自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

giraheiyear 發表於 17-12-18 14:23
樓主,你依家先至咩?
一個雙非b, 可以申請到全村來
攞綜緩攞公屋攞盡香港所有資源!

多謝公民黨~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

而家都cut左雙非啦, 而家落黎都係申請一家團聚, 港男申請大陸女, 或者港女申請大陸男.....

珍珠宮

cinda72. 發表於 17-12-18 16:46
咁話晒都非綜援戶,都冇拎福利,自力更生丫

好難講,排緊公屋都可以攞租金補貼&公援

禁止訪問

珍珠宮

月見草 發表於 17-12-18 16:14
我諗起之前識個朋友,佢工人做咗幾個約想返菲,佢為咗工人可以繼續幫佢打工,主動同工人講幫佢申請香港居 ...

有左香港居留使鬼同佢打住家工咩???
Short short 地㗎佢

珍珠宮

tel.852 發表於 17-12-18 16:04
點解每日150單程仲唔檢討? 溝衰晒香港人質素!

而家係超過左150個了

公爵府

港式奶茶 發表於 17-12-18 16:22
18歲前可以用照顧為由申請父母來港,過了18歲就要等父母過60歲先可以團聚名義申請來港,等大愛的港人養
...
你講曲呀!冇奶油父母42高齡來港產子.其中18年靠雙非兒童綜援養活2個父母…之後60申請來港等一年,再全家綜援,等香港人養。再排幾年公屋隊(有社工跟)吾使等?
期待2019

禁止訪問

男爵府

teaspoon 發表於 17-12-18 15:53
落左黎拎公屋再返左上去住啦,房署捉到無人住又落黎住一陣。

係 ...

男爵府

cinda72. 發表於 17-12-18 16:50
咁咪即係綜援囉
新聞都講左非綜援戶啦,何解要加咁多猜測落去呢?

因為呢名疑兇有工作又冇攞綜援,完全唔符合某D人心目中既典型個案. 其實,就算佢排公屋,咁由2013年排到而家都未上樓,都唔符合某D人所講一黎到就有公屋住既講法啦.

公爵府

uoaccf 發表於 17-12-18 17:13
因為呢名疑兇有工作又冇攞綜援,完全唔符合某D人心目中既典型個案. 其實,就算佢排公屋,咁由2013年排到而家都 ...
未滿18點排公屋?樓主太睇起房署,疑兇冇證的,何來比個排隊冧把佢?雙非父母識房署高層?
期待2019

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔明點解咁多人嬲?要嬲先問下誰為佢地爭取福利?自己又投左票比什麼議員?怨有頭債有主,認清目標先罵。

公爵府

2024年龍年勳章

唔理那位媽媽是什麼人, 好明顯佢係一位精神病人!

子爵府

開心吸收勳章

tsl130076 發表於 17-12-18 17:08
你講曲呀!冇奶油父母42高齡來港產子.其中18年靠雙非兒童綜援養活2個父母…之後60申請來港等一年,再全家 ...

我唔知點講先係直點先算曲喎,我身邊就係有個咁嘅case,雙非嗰個老早落嚟香港定居,申請綜援讀書兼生活。可能唔識人無得靠關係,過18歲都仲未申請到父母來港定居,而家等佢媽過60歲先可以申請。佢媽長期拎雙程證來港做黑工,一見面就鬧我哋香港人乜乜乜(咁憎香港人又要嚟貪張身分證,好笑)又笑我戇居唔申請公屋喎。但呢個蝗媽響大陸有兩棟三層高嘅樓,係兩棟呀!都要嚟香港搶間豆腐潤公屋。

禁止訪問

公爵府

港式奶茶 發表於 17-12-18 17:30
我唔知點講先係直點先算曲喎,我身邊就係有個咁嘅case,雙非嗰個老早落嚟香港定居,申請綜援讀書兼生活。可 ...
因為佢父母係內地冇工作,冇社保之類福利,貪香港65之後老人福利?內地有樓,租吾出,一樣廢,或者中意香港民主。有自由呀!鬧完人,都吾使道歉,立法會議員做左例子啦…打保安都是碰撞之麻
期待2019

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

係好奇怪當年貪曾放雙非黎,無反對聲音

男爵府

回覆樓主:

香港淪陷喇。有個舊同事嫁港男之後離婚,嫁個內地男,生兩件,排公屋,依家又申請左佢自己細佬一家四口由大陸落來香港定居,呢d一定又係申請公屋乜乜七七㗎喇,媽吖,我睇到都暈。

翡翠宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至