。

我女長頭髮呀
happytabo
|
Poyau 發表於 17-12-15 12:18
先用毛巾 再用暖風吹

我都唯有係咁
sasa0516
|
我女長頭髮 ,到腰
我會先用毛巾包5min,再吹到8成乾
Rita
|
用毛巾索盡量乾,再用風筒,暖風,隔開遠一些吹
壞蛋獎門人
|

我吹八成,頭髮乾好過凍親
happytabo
|
Rita 發表於 17-12-15 13:24
用毛巾索盡量乾,再用風筒,暖風,隔開遠一些吹

我都有諗過,隔開d吹係咪冇咁傷
happytabo
|
壞蛋獎門人 發表於 17-12-15 13:27
我吹八成,頭髮乾好過凍親

總好過濕lup lup, 唯有咁做
小寶貝兒
|
我女D頭髮由出世到而家都未剪過, 而家長度去到大脾中間啦~

每曰洗頭會加少少護髮素(只查膊頭對下的頭髮), 洗完用普通毛巾抺一次, 再用速乾既運動毛巾包住髮尾(仲可以連埋毛巾打個結), 比佢玩一陣就可以解開, 之後用大梳梳順, 揚下D頭髮, 先用風筒吹, 我用有左右2邊有負離子吹出來果隻, 吹到全乾架~

吹左咁多年頭髮, 而且又超長, 我女D頭髮仍然好似絲一樣咁滑~
是是但但
|
除非洗濕了個頭後, 又趕住瞓, 否則唔會特登去吹頭。
其實香港唔係好凍, 唔洗怕凍親。
張妹媽
|
小寶貝兒 發表於 17-12-15 13:40
我女D頭髮由出世到而家都未剪過, 而家長度去到大脾中間啦~

每曰洗頭會加少少護髮素(只查膊頭對下的頭髮), ...

題外話
做咩要留到咁長?
大脾中間喎
heiheima88
|
長髮轉用負離子風筒,會順滑好多