過年去北京系未會好凍好凍?

小小1117
|
過年去北京系未會好凍呢,新年是難得可以一家三口一齊去旅行的日子,因爲老公除左過年外無年假的,上旅行社的網站睇過,睇來睇去都系覺得過年期間去北京系最抵的,去東南亞,台灣之類既都好貴呀,因爲預算有限,所以只能睇送食飯啦,但怕會好凍,有無JM過年都是打算去北京或者之前去過架?講講經驗之談吧!
Charlotte_mom
|
早幾年去,零下16度,無雪
Poyau
|
小小1117 發表於 17-12-19 11:39
過年去北京系未會好凍呢,新年是難得可以一家三口一齊去旅行的日子,因爲老公除左過年外無年假的,上旅行社 ...

好凍
小小1117
|
Charlotte_mom 發表於 17-12-19 11:40
零十16度都無雪?我仲想去睇下雪添,幾十歲人都未見過真正的雪呢,系未那種凍是幹凍,要帶口罩嗎?
ngwong2
|

小小1117
|
著咩鞋會比較適合呢,波鞋就最舒服既,但唔知頂唔頂得住甘凍,雪靴的話行路就無甘好行啦!
bblou3
|
凍呵!塊面唔洗2日爆擦到花哂,整天一冷一熱(室內有暖氣),又凍又痛
wcpcelia    發表於 17-12-20 14:47
超級特務
|
之前去, 零下9度。
室內有暖氣, 會好熱好焗。
戶外大風好寒下, 北京去親D地方好空曠, 要戴帽, 頸巾, 長褸, 著衫洋葱式, 可加可除。
Charlotte_mom
|
小小1117 發表於 17-12-19 11:43
零十16度都無雪?我仲想去睇下雪添,幾十歲人都未見過真正的雪呢,系未那種凍是幹凍,要帶口罩嗎? ...

好似平時咁,濕度唔高咪唔落雨,一樣呀,濕度唔高就唔落雪
未去都唔知幾時有雪,最好淘定雪靴(怕跣),2、3百人仔,用完即棄

ada0707
|
好凍
BABYLV
|
過年去北京系未會好凍呢,新年是難得可以一家三口一齊去旅行的日子,因爲老公除左過年外無年假的,上旅行社 ...

係好凍既,但最慘係大風,要帶口罩啊和充足暖包
jacky123
|

一個字「凍」,今年農曆新年去過,自由行包了一架車,所以也舒服,市面上人不多,但景點人很多,尤其長城。感覺比日本凍好多,樓主要多穿一些預寒的衣物,最理想長褸,洋蔥式著法,帶帽,頸巾,口罩,手襪,總之不要露肌膚出來。多搽cream和飲暖水,可以去南山滑雪場玩,不錯!有機會會在那裡住三日二夜盡情滑雪。

wcpcelia    發表於 17-12-20 14:47
小小1117
|
多謝各位JM提供的經驗,很有用,咁我地一定要帶夠保暖衣物過去至得啦,如果唔係實凍到變雪條!
tungking
|
小小1117 發表於 17-12-19 12:23
著咩鞋會比較適合呢,波鞋就最舒服既,但唔知頂唔頂得住甘凍,雪靴的話行路就無甘好行啦! ...

要厚底~内有毛高筒(小腿)至安全,,平時香港嗰又鞋应该顶5顺,D寒气由地寒到腳心再寒上身。
PCCW2319
|
jacky123 發表於 17-12-19 17:13
一個字「凍」,今年農曆新年去過,自由行包了一架車,所以也舒服,市面上人不多,但景點人很多,尤其長城 ...

我聖誕節去北京。今日係淘寶網訂左機場酒店接送。 每程人民幣100。我唔知搭機鐵轉地鐵要幾多錢, 但人民幣100/程, 我覺得好抵, 即使我只有2個人。

我諗緊帶乜衫可以洋蔥式著法。唔會在外凍親在內就熱親。
viviencwc
|
上年去,好凍,要大量暖包
kitbebe
|
唔明要去北京??除左凍之外, 新年勁多人, 大陸放假周圍都係人, 唔好去同13億人迫啦!!
~~baby~~
|
小小1117 發表於 17-12-19 12:23
著咩鞋會比較適合呢,波鞋就最舒服既,但唔知頂唔頂得住甘凍,雪靴的話行路就無甘好行啦! ...

放過暖包入鞋會暖好多
ryan_mami
|
Charlotte_mom 發表於 17-12-19 11:40

多店舖關門嗎?
Fonghk123
|
一月中去北京是否也很凍?