自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

msmercury 發表於 17-12-17 11:19
第一。我無換過房。係佢地比咭時無講清楚。呢個係佢地的職責喎。

第二。我都覺得好少事。我有主動同我日 ...

要分得咁清楚,你同日本朋友,應該第一天就分開check in,攪完一個booking 拎房咭先攪另一個,就應該唔會錯啦。

真係錯咗,朋友間,自己掉番間房或者互相計番差價咪算law,但你地就一定要追究責任係人地錯,你日本朋友仲話要退錢,難怪酒店覺得你地想屈錢退款

有問題發生,過程中對話同態度,其實係雙向的!呢種事若發生在我身上,我一定唔會追究少事化無,唔跟人拗同嘈,根本無機會受到咩差既對待。

象牙宮

2024年龍年勳章

bebeyi 發表於 17-12-17 11:20
其實我唔係好明
即係有間房少咗一日?
咁你mark 俾人有人生日嘅用意係咩?

唔明x2

子爵府

那些花兒 發表於 17-12-17 11:50
我都唔明,如果唔同房型,咁兩個調轉就得,點解日本朋友要酒店退錢?點解樓主兩日後先發現兩間房唔同?唔 ...

我估咋,應該2個人公別訂咗2間唔同價錢,唔同房型嘅房。咁樓主同友人都冇互相去對方房睇過,咁咪信酒店俾自己嘅房係啱,但住落幾日後期先發現錯房。

即係如果你係日本友人,你買嘅係1000蚊晚房型,但住落先發現酒店分錯房,俾你住咗500蚊晚嘅房,咁所以日本友人就叫酒店退款。

我估咋,都係叫樓主解釋吓,睇吓係咪咁情況?

琥珀宮

msmercury 發表於 17-12-17 11:45
Bingo!!

2 different source.

你係到咁講,大家都誤會你唔想比late check out fee,咁相信當時酒店員工一樣都有咁既誤會,才會有咁既態度對你。
我覺得係你表達態度方式,才令件事惡化吧!

琥珀宮

bebeyi 發表於 17-12-17 11:36
每次check in
酒店嘅人都會講晒啲規則你知
尤其是幾點要交房

要清潔,1至2個鐘頭都夠啦,check in時間下午3點,11點check out咁早要收費我覺得唔合理喎。所以我冇投訴照俾,呢啲係規矩,只係我唔會委屈自己,寧可去酒店服務水準好,待客有道嘅國家或城市。有選擇唔會去台灣,就係咁。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

會否係日本朋友先麻煩啊
樓主都offer退回差額俾佢囉
不過日本朋友覺得唔係樓主錯唔應該樓主俾

但老實講,樓主又真係住好咗…咁,其實不如樓主唔好話俾朋友知自行交咗差額俾酒店,但講明要佢哋做中間人將差價退返俾日本朋友啊?係麻煩啲但你朋友咁講原則,你都就下佢將著數咗嘅嘢用另一個方式俾返人囉

btw,我好少見日本人咁據理力爭,多數都息事寧人

男爵府

大廚勳章

回覆樓主:

通常做酒店態度都唔會差得去邊……可能你期望人地會因你既生日有特別的服務,但得唔到相對的期望而失望,而因為呢件事情作出投訴,人地心情當然不好受啦…所以對你地就會比較嚴謹,所有事情都係相對的,出去玩就放鬆些,唔好咁計較,放過人等於放過自己
(當你check in 時,酒店會留意你既生日日期,有生日蛋糕及禮就bonus)

琥珀宮

msmercury 發表於 17-12-17 10:42
由於生日加上家中狗狗剛過世。。想行開下,點知遇到d咁既人。。

我跟我的朋友分別在12月11-14日及12月11-1 ...

最後日本朋友退到款嗎?

你12/14 最後一天住房,日本朋友已check out,你地要換房轉番去平果間嗎?

