自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cinda72. 發表於 17-12-19 12:48
個agent其實好慘,呢個責任真係唔關佢事

我都唔想, 我又冇新買家contact自己好難追, 唯有出此下策

禁止訪問

伯爵府

henry0729 發表於 17-12-20 08:46
我果間連agreement上的成交金額都寫錯,

係我發現的,

幾平?

男爵府

回覆樓主:

你律師樓大你,介唔介意開名?

子爵府

係我發現的,

做錯野都ok... 律師行真不能接受

侯爵府

回覆樓主:

律師樓有責任喎,應該定個日期(成交前)一定要交齊對數表d錢,唔交就大數果道扣。
唔好點評我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係我發現的,

呢間野真係流過乜!
放下自在

男爵府

回覆樓主

開名, 係咪元朗, 姓徐?

大宅

係我發現的,

我都想知邊間,麻煩pm埋我,謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jksd 發表於 17-12-19 11:54
你間律師樓有問題
未成交前冇個表
跟本唔會成交或者佢一定要追到

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小金名 發表於 17-12-19 12:09
 下。。。我果間係我唔交唔俾埋deal,仲提我過埋數後,先約上去簽。 ...

男爵府

henry0729 發表於 17-12-19 12:06
成交前已有表,

律師行話 買家不是一定要在成交時 / 前交對數表上的數,

唔係化?你間律師行好搵笨喎,佢地有責任查數及追對家律師,我買賣物業幾次都未試過要自己煩這些事,律師會list 條數我睇

寶石宮

2023年兔年勳章

係我發現的,

成交金額都錯 仲要個客睇到告知
可考慮向律師會投訴

用戶要求終止服務

回覆樓主:

你問吓你間律師樓你打去律師公會投訴佢,佢驚唔驚? 一定係成交前攪掂架....有條數......

你律師樓有責任同你追,你搵下The Law Society打電話去問下呢個情況,你間律師樓有問題.....

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

明顯係律師問題......

唔洗佢做咩

男爵府

暫時都係要靠佢, 靜觀其變, 睇下佢點處理先,

投訴依D野, 我後生時都做得多, 發覺都係搵黎搞,

正所謂官官相衛

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

好多人有誤解,以為成交前一定要有對數表

其實,除非你合約寫咗,否則有時係會用solicitors undertaking 的方法,要對方律師承諾成交後一段日子內提供並找清條數,呢段日子短嘅會7日,長就21,但好少多過21

睇你所講,似乎係合約無寫,所以双方律師用我上述講的方法做,但對方可能過了21日都未比。

你律師其實可以向律師會報告,話對方律師違反咗solicitors undertaking , 通常呢d情況對方都會緊張。關律師會事係因為 solicitors undertaking 呢個成交手續方法係律師會認可,且個承諾係律師樓比出來,違返咗即操守出問題。但我必須要重申,呢個唔係一個嚴重操守問題,所以對方如果係爛仔firm,可能會唔驚。實際上律師會亦做唔到d乜。

一個更實際的做法是,叫個經紀攪返掂,如果未比拥就扣部份,又或者去佢鋪問佢,找佢悔氣

男爵府

唔好煩我 發表於 17-12-21 09:45
好多人有誤解,以為成交前一定要有對數表

其實,除非你合約寫咗,否則有時係會用solicitors undertaking ...

好詳細, 謝謝

最弊宜家係我自己間律師行吊吊揈

剛問了律師行, 佢話「沒有」報告對方律師行違反 SU 這回事,

我問佢係咪對數俾多的一方, 如對方唔俾, 只能硬食去小額,

佢話係,

真係遇到間PK 律師行, 不知所謂

珍珠宮

henry0729 發表於 17-12-21 10:41
好詳細, 謝謝

最弊宜家係我自己間律師行吊吊揈

你可以要求佢出2封信,一係比對方最後通牒,講明幾日內再唔比就report去law soc,二係幾日後比law soc

照我睇,你間係細行,只係得個文員跟,所以呢d額外嘢唔識亦唔想做

夾個經紀啦,如果係佢介紹就更大條道理

首頁

尾頁

跳至