自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有好多人都話原來現在小朋友禁老積、講野禁成熟,想清楚其實是這個社會/ 家長一起把小朋友培養成「禁老積、禁成熟」,自小就要學比自己年齡高階的知識、圓滑的INTERVIEW技巧,面對父母生活上的爭執… 只可說是求仁得仁!

公爵府

回覆樓主:

我有個舊同事三十幾歲已結第三次婚,其實明白男女離離合合係好正常,但生小朋友前就真係唔該諗清楚你係唔係真係值得同另一半生小朋友,唔好人生你又生,離婚唔止小朋友慘,兩個大人都永遠因為係D仔女既父母而擺脫唔到對方!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

camanbi 發表於 17-12-18 14:32
請問是什麼節目?那裡睇番?

星期日檔案

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 17-12-17 19:08

小朋友對婚姻,離婚嘅睇法...
見到有一段訪問女孩, 因佢爸有第三者所以媽就離婚, 女孩企係媽媽個邊去幫媽媽嬲個爸爸, 我覺得呢個最唔好, 父母有任何爭執, 仔女最好是中立.....

每個人都可以享受生活, 去追永幸福, 為了仔女而去忍受婚姻帶來的痛苦, 那又是否公平, 因為要為子女有個完整既家, 而受委屈, 誰會可憐自己 ?子女長大了有自己家有自己所愛離開你, 到時人已老, 難找伴, 及人生大部份時間唔開心, 浪費了青春

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆樓主:

个班都唔系小朋友嚟既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小詠 發表於 17-12-18 16:32
見到有一段訪問女孩, 因佢爸有第三者所以媽就離婚, 女孩企係媽媽個邊去幫媽媽嬲個爸爸, 我覺得呢個最唔好, ...
咁個女仔睇到阿爸不只一次有第三者, 好難中立喎, 擺明係阿爸唔啱

珍珠宮

me920 發表於 17-12-18 16:46
咁個女仔睇到阿爸不只一次有第三者, 好難中立喎, 擺明係阿爸唔啱
我知女仔多次發現爸有第三者, 她是看到媽難過的樣子才去憎個爸爸, 但是呢倨係大人既問題, 爸有第三者, 但他沒有不愛女, 只係唔再愛太太, 感情無左都無法子, 女兒點都有親情, 所以呢D CASE, 做女最好中立, 唔好偏幫媽, 而有機會, 是媽同個女洗腦

至少我看到女兒因父母離婚事件, 內心唔快樂, 那又何苦, 點解做媽媽要教個女去憎爸, 企自己那邊?

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

小詠 發表於 17-12-18 16:50
我知女仔多次發現爸有第三者, 她是看到媽難過的樣子才去憎個爸爸, 但是呢倨係大人既問題, 爸有第三者, 但他 ...
我諗一般人都會覺得係個爸爸唔啱, 不論有冇好似個女仔咁睇到個媽媽難過.
就算佢媽媽好堅強, 冇係個女面前表現難過, 但個女仔都會覺得因為爸爸有第三者而令到個家散左. 所以佢應該好難保持中立.

珍珠宮

我知女仔多次發現爸有第三者, 她是看到媽難過的樣子才去憎個爸爸, 但是呢倨係大人既問題, 爸有第三者, 但他 ...
人地講幾句, 你又知亞媽幫個女洗腦? 個女都唔細啦!! 識分是非對錯, 擺明係個爸爸錯, 個女仲要聽到個爸爸話已經唔愛媽媽, 而又被佢見到媽媽喊得好傷心. 咁邊個對邊個錯, 好易分呀?? 仲要佢有講爸爸都無聯絡佢.

珍珠宮

有D野未必係亞媽教個女憎爸爸, 係個女根本見到爸爸做錯囉!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hk9282010 發表於 17-12-18 16:39
个班都唔系小朋友嚟既

咁小學生果批,又未去到青少年

咪寫小朋友

珍珠宮

紫翹 發表於 17-12-18 17:15
人地講幾句, 你又知亞媽幫個女洗腦? 個女都唔細啦!! 識分是非對錯, 擺明係個爸爸錯, 個女仲要聽到個爸爸話 ...
個女仔有講對爸爸冷淡, 咁人地咪少了去找個女, 好多野有原因, 父母感情出問題, 都有好多原因, 爸有小三, 未必太太無責任

所有遇見,皆有因果

伯爵府

維仔媽媽 發表於 17-12-17 19:50
婚前慎選對象
唔單止搵另一半
還搵緊將來子女的父或母

你講得好好。 我搵老公第一件事就係幻想同佢生仔會點。 有d人你一幻想已經覺得好恐怖, 你就即刻可以byebye 。

伯爵府

anna59 發表於 17-12-17 20:01
有好多系生左仔女先有問題,所以我贊成結婚吾好有下一代,尤其是現在香港樓價高,租金貴,無樓住,點建立自 ...

都唔一定既。 至少我同我老公係因為小朋友先唔分開。 我地共通點係好錫細路。 托賴今年我地搵到相處方法。 如果一早分左就好可惜。

生唔生小朋友, 真係最緊要兩個都鍾意小朋友。 好似我地咁係利多於弊

珍珠宮

回覆樓主

我父母也是因為有第三者離婚,媽媽沒有說爸爸不是,但我們有在電話分機聽到他們對話(父親不知),一直恨他,他死前一個星期才有看他,之後十年才放下他的死

我十四歲時他們開始出問題,他們離婚永遠影響我價值觀、待人處事及情緒,見過社工etc, 表面事情已放下,但傷口永存

我不反對同居或離婚,贊成唔好生小朋友,父母的每一步足以影響小朋友一生,有完整家庭的人未必明白

珍珠宮

小朋友憎爸爸唔難理解,唔係一定媽媽教
因為佢愛媽媽,見到爸爸傷害媽媽,令媽媽咁傷心而對爸爸生恨
因為佢愛呢個家,家庭破碎因爸爸出軌.....

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

其實小朋友係好發至內心去對人厭惡,好似睇電視都會有喜惡的角色人物。如果只用父母問題相方有責去講小朋友自然流露的情感,你估佢係大人咩,會有正反思考!小朋友直接感受到喜惡來至某方的行為,厭惡係正常,何必指控小朋友不中立。只可以講個位父親多次出軌的行為,是無視小朋友的感受,再有父愛都好,都是在表現對這小朋友家的不尊重!小朋友最大的後援是家,沒尊重這個家,點解要中立態度對待?

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章

小詠 發表於 17-12-18 16:32
見到有一段訪問女孩, 因佢爸有第三者所以媽就離婚, 女孩企係媽媽個邊去幫媽媽嬲個爸爸, 我覺得呢個最唔好, ...
我又覺得唔係完全企係媽媽角度。佢都有講,媽媽的角色是安慰,爸爸的角色是保護,自從父母離婚後,佢覺得無左保護佢既後盾,感到凡事都要靠自己,呢個感覺好真實,佢自然會因為父親離開家庭,令佢感到孤立無援而生氣
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

你從何判斷係媽媽向女兒洗腦,教佢憎爸爸?小朋友也有感受,爸爸對家庭不負責任,令她的家庭變得支離破碎,令她成為單親家庭的孩子,她也有權去嬲
你在完全沒有證據底下便說媽媽洗女兒的腦,你又何嘗中立?單憑睇幾分鐘的訪問,你便可以得出自己的結論,小朋友長期目睹父親不斷出軌,她有自己的結論也不足為奇

但當然,我是認同,離婚後父母任何一方都不應該妖魔化對方,但講得容易,做起來很難
日日是好日

首頁

尾頁

跳至