自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ponybbs 發表於 17-12-17 15:22
老公負債供樓(老爺名居屋,老公同佢細佬一人一半供樓,一齊住),伙食,水電煤管差。約二萬。

我負責請工人 ...
除此之外,佢係好男人。咁點解,你要無事生事?其實,你想要的是什麼?

大宅

回覆樓主

男人咁小家,係咁叫老婆出錢真係好肉酸

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你話大約估到佢幾多, 咁佢係咪真係少過你? 差距好遠? 會唔會佢自卑?

伯爵府

回覆樓主

凍薪同跳point係吾同喎!。你C6吾老實,同老婆斤斤計較的,就算幾好男人都要扣分

珍珠宮

老公負債供樓(老爺名居屋,老公同佢細佬一人一半供樓,一齊住),伙食,水電煤管差。約二萬。

我負責請工人 ...

大家都有付出,
冇理由旨意妳咁多,就因為一句無憑據的「冇錢」?

唔合理!
如果係老公支付一切,就不過問!
但現在大家都一起付出!

如未能坦誠,
一向支付的責任不會扣減。
但是:

壞抽氣扇,唔好吩咐付錢更換。
抽到居屋,唔好旨意付首期。

大宅

我負責請工人 ...

其實佢除咗隱瞞收入, 佢都係個顧家嘅人, 冇不良嗜好, 放工就返屋企, 日日去買餸, 放假會做家務, 會陪仔女。

⬆以上呢d 已經證明佢好好。可能佢真係唔高人工, 所以有d 自卑,唔想比你知啫。 咁兩公婆要多包容。

別墅

我負責請工人 ...想問樓主你同你老公收入差距好多?如果差距得遠,先生可能真係會唔想畀你知既,而且先生都有好多優點,無謂為錢傷感情,不過我都覺得先生開口叫樓主買過抽油煙機唔係咁好,而且新年買野畀老人家唔應該係你出,呢D係心意,無論多少都應該係佢出,唔通你買畀你老爺奶奶既野佢會出?而且3千唔係3萬,一月交稅二月新年,叫佢今個月駛少D咪得囉,另外公務員一年係有2次加人工既,一次係通脹,一次係跳POINT,所以唔會無人工加呢個情況出現,每年2%、3%咁加,其實都唔少錢架!

禁止訪問

子爵府

回覆樓主

你都話得佢係顧家嘅老公,咁其他嘢都唔係大問題
如果我老公要睇我糧單,我都唔會俾
我自己話佢知又另一回事

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主

男人嚟講、你老公都幾度縮,乜都同你計!一個家庭邊有得咁計、我不會按佢要求

複式洋房

Googlehehe 發表於 17-12-17 15:24
同佢鬥窮

我以前唔識,乜都自己出錢買,佢以為我有錢,成日叫我買車俾佢,我問佢買左俾你你養得起咩?
我媽話佢唔老實,因為佢以前呃我好多年,話佢人工得16000,我傻傻地又信. 兩年前我媽去問議員查到佢應該有25000.
今年佢話問到同事,佢人工24200。
呢個數俾我估計少左 2 points.
如果佢唔係成日呻窮,要我出錢,我都唔想check 佢,佢仲呃我收唔到税單

象牙宮

回覆樓主:

如果係財政獨立,我會算數! 如果共產,就一定審問到底

複式洋房

appledai 發表於 17-12-17 15:24
我會由他,自己本事自己掙錢,我也一樣。

佢想用我私己錢買居屋,仲話將來升職之後就冇得申請。
我叫佢申請公屋,佢話公屋 十年後資產審查會超標。

公爵府

我負責請工人 ...

您試吓㬨佢,

您先生再「蝦」您,您就同佢講,再係咁落去唯有下月開始做FTM,到時佢就要俾哂 所有支出。

老實講,佢人工少過您係您本事,但係唔代表您要硬食全部額外開支。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

WWT1234 發表於 17-12-17 19:23
您試吓㬨佢,

您先生再「蝦」您,您就同佢講,再係咁落去唯有下月開始做FTM,到時佢就要俾哂 所有支出。

我曾經提出做FTM. 佢話“你咪試下囉”,佢知我唔捨得份工,以佢收入一家五口又太少,除非住公屋。

複式洋房

ponybbs 發表於 17-12-17 19:32
我曾經提出做FTM. 佢話“你咪試下囉”,佢知我唔捨得份工,以佢收入一家五口又太少,除非住公屋。

...

如我做FTM 就冇錢養我媽,所以呢招嚇唔到佢

複式洋房

算死草 發表於 17-12-17 15:32
我會叫佢自己選擇:
1)自己搞掂我可以咋唔知。
2)搞唔掂影響家庭影響到我就要被審查。

佢成日話冇錢,話自己窮到午餐都冇食。
我都唔知佢啲錢去咗邊,佢又唔肯被審查。
幾年前我坐月日日開冷氣, 點知一個月後佢話冇錢交電費,要我畀三千蚊

侯爵府

回覆樓主:

如果樓主同老公收入差唔多(就算多過老公,未去到係老公double 人工,咁都只算差唔多),家庭開支應該是平分,把所有家庭開支計好(包括平分供款去做「旅行基金」、「電器更換儲備基金」、「突發用錢基金」, etc ),計好每人平分負責開支嘅數額,咁就唔理夫妻其中邊個有加薪都唔會計了,有多就係自己私己囉。

複式洋房

faymi 發表於 17-12-17 15:34
老實講,咁度縮點得,佢緊張錢多過你,一係佢欠人周身債,一係佢錢多到水浸,如果唔係怕咩比你知。
...

佢愈唔想畀我知,我就越想知。

水晶宮

至愛朱古力 發表於 17-12-17 17:56
你老公又唔傻呀,扮窮,咩都你出,抽居屋,佢名,你出首期,你供,佢都傻既。
...

Agree, 如果樓老公名樓主比錢真係唔好咁儍呀

首頁
12345...13

尾頁

跳至