自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

平平常常 發表於 17-12-19 13:14
換一個角度來看,父母打麻將賭錢食煙,子女跟著他們容易學壞。如果祖父母沒有這些不良習慣,學壞的可能性會低一些。

如果現在他們真心悔過,痛改前非,是可以原諒的。
AGREE 我會選擇原諒, 嬲佢地, 自己都會好辛苦。
但亦因佢地咁樣, 我唔會當佢地父母, 只會當普通既親戚! 因為基本上, 冇相處過, 根本冇愛冇親情可言, 感覺太陌生。

Childhood is journey, not a race.

侯爵府

2018復活節勳章

Lilylee727 發表於 17-12-19 11:49
唔會原諒, 只會叫自己放低, 佢地咁對我即係唔在乎我, 咁我又點解要俾佢地影響我 ...

你真係講得好。不過有時偶爾想起,仍舊會隱隱作痛,可能我仲係放唔低啦。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

20162016 發表於 17-12-19 10:12
如果父母響你一兩歲就唔要你,只要你d哥哥姐姐,而將你比咗祖父母,唔會探你,只去打麻將賭錢食煙,你哋會 ...

跟住D咁嘅父母都唔見得有咩好。如果自己放不下,根本唔洗諗原諒與否,不再見面,自己好好生活便是了。

禁止訪問

男爵府

如果父母響你一兩歲就唔要你,只要你d哥哥姐姐,而將你比咗祖父母,唔會探你,只去打麻將賭錢食煙,你哋會 ...
嬲恨傷害的是自己,原諒是自己的得益,比我會嘗試原諒,最多少見,少聯絡。

伯爵府

回覆樓主

小時候有惱過,但長大後想通咗,過好自己就好。

他們已成過客,現在說不上惱,也說不上原諒,只是關係淡如水,幾年也不見一次
BB你來咗啦?

公爵府

我唔會!我媽就係咁!我到e+都冇原諒佢!甚至我婆婆死前話想見我地(我和細佬.妹)們一面我地都冇去!

後來同人地講話我地連佢最後一面都唔比佢見.讓佢終生遺憾!

未病之前果十幾年唔見佢來探下我地!天氣凍時你唔問下我地有冇衫著?食飯時你何曾想想我能否溫飽!
我地艱難度過了沒靠任何人的寒冬與炎夏!自生自滅地走過了沒有你的世界!

如果你真的愛我就放手吧!因為你的出現讓我無比的痛苦!就像一道已經好了的傷巴又一次被狠狠地撕開一樣痛!

始終習慣了沒有你的日子!!!

遺憾終身?
人生總會有一兩件事會遣遺憾的!我不會拿我的痛去圓你的夢!

yumui61    發表於 17-12-19 21:15

子爵府

随心而行,这答案在自己。每一个人的想法做法都不一样。解开心结宽心的是自己。不放过人地就等同不放过自己。
祝愿你未来的每一天都快乐地渡过。
心盲最可怕。

水晶宮

如果父母只顧打麻煩食煙......有無諗過你可能比哥哥家姐幸福?? 佢地真係會認真照顧哥哥家姐? 佢地留住2個大, 可能係覺得有人幫手做家務及會早出黎工作搵錢比佢地?
天空之城, 快樂之地

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

會令我更加一心一意過好自己的生活

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

Lilylee727 發表於 17-12-19 11:49
唔會原諒, 只會叫自己放低, 佢地咁對我即係唔在乎我, 咁我又點解要俾佢地影響我 ...

象牙宮

回覆樓主:

唔原諒,唔見面,陌路人! 因為無負責任,只當仔女玩具

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

翡翠宮

畀面勳章

陌路人談不上原諒不原諒,街上有個人撞左你一下,之後都不會再記住

當然亦不會花時間應酬陌路人
日日是好日

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

當你唔在乎就自然會原諒,我老豆拋妻棄子,我以前好憎佢,事隔十幾廿年之後係街度撞到佢,我竟然可以好從容咁同佢打招呼,因為已經當佢係陌路人

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

伯爵府

losttoa 發表於 17-12-19 11:19
我情況衰過你,但我已經冇嬲了,十幾歲個陣有嬲,但依家已經冇,因為我覺得係浪費自己時間,真係嬲都費事, ...

叻女

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ewater 發表於 17-12-19 11:14
我建議你先了解原因,例如是否跟你祖父母或爸爸關係唔好,染上賭癮,或有心理病, 她是你媽媽,佢搵命博生你 ...

我覺得呢d生完就算嘅阿媽,唔佩有考順嘅仔女囉...

佢只係做緊生物層面嘅嘢

水晶宮

回覆樓主:

從心吧,聆聽自己的心聲,想做去做,不想的就不用做,不用被那道德正義的光環捆綁你,講得出的人自小幸福,佢地冇你童年難過的經歷,若用相同的待遇也讓那些人經歷,相信答案是不同

所以隋心,無論原諒與不原諒也不能說你的不是

APIGMA    發表於 17-12-27 09:23

水晶宮

losttoa 發表於 17-12-19 11:19
我情況衰過你,但我已經冇嬲了,十幾歲個陣有嬲,但依家已經冇,因為我覺得係浪費自己時間,真係嬲都費事, ...

所以平時有聚會都好少出席,可惜依家佢中咗風,請咗工人外,佢哋仲想大家輪流照顧佢,比佢遺棄過嘅人又點會想對住佢呀

首頁

尾頁

跳至