你地仔女學校幾多度可著運動服?

LL1999
|
我小朋友學校, 15 度以下可著運動服

Chowying
|
我地冬季冇長䄂運動衫,都係夏天果套,所以呢 冇分別
sytckm
|
Chowying 發表於 17-12-18 03:36
我地冬季冇長䄂運動衫,都係夏天果套,所以呢 冇分別

即係短衫短褲?
loklok286
|
sytckm 發表於 17-12-18 04:12
吓即係短衫短褲?

中學好多都係
皇貴妃
|
14度以下
tingho
|
我囡學校全冬季都係著運動服,唔怕冷親
wcpcelia    發表於 17-12-18 15:39
Chowying
|
sytckm 發表於 17-12-18 04:12
吓即係短衫短褲?

都有長褲,不過係好薄夏天款果 d
Chowying
|
loklok286 發表於 17-12-18 06:28
中學好多都係

我都唔多明,依家唔興返去先換體育服 全班都係着住體育衫返學校既,一凍真係有 d 麻煩
Koala_Chu
|
我囡中學, PE只有短褲+tee (攞番學校換), 但太凍可以著牛仔褲代替校裙, 但我囡今朝仍然著校裙, 裡面著條短PE褲打底
robbieyan
|
LL1999 發表於 17-12-18 02:08

阿仔小學時冬季校服係短褲, 除非病後復課或寒冷天氣警報先可以著長褲
drizzle
|

冇睇校規但今朝自行著左運動服
mama915
|
中學 12度以下可以著運動服 羽絨外套
Strawberrys
|
囡中學12度或以下可以穿運動服,今天內穿heatech褲打底,fleece外套加羽絨外套,出門時低過9度。
jojoo2017
|
14度以下
brindlewin
|

十二度。
以前十度以下才可著褲,而且規定要西裝褲,絕不能用體育服。那時室內都冇暖氣。
我覺得依家社會富裕咗,但人嘅生存體能差過以前好多,甚至不健康。
而要求褲裝也要正式西服,最明顯後果係以前傳統書院出嚟,男女無論肥瘦高矮明白“穿著筆挺”的標準。反觀採用運動裝做校服的,看看大陸台灣就知,著西裝鮮有型格,格格不入外總似借返嚟著。
winifredwin
|
puppydon
|
12度
Poyau
|

15度着正常
yinmei1017
|