複式洋房

princessgw 發表於 17-12-17 11:48
有點唔明。我估:

樓主同朋友各自係不同網訂左房,而大家訂既房型不同。

佢地2個入住間房時都唔覺同自已訂既房型有出入
<---無錯,因為我唔知有咩分別

直至日本朋友見到個蛋糕係自已房, 先發現自己住左間平些既房, 好嬲, 要求退差價。

<---錯房唔係呢日發現..係我知道佢有CAKE, 所以問下前台我地會唔會搞錯房OR佢地電腦錯左, 但佢地唔想理,話唔知打發我走就算. 其實我已經提 左佢地, 咁點解仲可以屈我地自己轉房,屈佢地退差價? 佢地處理手法有問題喎

既然住左平房型既人要求退差額,甘酒店以同一思維要求住左貴房型既樓主要補回差額。

<---其實我比$係無所謂, 我都唔想搞咁多野. 係我個FD係要搞到咁, 其實我勁煩..我都話我比返佢咪算LOR..唉..我勸佢仲比佢發脾4, 然後酒店又因為 呢單野燒埋我,去玩0者,搞到咩心情都無晒..

樓主,其實你地分別訂了什麼房?同入住既房出入很大嗎?

<---其實只係一間大少少, 一間細少少既分別...

房卡 / invoice 上唔係有寫客名, 房no, 你地有冇對過
<---我地check in時,因為未有房,所以張FORM無房號ga...

伯爵府

想生BB熱投

我明白,台灣酒店做野好求其
早2年同朋友去台中遊行
最尾果晚要前台明早11點叫的士入機場
我地白白係lobby坐左半個鍾,追問之下原來忘記左叫車
好彩去大街上到的士,重要比酒店講定的價錢平左
趕吾切去機場,真係一褲都係

珍珠宮

SandyKL 發表於 17-12-17 11:23
台灣同大陸差唔多啫,俾逾時check out費,最頂唔順,8月去高雄至知有呢種收費,間酒店check out時間11點, ...

點解好似本末倒置
過左設定check out時間走,當然要俾錢
唔收,係禮待
而且都唔係咩新野

再者,late check out係酒店offer
可能俾vip,可以按第二日入住情況offer~

珍珠宮

SandyKL 發表於 17-12-17 12:02

要清潔,1至2個鐘頭都夠啦,check in時間下午3點,11點che ...

咁人地唔係淨係清潔一間房㗎嘛

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

以前公作上有接觸過日本人,佢地係極講求原則,你朋友覺得酒店錯房在先,所以要求由酒店回差價而不是朋友私下了事

複式洋房

funlaw 發表於 17-12-17 12:09
通常做酒店態度都唔會差得去邊……可能你期望人地會因你既生日有特別的服務,但得唔到相對的期望而失望,而 ...

說真的, 我無任何期望, 最好唔好理我,唔好搞我..
我平時住開bnb...係日本朋友好講求私隱..要求酒店一人一房..
我淨係搞我個fd都覺得好煩, 仲鬼得閒做咁多無謂野搞間酒店咩!

複式洋房

HappyHappyMa 發表於 17-12-17 12:35
以前公作上有接觸過日本人,佢地係極講求原則,你朋友覺得酒店錯房在先,所以要求由酒店回差價而不是朋友私 ...

好彩你明白...

琥珀宮

終極熊貓 發表於 17-12-17 12:12
點解好似本末倒置
過左設定check out時間走,當然要俾錢
唔收,係禮待

唔係新嘢----係我唔知,一向少去台灣,對我嚟講,台灣唔吸引。8月係被迫去,二仔唔肯去其他地方,全程由阿女計劃,我冇沾手。個人感覺啦!

去泰國旅行,我必揀5星級國際酒店,覺得去旅行係享受,酒店必定要舒服。而同事話佢由朝在外到晚,3星級得勒,咁貴屣錢。個人要求。

複式洋房

木土土 發表於 17-12-17 12:11
最後日本朋友退到款嗎?

你12/14 最後一天住房,日本朋友已check out,你地要換房轉番去平果間嗎?
我朋友0個日0係前台發癲,太尷尬,我出左去,佢地找我唔到...返黎時,d嘴臉已經...
我勁想0個晚check out轉酒店...

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實樓主係咪上嚟呻個friend麻煩咋

子爵府

幾舊水賓館吾好要求5星級 services
一齊checking 一齊比key 你們自行分配好正常,在任何地方都咁做,不過在invoice 應該有 show 名同房號。成件事好簡單,你比番差額日本朋友就成。

首頁
12345...11

尾頁

跳至