自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆 JoanC 的帖子

如果要靠老人家睇,就比人食住,無發言權

男爵府

timycy 發表於 17-12-18 00:04
我c6話生多個,一人一個唔駛爭
講笑咋,唔好嬲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

想左一陣,好頭痛........
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

奶奶又要霸住湊,又要一日半日返大陸,陣間又覆診。
根本都唔能夠自己睇晒個小朋友,到時又要搵婆婆幫手。
要人幫又嫌棄人,真是要不得。
小朋友落下公園玩又好,曬太陽又好,都正常不過嘅事。
請了工人,小朋友就更難適應。

珍珠宮

回覆樓主:

最大問題係你老公
一早請工人做主力湊,長老得閒玩下孫咪好,奶奶一唔得閒要你媽咪隨時stand by,你媽咪個心都唔好受,咁當然唔係話奶奶唔啱,奶奶總會有事要處理

依加開壞左個頭,奶奶生活重心去左個孫,佢又驚個孫見得婆婆多,親婆婆多個親嫲嫲,就算請左工人湊,奶奶一定都湊孫多過返pt....

公爵府

melonfans 發表於 17-12-17 22:43
-個1,3,5 另一個2,4,6。吾係日日爭餐死,搞出大頭彿

我見好多都係咁分日子去湊

珍珠宮

回覆樓主:

你媽似我媽,鐘意帶佢周圍去,我奶奶都係怕麻煩好少帶佢去街的,既然請左工人就無謂俾返奶奶湊啦,一切靜觀其變啦,唔同場唔會有太大問題,佢鐘意講你聽左就算

伯爵府

減齡達人勳章

秋天與楓葉 發表於 17-12-18 07:51
最大問題係你老公
一早請工人做主力湊,長老得閒玩下孫咪好,奶奶一唔得閒要你媽咪隨時stand by,你媽咪個 ...

認同!

其實最麻煩就係樓主老公!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

nintendo 發表於 17-12-18 02:42
恕我直言,講要到 "做散工",咁佢都唔係甚麼管理階層或白領。
其實對佢來說,工作也算是她收入來源。
當佢 ...

唉,我老公講呢點果時佢有d嬲,因為佢覺得如果奶奶返工,咁佢請工人的原意就無咗,佢請工人係想幫輕下大家無咁辛苦,奶奶就話咁就有時間返散工

的確我地、我媽、老爺奶奶都唔係大富,但我老公覺得之前俾果d錢你都夠生活,現在請工人又無減你錢,點解過唔到生活

我自己就覺得唔想,一來對我們家庭有影響,因為儲緊錢買樓,二來,我同我老公講話有工人,我媽買送果度d家用要加錢,我老公就立即列佢每月洗費出來,話又要煩錢,我就話我俾,一向都唔係你的la(其實一向我媽果邊都係我俾錢)

我自己內心就覺得對我媽好唔公平

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我知奶奶係想儲多個錢旁身,但其實佢返親工都有唔開心,咁當然正常,我返工都有唔開心。c6就覺得其實根本佢就唔鍾意返工,鍾意湊孫,點解你(即我)唔俾佢湊整到佢返工

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 17-12-17 22:28
我住我媽(62歲,寡)附近,我媽本身有長期病,當初說如果要幫我睇b 就要請工人,c6就唔制因爲唔想請,話俾 ...
如奶奶一向是主要照顧者的話,婆婆要識分輕重要讓路,唔可以時時打攪奶奶。因為如果佢次次都攪到BB扭計(其實都知去玩得耐,一定會有扭),就會煩到麻麻去收科,主要照顧者就會好辛苦。

同媽媽傾易過同奶奶傾。

子爵府

tester5 發表於 17-12-18 08:31
如奶奶一向是主要照顧者的話,婆婆要識分輕重要讓路,唔可以時時打攪奶奶。因為如果佢次次都攪到BB扭計(其 ...

