係咪大部份大陸人都無禮貌?

camanbi
|
好似公司既老闆同有D員工叫人做野唔會稱呼你,俾野佢呢一拎就走,唔會同你講唔該
叫人做野又講到唔清唔楚,黑面.....
有咩問題唔會當面同你傾,而係講俾第三者轉講俾你知
唔識點尊重人
小金名
|
有冇禮貌唔關國藉事... 地球任何一個地方都有好多人冇禮貌!
fwp    發表於 17-12-18 15:40
cocoprincess
|
小金名 發表於 17-12-18 14:48
有冇禮貌唔關國藉事... 地球任何一個地方都有好多人冇禮貌!

你啱,眼見好多港媽都無乜禮貌
catlili
|
camanbi 發表於 17-12-18 14:46
好似公司既老闆同有D員工叫人做野唔會稱呼你,俾野佢呢一拎就走,唔會同你講唔該
叫人做野又講到唔清唔楚,黑 ...

其實冇禮貌系人問題,同國藉應冇關連的
奇趣蛋
|
我本身冇唔中意大陸人, 但自從上一份工後, 我而家見到大陸人就好BAD FEELING !
小金名
|
cocoprincess 發表於 17-12-18 14:50
你啱,眼見好多港媽都無乜禮貌
冇錯~ 做人最緊要明辨是非
camanbi
|
回覆 奇趣蛋 的帖子

點解既,咩行為BAD FEELING?
Poyau
|
camanbi 發表於 17-12-18 14:46
叫人做野又講到唔清唔楚,黑 ...

bonnyye
|
我做過香港人, 大陸人, 鬼佬公司, 度度都有無禮貌的人, 同大唔大陸無關.
(Samantha)
|
有D人講晒唔該都好似鬧緊人咁!!

咁叫有無禮貌
hohoho2013
|
係個人ge問題,唔關國籍事
奇趣蛋
|
回覆 camanbi 的帖子

我0個間係大陸公司, 佢因為我放左公眾假期而炒我, CONTRACT 簽完唔認數, 尾糧出少左比我, 而家搞到上小額, 黎緊要上庭 !!!
wcpcelia    發表於 17-12-18 16:36
Mrs.Chan
|
99%
tsl130076
|
回覆 奇趣蛋 的帖子

家教,關大陸,香港咩事
littledot
|
奇趣蛋 發表於 17-12-18 15:05
回覆 camanbi 的帖子

我0個間係大陸公司, 佢因為我放左公眾假期而炒我, CONTRACT 簽完唔認數, 尾糧出少左 ...

公司係放勞工假?
lakgarden
|
人品問題
jasmine0527
|
唔係
sitjaiii
|
以前做過服務業, 有d大陸人係大聲但會聽你講, 有d香港人先恐怖, 完全唔講道理覺得比錢你賺就大晒, 亦都試過有外國人大吵大鬧講d好侮辱既野 所以真係唔關國藉事
anncee    發表於 17-12-18 16:35
奇趣蛋
|
回覆 littledot 的帖子

其他SALES 係, 我唔係 !
wantaima
|
小金名 發表於 17-12-18 14:48

同意!