求教:銀行保險箱,唔交租金,當自動放棄,可以嗎?

真真假假
|
親人廿多年前在香港某銀行租用了一個保險箱,之後移民外國,保險箱內已沒有任何貴重物品,每年只白白繳費,現行動不便,又不能回港取消保險箱。若不再繳費,銀行會如何處理那箱?租用人會被追討費用嗎?
ppsfung
|
真真假假 發表於 17-12-18 17:47
親人廿多年前在香港某銀行租用了一個保險箱,之後移民外國,保險箱內已沒有任何貴重物品,每年只白白繳費, ...
揾香港親人問吓銀行。
真真假假
|
回覆 ppsfung 的帖子

問過銀行,銀行要箱主親自去銀行取消,但箱主行動不便,不能回港。家人不想再替他白白交費,打算不交租,當自動放棄,不知是否可以?
PCCW2319
|
真真假假 發表於 17-12-18 18:03
回覆 ppsfung 的帖子

問過銀行,銀行要箱主親自去銀行取消,但箱主行動不便,不能回港。家人不想再替他白 ...

咁都要交還保險箱鎖匙架喎。寫授權書香港親人處理, 可以嗎?
真真假假
|
回覆 PCCW2319 的帖子

交還鎖匙無問題,但銀行說一定要箱主回港取消,但箱主實在不能回港。
PCCW2319
|
真真假假 發表於 17-12-18 18:22
回覆 PCCW2319 的帖子

交還鎖匙無問題,但銀行說一定要箱主回港取消,但箱主實在不能回港。 ...

授權書都唔得? 我記得有個親人係加拿大(健康完全無問題),都可以寫授權書比香港親戚(自己妹妹)處理銀行事情。
真真假假
|
唉,親人租用保險那間銀行不接受授權書,現在年年白交租,好煩。
cy.muimui
|
授權書應該得喎
JoanC
|
你有無出示證明,證明持有人行動不變及身在外國?
Abbie_mimi
|
真真假假 發表於 17-12-18 19:29
唉,親人租用保險那間銀行不接受授權書,現在年年白交租,好煩。

銀行先知規則,呢度jm 點答你都冇用
wcpcelia    發表於 17-12-19 16:05
tansyneko
|
試下同銀行解釋難處啦
moniko
|
親人廿多年前在香港某銀行租用了一個保險箱,之後移民外國,保險箱內已沒有任何貴重物品,每年只白白繳費, ...

你嘈上總行, 自然有人幫你搞。 再唔係同蘋果講, 又即刻有人幫你,變貴賓。

唔係話乜都要投訴, 但打分工既心態下, 一定係你自己解決問題, 好過佢幫你解決問題。 除非佢唔幫你解決問題, 佢會有更大問題
Forgetmenot999
|
moniko 發表於 17-12-18 23:36
你嘈上總行, 自然有人幫你搞。 再唔係同蘋果講, 又即刻有人幫你,變貴賓。

唔係話乜都要投訴, 但打分 ...

同意這做法最有效
catcatbox2012
|

有冇問過受權書+醫生寫信, 証明箱主行動不便, 不能回港親身辦理。
提議你直接問總行, 宜家保險箱咁多人等緊, 難得有人退箱, 總行應該好樂意幫手。
Poyau
|
真真假假 發表於 17-12-18 19:29

邊間咁奇? 唔接受授權書