心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

[tr] [td=80]

家庭入息得3萬幾,供樓要萬幾,小囝學費6千幾,工人4千幾,余下不足一萬,要付管理費,水電煤,

差响地租保險, 之後得番幾千比BB嘢及整月的買餸,日用品及日常開支. 重未計要交稅…
已盡力減少支出,不影響家庭健康安全的,全部不花,保險都CUT左,只留少少保障給家人.
我仍想儲的錢給BB將來讀書,自己年紀大,不是有太多年可儲錢.
但現在,已經入不敷支,雖然有些少積蓄,但不知可以頂幾耐.更不用提留多些少給BB.慚愧中.

複式洋房

加油,個仔學費都幾貴wo
其實普通學校都有好的
總之加油,最後實搞得掂!

大宅

回覆樓主:

積極些吧,開源節流。

大宅

謝謝. 真係要唸些辦法開源節流!

大宅

回覆樓主:

如不能開源(例如: 老婆出來做嘢),
就節流,例如讀津貼小學、cut 工人。
再極端d,将自住楼出租,再将租金去租間平d 同近返工返學的楼(慳交通費和時間)。
辦法總比困難多,加油。

大宅

正如另一POST 講, 而家樣樣野都加到飛起, 人工又見唔到會點加, 真係搵朝唔得晚, 自己向下流. 除左節衣縮食, 好似無咩出路. 最唔舒服是有個小朋友, 帶左佢來, 就要佢崖 (細個時唔識, 大些就有比較).

大宅

畀面勳章

回覆樓主

入息三萬幾,供樓萬幾已經吃力,仔學費六千,正常已經月月清,如果已經慳到盡,就要諗辦法增加收入,因為咁家庭有突變時真係頭都大嘛

複式洋房

回覆樓主

量力而為,小朋友平有平養,貴有貴養

男爵府

回覆樓主

政府有免費教育㗎!小朋友太昂貴支出,有能力就話唧!都入不敷出,何苦呢?
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

認真,我自己家庭同好多親友家庭收入都多過你,我地小朋友都係讀政府學校。
你一係搵多份pt, 一係趁仔細轉校啦。

禁止訪問

大宅

flyboys 發表於 17-12-15 20:34
量力而為,小朋友平有平養,貴有貴養

呢個真,讀完名校等於會飛咩? 馬死就落地行,最緊要積極

大宅

不過大人中左名校毒 我真係要和她傾下. 謝謝各路英雄鼓勵.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kpc2015 發表於 17-12-15 12:34
[/table]
請問二人工作?又計起來真係.................加油可能明年加薪升官發財.

大宅

20150618bb 發表於 17-12-18 17:25
請問二人工作?又計起來真係.................加油可能明年加薪升官發財.
本來是二人, 而大人堅持要比最好(佢認為) 給小朋友. 所以先大膽比小朋友讀私小.
現在她失業了. 所以搞成咁. 希望稍後好些.

大宅

kpc2015 發表於 17-12-18 17:43
本來是二人, 而大人堅持要比最好(佢認為) 給小朋友. 所以先大膽比小朋友讀私小.
現在她失業了. 所以搞成咁. ...

个人認為打算子女將來海外升學才選私小。
如大學還是打算在香港讀,那只是把競爭壓力延後十年八年。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 BK Milk勳章

kpc2015 發表於 17-12-18 17:43
現在她失業了. 所以搞成咁. ...
如果太太唔再搵工作做的話, 可以唔要個工人慳返啲

男爵府

回覆樓主:

加油,大部份打工仔都是向下游,健康最緊要

民房

樓主, 我同你情況差唔得幾多, 我仲兩個小朋友...我係要租樓, 又係有工人(因為我夫妻都要返工無人睇), 所以分別就真係正正在於小朋友選讀嘅學校, 你同太太傾傾啦, 名校唔一定出高材, 津貼學校都唔一定出蠢材嘅, 睇點學習嘅啫。儲返少少錢好啲, 大吉利是講句, 萬一有起咩事頭暈身興都唔使周圍撲錢

香港物價樓價有返咁上下, 諗諗轉校好過大家攬住喺屋企為錢頭痕呀

民房

hamsubbb 發表於 17-12-18 09:00
呢個真,讀完名校等於會飛咩? 馬死就落地行,最緊要積極
我地果代咪又係咁養大~雖然我都會想俾更好自己下一代(因為自己細時冇), 但係量入為出更重要, 至緊要係開開心心嘛

首頁

尾頁

跳至