自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

在寄件備份到搵返間公司, 你IN 咩POST出來未得Law
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

amychan784 發表於 17-12-18 15:04
HR 真係有咁大權 , 可以決定請唔請個 applicant ?

睇你咩公司

伯爵府

我會搵返公司名係網站搵就算

男爵府

回覆樓主

一定不會問

珊瑚宮

畀面勳章

終極熊貓 發表於 17-12-18 15:20
淨係將呢件事講俾部門主管知
正常人就都唔請一個咁唔重視個機會,管理不佳嘅人~
...

完全同意。

因為 HR 會比 comment 個 user , 而我呢個 user 通常都會 take 埋 HR 嘅 comment 來決定請唔請嗰位仁兄 / 仁姐。

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

部門通常都怕煩,情願請個人人都ok既好過同佢抅!反正同你又39547,唔請你咪請第二個囉!

子爵府

HR 真係有咁大權 , 可以決定請唔請個 applicant ?
咁就要睇間公司, 有D公司HR唔多理, 有D公司第一關幫你過濾D人. 我地公司第一次見HR同部門主管, 第二次見自己上司. 第一次如果HR覺得OK, 先會PASS比部門主管, 唔OK就直接叫佢走人, 連部門主管都唔使見. 就算PASS比部門主管時都會單聲下個人見得點. HR權又唔算大, 總之唔係老土又出位, 佢唔會點理, 之不過見工準唔準時, 尊唔尊重人同份工HR就一定睇既啦. 我地既HR會係份件上大大隻字寫住約幾點, 遲到幾耐, 樓主既CASE可能會MARK住唔知自己既JD係咩.

珍珠宮

最少 HR 可以決定唔駛叫你上嚟 in。俾我聽到你咁問,我都覺得無謂浪費大家時間。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 17-12-18 09:51
我之前申請左似工 , 佢 email 左我 confirm左要試時間

但我唔記得左份工既 job description , 宜家唔知份 ...

你搵佢公司名search la

子爵府

唔信咪試下

男爵府

回覆樓主

唔好意思 見你咁問
連盡力自己搵間公司資料都解決唔到,
你能力都幾有限,
你照打去問啦唉聲

村姑 亞Bee

珍珠宮

amychan784 發表於 17-12-18 09:51
我之前申請左似工 , 佢 email 左我 confirm左要試時間

但我唔記得左份工既 job description , 宜家唔知份 ...

乜唔係自己有興趣先in 嗎?我apply 工一定有留softcopy和份工advertisement做記錄。。HR一講公司名自己就check到。

千祈咪問返HR,呢個行動令人覺得冇誠意,個人無組織。

珍珠宮

好多公司的HR 有權shortlist 適合的求職者俾老细in。。老細边咁得閒in 哂所有求職吖。

水晶宮

村姑 發表於 17-12-18 20:56
唔好意思 見你咁問
連盡力自己搵間公司資料都解決唔到,
你能力都幾有限,

Agree

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好話大唔大權,基本上 HR 1st in 已可以控制俾咩人去見 Dept Head,就算係 Dept 見先/見完,好多時都會問返 HR 意見,HR 好睇重應徵者態度性格行為,interview / application process 已有好多細微野加分/扣分
活在當下,愛得及時

首頁

尾頁

跳至