自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

calm down and do another shopping

侯爵府

KoneyB 發表於 17-12-18 19:13
趁lunch Time係 PP shopping

試左一件HKD 549 白底金字既衫

比我都走,唔係100問題,如好聲好氣道歉就緊冇問題,仲咁串

伯爵府

余春嬌 發表於 17-12-18 20:28

我以前公司又係試過(唔知係之前有客睇過定點) ...

據聞商品說明條例係木要做返個價俾客架喎。 唔好又屈客唔岩啦! 個個都扮傻打錯價, 仲成世界?

琥珀宮

canies 發表於 17-12-18 19:55
其實佢錯在叫你 void成張單。
佢應該叫你考慮貴100蚊要唔要件T,而唔係咁招積囉。 畀我都會走人唔買㗎。
...

已經比晒錢,應該無得只void一件,void全單意思只係先cancel 張單,等客人重新考慮邊件要買,我覺得係正常程序,唔覺得店員係招積

珍珠宮

我都試過類似情況....
咪唔買咯.....
勁嬲架....

大宅

moniko 發表於 17-12-18 22:01
據聞商品說明條例係木要做返個價俾客架喎。 唔好又屈客唔岩啦! 個個都扮傻打錯價, 仲成世界?
...

冇人屈個客唔啱,只不過個個同事已經show 埋其他顔色俾個客睇真係掉轉個價錢牌,但個客不停鬧,何必為難人地?只怪細公司為息事寧人先讓步
如果佢去名店又發生同樣事件,會唔會係度嘈,名店又會不會俾佢用低d價錢買貴d的袋?

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章

我係你都會void單,唔係一百既問題,係條氣,一早講聲唔好意思入錯袋咪好落台囉,sales唔識做

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

channba31 發表於 17-12-18 20:20
去日本城買野都試過
買水樽個價錢牌寫39.9
去到收銀到比錢,59·9

我都試過類似情況,最後我堅持,佢地打電話問上頭,先話ok

伯爵府

余春嬌 發表於 17-12-18 22:11
冇人屈個客唔啱,只不過個個同事已經show 埋其他顔色俾個客睇真係掉轉個價錢牌,但個客不停鬧,何必為難人 ...

咁我唔知喎。 法例係咁寫, 我唔識分法例岩唔岩呀。
H&M 國際大鋪, 都可以同色同款唔同size唔同價, 什至同色同款同size 都有d減價有d唔減。 咁我唔知, 原來寫明唔同價, 又原來同價係咩玩法。

有時, 做錯野要硬食, 當時人係好慘。 但如果掉轉覺得自己做錯野受返自己既後果係人地玩野, 咁做人真係好慘。 所以乜野人, 有乜野態度, 就有乜野後果。 就好似樓主果個sales, 態度好d都唔洗甩左張單( 可能無佣所以唔志在啦)

伯爵府

channba31 發表於 17-12-18 20:20
去日本城買野都試過
買水樽個價錢牌寫39.9
去到收銀到比錢,59·9

百佳成日都係咁打錯野,我比錢嘅時候會出聲,佢搵人入去望下個牌會照平咗嘅價錢賣比我,跟住我會聽到佢地講快啲拆牌

其實根據商品條例日本城冇得唔賣比你喎

侯爵府

回覆樓主:

最近陪老公去h&m買7件衫,其中1件價錢牌有貼紙$20sgd原價$49.9sgd, 個sale話本身件貨無特價,唔知點解有張特價貼紙,但係個件照計我$20sgd, 勁開心,其實我無咩所謂

大宅

moniko 發表於 17-12-18 23:42
咁我唔知喎。 法例係咁寫, 我唔識分法例岩唔岩呀。
H&M 國際大鋪, 都可以同色同款唔同size唔同價, 什 ...

絶對認同後果自負,但係咪有心玩野只有當時人最清楚
而樓主的case 係 staff 處理不當所以最後要 void 單

男爵府

回覆樓主:

其實佢mark錯價,佢有責任賣返果個價錢俾你,如果唔係可以去海關投訴,即係,算數就人情,唔算數係道理

水晶宮

畀面勳章

Ytfc 發表於 17-12-18 23:51
百佳成日都係咁打錯野,我比錢嘅時候會出聲,佢搵人入去望下個牌會照平咗嘅價錢賣比我,跟住我會聽到佢地 ...

我都試過, 萬O 屈臣 都係做返平價比我

子爵府

回覆樓主

我就係覺得 在情在理都係自己啱

在理唔使講啦
兩件衫都 mark 549 點可以唔賣549

在情呢
唔肯解釋俾我聽發生咩事
淨係收埋我試咗件衫(其實係冇用嘅 我手上面嗰件都係549)
左搵右搵話俾我聽一定係649
你同我講話唔好意思Mark錯價 我條氣都順d
依家係講到 冇一件549衫存在咁 (我手上果一件亦唔理 大大隻字 549的)
當我儍仔
呢下真係火

Anyway my take away is
買白色衫 如果要攞新嘅
一定要自己手keep一件試咗嘅
Make sure 佢比第二件新既先放手
成件事我覺得好大機會
係佢根本就比一件我試着既display 當新
驚比我知所以 一路唔正面回應我

大宅

回覆樓主:

俾我都會嬲爆唔買,其實嗰位職員講一聲: [唔好意思,應該係有同事之前攪錯咗 ] 咁講有幾難呢?!

男爵府

回覆樓主

有生意都唔識做
個Sales應該話sorry,可能訂錯價錢。電腦show出來係649,ok?
一係就便一百打個折,不過下次冇得便!
不過唔知佢公司做法可唔可以便一百
哈哈

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如果佢好聲好氣話唔好意思貴左,叫個客考慮下,好多人應該都會ok
但死都唔認仲要寸話叫人取消全單既
就一定唔會買啦

首頁

尾頁

跳至