請教英文

zone
|
點解要play?謝謝。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ApplePie_ellen
|
咁奇怪
我會答was playing
zone
|
ApplePie_ellen 發表於 17-12-17 17:11
咁奇怪
我會答was playing

我都係咁覺得,但我女未教過去進行式。
gkta
|
was playing
nanalam
|

"he" 唔可以就咁 "play" 喎。 was playing 啱 d

cnicky
|
老師x佢playSd.....我覺得
zone
|
nanalam 發表於 17-12-17 17:32
"he" 唔可以就咁 "play" 喎。 was playing 啱 d

所以諗到頭爆都唔知點同個女解釋。
nanalam
|
cnicky 發表於 17-12-17 17:47
老師x佢playSd.....我覺得

咁 correction 就填番 "played",老師話唔啱再問番正確答案。
zone
|
nanalam 發表於 17-12-17 17:55
咁 correction 就填番 "played",老師話唔啱再問番正確答案。

明天呀女英文考試,所以趕住想今日知答案。
GalGuy
|
zone 發表於 17-12-17 18:10
明天呀女英文考試,所以趕住想今日知答案。

個改正括弧係咪老師畫的?
咁大個空位我估「was playing」
可能教咗「when」但未正式教past cont' tense?
fwp
|
was playing

不可能是 play ....
zone
|
GalGuy 發表於 17-12-17 18:23
個改正括弧係咪老師畫的?
咁大個空位我估「was playing」
可能教咗「when」但未正式教past cont' tense?

係,未教。
Fishqqma
|
when he play…???

会唔会係小朋抄錯!
mymarigold
|
我會用 was playing

如果要用 present tense, he 後面係 plays ,都唔會係 play
wcpcelia    發表於 17-12-19 15:43
Poyau
|
zone 發表於 17-12-17 17:02
點解要play?謝謝。

個老師想個個轉校
he點都唔會係play
loolooloo
|
was playing
|
學校系咪用longman英文書,如系,你睇佢每一課有key structure,有寫grammer例子仲特別bold咗。
佢地教when句子,一個動詞用simple past tense,另一個用was/were ~ing.意思一個動作好快做完,一個仲做梗。
Fishqqma
|
Poyau 發表於 17-12-18 11:06
個老師想個個轉校
he點都唔會係play

Poyau
|
Fishqqma 發表於 17-12-19 08:18

學校 定 補習社?