自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

佢亦曾經同我講過一番說話,佢話佢知道我唔開心嫌佢唔夠浪漫,唔肯花費時間陪我地,其實所有問題佢都知,但係偏偏佢話佢真係的吳起心肝去氹我,每次想做就會覺得好攰,佢講完呢番說話,我個心真係喺度流眼淚

水晶宮

超級特務 發表於 17-12-20 14:28
我唔知佢老公點唔同過聖誕節, 純粹冇節目慶祝? 定係去咗返工? 去咗同第二d人過?
第三樣, 我覺得過份。
冇節 ...

我唔知樓主老公點解唔去出席,但我前夫只係為左睇波又或者佢出左去唔知去邊,問佢只會發脾氣黑面,跟本唔會問出結果,最後為左唔想同女兒面前嘈就忍忍忍。有試過自己安排節目,想一家人一齊過,最後佢又係發脾氣話我做咩搞咁多野,我只係想俾個完整家庭樂俾女兒,但最後更不快樂。
最後我都決定離婚,女兒俾我既回應係預左,我同女道歉俾唔到完整個家佢,佢只係回應我:媽咪,其實咁多年你都辛苦了。。。。
家庭唔和諧,就算我點掩飾佢地都會feel到。有d jm批判式定罪,其實真係針唔拮到肉唔知痛,未試過係唔會明白果種長期忍讓到絕望,由愛到厭惡既階段

水晶宮

IloveJJ 發表於 17-12-20 14:44
任何判斷,你覺得唔認同,你都可以認為係武斷既。

樓主一年幾次自己去旅行,想老公過二人世界,諗住離婚 ...

哈哈!我當然無權話你啦,你有無發現我回你三句都係疑問句呢?我無話你喎,唔洗咁激動既。

但係你回應話人唔愛個仔,唔似係一個媽媽喎。咁點解你又有權話人呢?

珍珠宮

cyy828 發表於 17-12-20 14:48
佢亦曾經同我講過一番說話,佢話佢知道我唔開心嫌佢唔夠浪漫,唔肯花費時間陪我地,其實所有問題佢都知,但 ...
佢太過坦白

男爵府

cyy828 發表於 17-12-19 14:55
或者咁講啦,我同佢係性生活上面已經係完全破裂,有時同佢咩咩完, 我竟然覺得有啲被強姦嘅感覺同埋覺得自 ...

我喺個仔未夠兩歲就離婚啦,個仔跟我⋯
其實我前夫唔係一個壞人,只係太幸福永遠長唔大,大家溝通唔到,我對佢嘅厭惡係去到同一張床阿仔瞓中間,我前夫腳掂到我我都會即縮,個仔出世到離婚都無性生活。
我明白你厭惡嘅感覺,我離咗婚5年啦,可能唔離我嘅生活質會比而家好,起碼唔使做,但我無後悔過,亦無諗過復合(佢仍然想復合),每個人嘅性格唔同,可能有人覺得我自私,但我真係完全唔愛,我真係唔可以將就咁過一世⋯
樓主,我唔係叫你離婚,可以話俾你聽對小朋友真係有一定嘅影響㗎,你最緊要做咗將來唔好後悔就得啦。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

sandylaw 發表於 17-12-20 14:49
我唔知樓主老公點解唔去出席,但我前夫只係為左睇波又或者佢出左去唔知去邊,問佢只會發脾氣黑面,跟本唔 ...
你前夫唔係唔浪漫不解風情木篤咁小事, 睇波玩失蹤, 唔俾問, 又要發脾氣, 極度自私!
如果唔係因為經濟問題, 唔值得為個咁既人忍忍忍。

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

cyy828 發表於 17-12-20 14:48
佢亦曾經同我講過一番說話,佢話佢知道我唔開心嫌佢唔夠浪漫,唔肯花費時間陪我地,其實所有問題佢都知,但 ...
以前拍拖都係咁?
會唔會身體有咩問題, 有心無力?

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

超級特務 發表於 17-12-20 15:11
以前拍拖都係咁?
會唔會身體有咩問題, 有心無力?

其實佢有能力做,不過佢只係的吳起心肝去做
其實我都有能力愛佢,不過依家嘅我已經的唔起心肝去愛...

