邊度可以照骨齡

Joeypigpig
|
阿仔8歲,得118cm高,小學連續3年排第一,聽人講可以照骨齡和打生長激素,請問有邊位醫生可以介紹?thx
qq媽媽咪
|
我仔之前去健康院時寫紙去醫院照
Joeypigpig
|
qq媽媽咪 發表於 17-12-15 18:21
我仔之前去健康院時寫紙去醫院照

但我仔而家唔需要去健康院,係咪都可以叫健康院寫紙?
S.B.N.
|
我都想知私家有無,應該睇咩科?
qq媽媽咪
|
我之前睇時順便寫埋,係睇兒科,醫生check完身體再即時照,再覆診。如你之前去左健康院,打去問下可唔可以寫,如唔得唯有等下學期去健康院時叫姑娘寫紙
ozoz
|
Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:25
但我仔而家唔需要去健康院,係咪都可以叫健康院寫紙?

8歲已經小學?每年有一次健康檢查,可以同姑娘講,見下醫生傾下。
qq媽媽咪
|
S.B.N. 發表於 17-12-15 18:28
我都想知私家有無,應該睇咩科?

私家唔清楚,不過應該有,睇兒科
因我係健康院寫紙去政府醫院睇
Joeypigpig
|
ozoz 發表於 17-12-15 18:31
8歲已經小學?每年有一次健康檢查,可以同姑娘講,見下醫生傾下。

係喎!都可以,唔該你
giantkid
|
樓主,我小朋友和你情況差不多,我一年級二年級做健康檢查已經同醫生講佢唔高,但醫生點都話要收集幾年資料先睇下駛唔駛驗,所以我都想知道出面街有無私家做照骨齡。
Stellady
|
Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:00
阿仔8歲,得118cm高,小學連續3年排第一,聽人講可以照骨齡和打生長激素,請問有邊位醫生可以介紹?thx
...

請問骨齡係咩?即係人8歲骨得6,就可以打成長激素,令骨骼生得快D多D追實際年齡?
dandan_0603
|
Stellady 發表於 17-12-16 00:29
請問骨齡係咩?即係人8歲骨得6,就可以打成長激素,令骨骼生得快D多D追實際年齡?
...

我都想知
我愛Corina
|
我知養禾有
sfuhsg
|
睇普通醫生叫佢轉介
puffy0305
|
...

我個女今個月8嵗…得117cm左右,去學童檢查醫生話佢由細到大都係偏細粒,所以都算正常
Jasmine-4711
|
Joeypigpig 發表於 17-12-15 18:34
係喎!都可以,唔該你

你自己打去健康院問下,可能會约見医生,可refer.不用等下次学校体檢
yiuki
|
照x光便可
Joeypigpig
|
giantkid 發表於 17-12-15 23:44
樓主,我小朋友和你情況差不多,我一年級二年級做健康檢查已經同醫生講佢唔高,但醫生點都話要收集幾年資料 ...

我啱啱問咗老公,上次健康檢查係佢帶,原來佢有問醫生,醫生話佢一直嘅生長線都無跌過,所以算正常喎!
但實際佢真係比同齡小朋友矮,仲要係男仔,所以都担心,唉!可能遺傳咗我矮喇!但我都想睇吓有無後天方法幫吓,如果健康檢查都唔幫,真係要揾私家
Joeypigpig
|
Jasmine-4711 發表於 17-12-16 11:23
你自己打去健康院問下,可能會约見医生,可refer.不用等下次学校体檢

都會試吓,唔該你
jyjy1684825
|
...

我以為係講成年人添. sorry.
qq媽媽咪
|
Stellady 發表於 17-12-16 00:29
...
即未發育, 可能遲發育. 有d中一, 中二至開始發育.