午宴人情

haa1160
|
我老公朋友結婚,係5星級酒店lunch

之前我同我老公結婚,正係我老公朋友去,佢俾左1500 (4星酒店食夜晚),但今次佢結婚,我同我老公去,我老公俾左2500。

大家覺得會5會太多?
奇趣蛋
|
咁其實要視乎好多野, 如果佢地好FD嘅, 咁人情就冇話多少, 又或者你地能力OK嘅, $2500亦都唔算係咩, 不過如果我自己, 2個去LUNCH會俾2000, 話晒只係LUNCH, 分別真係有, 如果係DINNER, 就會$3,000
koko2000
|
我會叫老公一個人去, 比 1500
Poyau
|
haa1160 發表於 17-12-18 11:12

之前我同我老公結婚,正係我老公朋友去,佢俾左1500 (4星酒店食夜晚) ...

都俾咗 fd可以
mrschocolate
|
haa1160 發表於 17-12-18 11:12

之前我同我老公結婚,正係我老公朋友去,佢俾左1500 (4星酒店食夜晚) ...

唔會。你四星佢一個人都1500啦,比左好友價你地。依家佢五星你地兩個人去,2500叫有來有往。
tansyneko
|
佢當初一人去俾1500你,而家你兩個先俾2500,我覺得OK啦,當然要計午定晚,4星定5星,咁有排計,亦好煩,睇交情啦,同埋覺貴我會叫老公一個自己去,反正係佢朋友
艾菲BB
|
通常我老公朋友請飲,佢比幾錢人情我唔會理
此終佢地嘅友誼我未必知有幾深厚
小金名    發表於 17-12-18 15:14
Toffeegirl
|
我覺得ok 好合理
同埋li d睇交情,如果係真心好朋友俾幾多都無所謂
youhello507
|
睇交情啫,冇話多少
小金名
|
老公朋友唔會理⋯ 人情比左就算啦,無謂計較。 如果而家話比太多又如何?
KateC2012
|

$2500 ok la,唔覺得多

佢當初一個人黎,係比好友價,咁你兩公婆同佢係一個熟一個唔熟,2500 都好好睇 (比$2000 我覺得小

birdisfreedom
|
我覺得合理
Fishqqma
|
唔多啦!你哋結婚人哋都畀千五蚊呀!
canies
|
唔多啦,你2個人。
siuballball
|
覺得貴就叫老公自己一個去,回番一樣1500
TMC3012
|
c6朋友唔知佢地有幾熟, 佢話咁多就咁多啦
ngwong2
|
比$1500