有咩靠自己創業既例子

韓C9
|
成日都話打工無前途,要出黎創業先發到圍,其實有咩靠自己創業既例子呢?
chanxho
|
出面都有好多,有D細鋪/大公司都係自己創業既
|
我朋友好多年前開始搞網頁,就係當年tom.com嘅年代,賺左第一桶金,其實應該都好多桶! 之後佢好醒目,好快轉左第二盤生意,而家住港島區獨立屋,每兩個月左右就一家大細去旅行,佢絕對係白手興家!
gramy7299
|
大把喎,不過成功創業唔等於發到圍
channba31
|
我朋友本身做nil,後尾轉做新娘化妝……食住朋友介紹朋友做。
tommyxsarah
|
創業容易 守業難
創業老闆無放工時間
estherfu
|
gogovan都已經係啦,靠自己寫個apps出黎,搞搞下就變左做全港最多人用既call車apps啦
good_pig
|
韓C9 發表於 17-12-19 12:31
成日都話打工無前途,要出黎創業先發到圍,其實有咩靠自己創業既例子呢?

好多wo

成功失敗嘅都有
wingccci
|
都唔少呀,你見出面都有唔同既小店賣野,佢地都係靠自己既
cmanc
|
estherfu 發表於 17-12-19 16:01
gogovan都已經係啦,靠自己寫個apps出黎,搞搞下就變左做全港最多人用既call車apps啦 ...
佢又真係幾西利,靠個apps就已經可以生活到,我間中call車都會用到佢
leecting
|
其實好多架,但失敗既仲多...
healthymimi
|
朋友失敗的包括開franchise coffee shop,自己打工美容院轉自己開,幾個舊同事開烘焙用品店
SaBB
|
estherfu 發表於 17-12-19 16:01
gogovan都已經係啦,靠自己寫個apps出黎,搞搞下就變左做全港最多人用既call車apps啦 ...

原來咁叻嫁!

moyan
|
我見身邊人失敗多,開舖,開餐廳,仲欠下一筆債
tingtong
|
[email protected] 發表於 17-12-19 12:56
我朋友好多年前開始搞網頁,就係當年tom.com嘅年代,賺左第一桶金,其實應該都好多桶! 之後佢好醒目,好快 ...

請問第二盤生意係未賣電器
tester5
|
healthymimi 發表於 17-12-20 22:56
朋友失敗的包括開franchise coffee shop,自己打工美容院轉自己開,幾個舊同事開烘焙用品店
...
請問失敗原因是?佢會唔會再做其他生意?
|
tingtong 發表於 17-12-21 11:25
請問第二盤生意係未賣電器

唔係

佢之後有二三四五樣生意搞,而家搞緊咩真係唔知! 好似話想搞珠寶生意!
rehtseuiy
|
gogovan係幾勁,除左香港之外其他地方都可以用到,近期黎講都係一個幾成功既例子
xxphilxx
|
好多呀,最近先有個整燒賣既伯伯,佢都係自己創業,一做就做到而家啦
bosch
|
chanxho 發表於 17-12-19 12:51
出面都有好多,有D細鋪/大公司都係自己創業既

冇錯,一出街已經有好多例子。