自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主

睇左咁多發覺原來最計算既係樓主。

比5500老爺,出面租劏房一家人住都唔止呢個價。

另外13000樓主做家用,老公自己剩番6千做零用都唔係好多錢剩啫。

男爵府

ponybbs 發表於 17-12-17 22:07
我哋炒大鑊!
佢唔肯交税單,我唔肯俾佢掂,我話佢緊張税單多過老婆,俾老婆睇下都唔得,以後攬住張單啦! ...

炒咪炒,大吓佢,搞離婚層樓要分比你,睇下邊個驚啲,我唔明點解佢要錄你音。傻下傻下咁,最討厭呢啲男人,個老婆娶返嚟係用嚟錫㗎!

寶石宮

2023年兔年勳章

ponybbs 發表於 17-12-17 15:22
老公負債供樓(老爺名居屋,老公同佢細佬一人一半供樓,一齊住),伙食,水電煤管差。約二萬。

我負責請工人 ...

兩個可能 窮到褲穿窿 肥到襪穿窿

男爵府

回覆樓主:

你覺得唔公平咪開個聯名戶口,每月大家入一個數落戶口,之後每月開支都係呢個戶口出,呢個戶口無錢咪唔好買新傢電,問題解決,你同佢都唔影響大家重有幾多錢用,頭家兩個都有份,下下計足就好難再一齊落去!

複式洋房

算死草 發表於 17-12-17 15:32
我會叫佢自己選擇:
1)自己搞掂我可以咋唔知。
2)搞唔掂影響家庭影響到我就要被審查。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ponybbs 發表於 17-12-17 22:07
我哋炒大鑊!
佢唔肯交税單,我唔肯俾佢掂,我話佢緊張税單多過老婆,俾老婆睇下都唔得,以後攬住張單啦! ...
每個人,都有一些堅持是碰不得,挑戰不得的。
如果佢既堅持,也是你的堅持,勢成水火,分開是唯一辦法。
這是你的選擇,你要負全責。

但若你可以不去挑戰戰、不去觸碰,你們可能可以白頭到老。

所以,我唔會叫你放棄你的堅持,但若有些地方你肯不去堅持,結局可能完全不同。
你自己細想吧,可以承擔到後果你就去做吧。

我自己和你一樣,唔知老公的入收,我有問過佢唔比我知,我冇堅持。因我覺得不重要。我們的關係仍然很好。
這是我們的相處,人人不同,可能另一些老婆會接受不到,但我接受到老公可以有佢私密、空間。我可以專重。
當然我老公也和你老公有些不同。所以,最終也取決於,你對這個人是怎樣看、你對這段婚姻是怎樣看。唔好比大多數女人影響你的做法,你自己也可以有自己的做法,也可以有和我不同的處理方法,慢慢想想吧,什麼才是「最重要」。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

其實樓主無講過依家老公搵$24000, 呢個數係佢地未結婚前的, 依家應該加左啦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

小家

侯爵府

凍左一年薪咋WOW, 之後年年加, 你老公當你傻的嗎?

水晶宮

cheechi 發表於 17-12-18 10:04
但樓主話開頭都無計,係老公出到聲叫佢買車、比錢做生意,甚至比首期!樓主就要求佢公開資產
...

俾錢出來係睇自己有冇需要、覺得值唔值。
如果我有幸人工多老公一半, 而我和小朋友都有需要用車, 我絕不介意我俾錢買車, 可以用自己名義買。
如果我認為有需要再置業, 層樓有我名, 我覺得值得入市, 我有能力俾首期我會買。
如果有投資都係我覺得值o既, 我會去做, 唔係信唔信得過老公, 而係個投資我是否睇到前景和承受到風險。

以上每個財政決定, 只要我有份參與, 我都可以獨立思考分析是否可行或不行, 不因為對方是否我老公。亦唔會因為呢d建議係老公提出, 我就一定要陰謀論佢係想謀我d錢。如果凡事都要諗埋一邊, 自己已經對另一半冇左信任, 咁講咩都冇用, 就算對方攤開肚皮俾哂你睇, 你係要疑心重你都覺得佢個肚皮係假!

侯爵府

Ginhc 發表於 17-12-18 10:45
炒咪炒,大吓佢,搞離婚層樓要分比你,睇下邊個驚啲,我唔明點解佢要錄你音。傻下傻下咁,最討厭呢啲男人 ...

你有無睇上文下理㗎。層樓老爺名㗎,離婚分條毛咩。咪郁啲就叫人離婚啦。

侯爵府

flori 發表於 17-12-18 11:36
你有無睇上文下理㗎。層樓老爺名㗎,離婚分條毛咩。咪郁啲就叫人離婚啦。
...

同埋樓主搵得多分分鐘要俾老公分身家

珍珠宮

Giant 發表於 17-12-17 15:28
佢係公務員,憑佢個職級上網就可check到薪酬係point幾,一睇個payscale就知人工啦,邊有秘密(私隱)喎。
...

yes

禁止訪問

水晶宮

snowshine1357 發表於 17-12-18 11:06
樓主一開始就唔應該搵個搵得少錢嘅男人,你都話佢係低級公務員,人工又會有几多,個個月比2萬用係屋企,佢 ...
其實一開始就唔應該住入62名間屋, 62有屋自己拎去放租唔好? 俾哂個細仔唔好? 使乜要平租俾大仔一家幾口, 仲要背後俾人話?

侯爵府

ponybbs 發表於 17-12-17 19:52
我今年加咗人工, 真係有佢double.
咁應該點分?
子女要交錢買野或去玩,佢就話“你媽咪有錢,叫佢買”, ...

當你人工係你老公double 時,可能你想要嘅生活水平就會高D, 電費3000無所謂、抽油煙機稍壞就要換新、子女多買玩具去多幾次主題樂園都ok 、旅行年年要有、etc..。但你老公份糧真係可能應付基本開支之後就無力支付這些奢侈洗費。其實大家供相同款(一個兩個都能力供嘅額)去個pool 度,所有家庭開支由個pool 度出,你就會知道究竟有無錢去旅行、有無錢換抽油煙機……。我大膽講,你媽媽今時今日仲數你老公話佢貪你嘅錢,呢D 咁嘅comments 真係對你嘅婚姻完全無建設性囉……

子爵府

回覆樓主

首先樓主係唔係女強人先? 好聲好氣問佢唔講定點樣? 如果好強勢 仲要搵錢多過自己 確實好多男人唔多受 好多野會收收埋埋 唔只薪金

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

同佢鬥窮

首頁

尾頁

跳至