我媽果晚投訴有話咁以後咩都唔理,唔來了,果時我老公未返到

其實都好尷尬,因為我老公果晚想我開口話下星期一(即今日)奶奶要覆診,要幫手

我老公都知道要婆婆standby係唔好,但無其他方法,我老公話咁咪帶埋ar b去醫院law

子爵府

Yuchingmum 發表於 17-12-18 06:01
其實已經請了工人,點解唔比工人係自己屋企湊小朋友,生活作息由你定,婆婆或嫲嫲想帶孫落公園或飲茶時到打 ...

我都想,但諗唔到點叫奶奶來少d

大宅

回覆樓主:

你先生有著數時就要婆婆幫,無著數時就覺得用多咗錢俾婆婆,叫阿仔返全日個個輕鬆尐又話唔得,你先生超唔要得 你應該交你仔幾日俾你先生做ftf,咁佢就知有幾難 (我試過阿b18個月 ,2 歲時分別叫c6自己湊,唔夠1個鐘已求救,自此我話點安排阿b既日常生活, 佢唔敢再出聲)

男爵府

一歲前,是一定要同一人照顧
一歲後可以不同人照顧
我仔一歲後,一,三,五在女家(放任地生活)
二,四,六在男家(好嚴教育)
我仔教到好世界仔,一返幼稚園好容易適應

子爵府

可唔可以叫你奶奶湊一至四,婆婆睇星期五。星期六日你兩公婆湊番,咁如果婆婆湊完真係扭計d都係你兩公婆自己處理咁你奶奶冇得投訴啦。咁奶奶星期五六日鐘意去旅行又好複診又好,唔駛臨時臨急先叫婆婆過黎。得星期五一日唔湊應該冇得去番part time啦,咁你老公又唔駛投訴。

你老公都要諗下外母,冇理由事事只諗自己阿媽當婆婆隨傳隨到。請工人係為小朋友唔係奶奶。根本奶奶全職湊唔到又要全世界圍著佢轉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 17-12-18 08:36
我媽果晚投訴有話咁以後咩都唔理,唔來了,果時我老公未返到

其實都好尷尬,因為我老公果晚想我開口話下 ...

明白婆婆難受,一心想幫,但人有時是會好心做壞事,自己都唔知。比d時間佢調整下吧,都要讚下佢咁肯幫忙。
但始終麻麻仍然是主要照顧者,你要顧及麻麻做法。

如果婆婆黎唔到,姐姐又未到,一係你兩公是旦一個請假,一係真係帶埋BB去醫院。一次半次都冇辦法。比婆婆休息下吧。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

學其他jm話齋,你老公真係好老土
唔想請工人—-十個有九個都唔想架啦!有需要丫嘛大佬呀
唔想bb返全日
唔想夠媽返散工——而家佢阿媽想返,佢say咩no啫。有時唔係錢嘅問題佢明唔明架
當婆婆backup——呢樣我真係反檯。你媽就勞苦功高,我媽就只能隨時候命做backup? 做完仲要有說話聽,咩料呀

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

Charlotte_mom 發表於 17-12-18 10:02
學其他jm話齋,你老公真係好老土
唔想請工人—-十個有九個都唔想架啦!有需要丫嘛大佬呀
唔想bb返全日

totally agree!
可能樓主當局者迷,根本個問題係佢老公
樓主一日搞唔掂個老公一日都唔駛諗兩位媽媽的問題,因為無論點好既建議都會比佢老公ban

子爵府

虎到金來勳章

你老公真係好煩:

1) 最初唔肯請工人, 係都要俾99湊孫

2) 要外母stand by

3) 請工人多左買餸錢又話計唔掂數

4) 又話唔俾bb返全日班

5) 外母煮埋晚飯俾佢食唔辛苦咩?

6) 佢媽而家身體情況如果得佢同bb出街又突然唔舒服點算?

7) 去覆診唔係短時間, 帶埋bb去好咩?

8) 外母嬲某程度係佢媽制造出黎

佢咁多意見係唔係處理到問題? 先同你C6講清楚, 照顧bb既作息時間表及方向, 兩位老人家邊個肯合作咪可以見多D個孫囉, 兩個都合作就分一三五, 二四, 用左同一套方法就唔會存在問題

首頁

尾頁

跳至