台北邊個夜市多野食?

jiji2
|
去過饒河覺得唔錯, JM們覺得仲有邊個夜市多野食同值得去架?

士林我去過覺得好細, 不過我去果度D檔口係街邊既,
聽講士林有室內既夜市? 多野食嗎?

師大同萬華夜市去過覺得冇咩好食
yucl_hk
|
士林
jiji2
|
yucl_hk 發表於 17-12-17 23:10
士林
士林係唔係有室內夜市架?
我上次去搵唔到
juv10hk
|
士林由室外搬到室內,我都唔太喜歡,因為好多人,而且好污糟!

我比較鍾意饒河街夜市和師大夜市
bestgood
|
有室內同外,都大架,不過黎黎去去都係個d野食
jiji2    發表於 17-12-17 23:21
wing_19870612
|
jiji2 發表於 17-12-17 23:14
我上次去搵唔到

係吖,好似係地庫黎架,好多野食架
wcpcelia    發表於 17-12-18 11:44
jiji2    發表於 17-12-17 23:21
pel737
|
jiji2 發表於 17-12-17 23:14
我上次去搵唔到

叫樹林夜市,新開的. 不是士林夜市
jiji2
|
juv10hk 發表於 17-12-17 23:16
士林由室外搬到室內,我都唔太喜歡,因為好多人,而且好污糟!

我比較鍾意饒河街夜市和師大夜市 ...
師大我去過, 好似好少野食, 係賣衫多
jiji2
|
pel737 發表於 17-12-17 23:17
叫樹林夜市,新開的. 不是士林夜市
係咪係劍潭站個捷運站附近架?
devilray666
|
係咪個個夜市都有遊戲玩?
yucl_hk
|
BBC都有介紹台灣夜市

http://www.bbc.com/zhongwen/trad/taiwan_letters/2013/06/130606_twletter_food_safety
blythe
|
士林依家在地庫,來去都係那些,捷運行出嚟過對面馬路既路邊少檔好好多。我去饒河/公館ok架。
kavenzou
|

士林太多橫街小巷,吾多好行,I like饒河

圖中B1就係士林室内地庫入口,內面咪就好似街邊大排擋搬左入室內咁上下feel,又逼又多人,吾特別吸引

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
jiji2
|
blythe 發表於 17-12-17 23:40
士林依家在地庫,來去都係那些,捷運行出嚟過對面馬路既路邊少檔好好多。我去饒河/公館ok架。
...
我上次去淨係去左對面馬路既路邊
搵唔到室內果個
jiji2
|
kavenzou 發表於 17-12-17 23:50
士林太多橫街小巷,吾多好行,I like饒河

圖中B1就係士林室内地庫入口,內面咪就好似街邊大排擋搬左入室內 ...
D野食同饒河相比, 邊個好食D架?
blythe
|
饒河,其中近廟隔離,第一間"胡椒餅'大排長龍,超好食。
wcpcelia    發表於 17-12-18 11:44
jiji2    發表於 17-12-18 01:35
pel737
|
jiji2 發表於 17-12-17 23:22
係咪係劍潭站個捷運站附近架?

唔係,個邊無捷運站,距離台北市仲有一段路,揸車都要大概40分鐘左右,位於新北市,如果去坐火車較方便!
Elizah
|
寧夏夜市
kavenzou
|
jiji2 發表於 17-12-17 23:56
D野食同饒河相比, 邊個好食D架?

冇話邊到比較好味喎,出名嘅店其實可能個個夜市都有間,吾出名嘅其實咪又係嗰種味,又或者A夜市有間A老字號,B夜市一樣有間不分上下嘅B老字號,個人認為分別只係好吾好行啫

講大講多不同種類嘅嘢行,應該係士林,衫、水果檔、手信⋯⋯咩都有,地庫以大排擋為主,感覺食dinner好啲,小食、木瓜奶嗰啲要行返上地面啲橫街窄巷,但容易迷路;饒河則直路一條,以小食為主,另有啲日常用品、精品賣;寜夏同饒河感覺比較似,印象中比較多遊戲攤,但離捷運比較遠(台北只去過這三個)
happyncat
|
jiji2 發表於 17-12-17 23:09
去過饒河覺得唔錯, JM們覺得仲有邊個夜市多野食同值得去架?

士林我去過覺得好細, 不過我去果度D檔口係街邊 ...

遠d既有個基隆夜市 多野食~
jiji2    發表於 17-12-18 04:29