如果我老左就咁樣過,生存仲有咩意義呢?

chkkkkk567
|
好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人怕佢病,食嘅嘢係冇調味,如果係我、我真係想早啲拜拜!
JoanC
|
哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因
杜小田
|
chkkkkk567 發表於 17-12-17 13:40
好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...怕佢病,食嘅嘢係冇調味,如果係我、我真係想早啲拜拜!

佢都無得揀!
alicialee1210
|
所以我成日話我唔要咁長命,60歲就夠
杜小田
|
alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51

DO 姐過 60!
汪明荃 70!
alicialee1210
|
杜小田 發表於 17-12-17 13:52
DO 姐過 60!
汪明荃 70!

佢地搵到錢,生活質數都唔同我,我窮鬼一名,早死早著
Phyonafung
|
健康真係好重要!
ying_mail    發表於 17-12-17 14:45
chkkkkk567
|
Do姐,同汪明荃人生多姿多彩我又吾介意長命D既!
算死草
|
alicialee1210 發表於 17-12-17 13:51

我68夠了,享3年長者優惠
TMC3012
|
真係講句衰啲, 係到等c既生活
SandyKL
|
好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...

我阿婆99,瞓咗幾年護老院,以前仲認得我,依家已唔認得,聽又聽得唔清楚,次次同佢講嘢,已大聲到我都唔好意思,佢都仲話講大聲啲啦!咁細聲。佢落唔到床,要用尿片,每日望天花。

佢以前好怕死,提起個死字就啋啋啋,長命百歲,至緊要長命百歲。今時今日,佢話好想死。我唔使百歲,在我開始衰退時死去係我最大願望。
blackberry
|
我嫲都9X
佢都係行動不便又撞聾, 但佢生存意志好強, 各人有各人想法
fwp
|
我50歲就夠。
seaman1982
|
我阿嫲都九十。
佢都係唔係好出街,佢聽到野但佢唔中意睇電視,佢成日話睇唔明,例如劇集有兩個人鬧交,佢會唔明做咩要鬧交。但明明佢由頭睇到尾……我老豆話佢後生已經係咁 但佢唔會食冇調味既野,佢最中意吃唔健康既野,飲汽水食雪糕,肥豬肉煎炸野,唔三高都唔食
我地都唔會理佢,最緊要食得開心。
SARIDON
|
好似我99咁,已經接近90 ,由朝坐到晚,因為唔認得路, 所以唔出街,開咗電視機有畫面但係佢聽得唔好,屋企人 ...

佢嘅處境唔算係差喎,你有冇諗過,如果以九十歲仲周身病痛,唔係呢度痛就係嗰度痛,唔係三高就係心臟病,日日食10粒8粒藥,但對病情幫助不大, 對眼有老花有近視有散光戴眼鏡幫助不大,耳仔撞聾想聽最鍾意嘅粵曲開到好大聲但係未必聽得到,嗰陣時先至叫出最痛苦,又唔死得又唔知可以擺幾耐
Poyau
|

平淡是福
jutau
|

佢有意識嗎?
冇意識係唔會辛苦,渾渾噩噩,個腦放空,我自己第時係咁都ok,係辛苦啲親人啫
ying_mail    發表於 17-12-17 14:47
LingLing2008
|
JoanC 發表於 17-12-17 13:50
哩個就係我一直贊成安樂死嘅原因

我都贊成安樂死.

總有一天..身体衰退.
四肢..不能活動自如.
如其久病在床..需要别人喂食, 換片.
何不讓我..安樂死呢?
月希
|
唔認得路...咁佢行唔行到先?如果活動冇問題..其實屋企人明知佢悶...唔係假日同佢去下街?
飲個茶都好丫...

另外...有冇調味同病冇關喎...唔好太鹹或甜咪得囉..
分開煮比佢?如果要分開煮...點解唔一齊食同一樣野就算?

活到幾多歲..其實我覺得冇乜所謂.有得揀我都唔想太長命..
但冇得揀...活得好唔好...大半係睇自己子孫點對待自己啦
frombetter
|
算死草 發表於 17-12-17 14:10
我68夠了,享3年長者優惠

免審查生果金都未攞喎,咪好蝕!