琥珀宮

cyy828 發表於 17-12-20 15:13

其實佢有能力做,不過佢只係的吳起心肝去做

攤牌, 置諸死地而後生, 或者會令佢踏出一步。

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cyy828 發表於 17-12-20 14:46
已經好多年嘅暑假我係一個人帶住亞仔周圍去玩,好多年嘅聖誕節我係同阿仔二人世界,而老公並唔係出左去同其 ...
除了指責、唔開心,你有冇試過用其他方法motivate佢去同你地一齊玩?我唸佢一係就係宅、一係就倦、或有些痛症。。

我老公有一排都唔會同我地出去玩,我玩親都唔預佢,因為佢時時頭痛、腰痛,佢好需要休息。
我開始時係會唔開心,心唸點解人地爸爸可以一齊出去玩,我就要等佢訓、訓左一日,最終都出唔到街?結果,一日假期就浪費了。好唔開心,心裡埋怨。
之後,我就覺得唔可以咁,我們deadlock了。我想去玩、佢想訓,如果冇人讓?只會不斷傷害對方。我就學會,唔應該等佢,亦唔應該埋怨佢,而係開開心心咁同仔女去玩,叫佢好好在家休息。食飯飯時回來接佢出去食。結果是,一家人都開心,我開心唔需要等佢,仔女開心可以去街,佢開心我冇話佢冇怨佢冇比壓力佢,佢可以大覺訓。

再後來,我笑笑tum佢、仔女拉住佢又tum佢話:「爸爸唔去玩真係好悶,爸爸一齊會特別開心架。。。」
讓佢覺得自己真係「好重要」,佢身體又好返d,佢就主動提議一起出去玩了。

兩個人,無可能完全夾,一定有些不同的地方、性格,可以幽默地說服對方(不是強迫、不是埋怨),可以接納對方的不同,就可以相處愉快的了。

水晶宮

超級特務 發表於 17-12-20 15:08
你前夫唔係唔浪漫不解風情木篤咁小事, 睇波玩失蹤, 唔俾問, 又要發脾氣, 極度自私!
如果唔係因為經濟問題, ...

我無為佢忍,係為左女兒忍,唔想嘈交姐。每次受完氣躲廁所冷靜下,再吸口氣出返去苦無其事咁。不過原來女兒所有事都看在眼裡

珍珠宮

sandylaw 發表於 17-12-20 14:49
我唔知樓主老公點解唔去出席,但我前夫只係為左睇波又或者佢出左去唔知去邊,問佢只會發脾氣黑面,跟本唔 ...

另一半脾氣絕對是一個離婚理由

好少事, 但向你發大脾氣, 可以忍多少次? 我離婚前不停忍受前夫向我發脾氣, 什至侮辱的話, 他有次講, 你要去死唔緊要, 快D跳, 在家跳都得, 反正屋已賣...

前天我仔的同學家長好心SHARE 聖誕聯歡會通告, 於是我都 轉發給我個仔/ 前夫, 提佢地買禮物

點知呢個男人無心看我SHARE 的通告, 走去問家長GROUP 知唔知邊日聯歡會, 我見到佢在GRUOP 問, 於是好心提: 前天已給過你通告, 佢回錄音就係罵: 你張通告寫22號, 仔說21號, 你累我同個仔嘈交.......你影響我地

但通告是寫21號聖誕聯歡會, 22號正式假期開始喎, 我無啦啦比佢罵, 我再打比個仔同佢講清楚, 個男人在仔旁仲罵緊: 22號22號成日提22號, XYZXYZ...

離婚前都比佢日罵夜罵, 離婚後都仲係咁

呢D人點可以忍佢一世, 走左真係一D都無後悔, 就算我對仔自私只想自己, 希望我留下做牛做馬都好, 唔駛理我是人有感覺, 我都要走, 再唔走就痴線, 我既抑鬱症全是因為有呢D人做丈夫

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

咁又係好慘既...
有老公好似冇老公咁
不過又咁諗, 我都係問下架咋樓主
會唔會自從有左小朋友, 忽略左老公?
即係事事太過FOCUS係小朋友身上?

因為我有朋友都係咁
個仔出世後, 2公婆成日嘈
因為大家有分歧, 朋友事事以仔為先
但佢老公就覺得唔應該係咁
呢樣好多時都會成為導火線GA

ANY肥, 決定左就唔好諗太多
祝你之後順利解決同先生既問題啦樓主

珍珠宮

sandylaw 發表於 17-12-20 15:24
我無為佢忍,係為左女兒忍,唔想嘈交姐。每次受完氣躲廁所冷靜下,再吸口氣出返去苦無其事咁。不過原來女 ...
你個女都好有你心, 知你受苦, 我個對仔親眼睇住個爸打到我訓係地下郁唔到....都選擇性失憶算數

個衰男人仲要報法庭, 離婚理由是我有精神問題有虐待兩個仔仲有工人

所有遇見,皆有因果

水晶宮

小詠 發表於 17-12-20 15:32
你個女都好有你心, 知你受苦, 我個對仔親眼睇住個爸打到我訓係地下郁唔到....都選擇性失憶算數

個衰男人仲 ...

可能你小朋友細,我女已經十幾歲啦。

珍珠宮

sandylaw 發表於 17-12-20 15:38
可能你小朋友細,我女已經十幾歲啦。
我離婚時, 大仔中一, 細仔小四, 而家佢地都大晒啦, 仍然無奈只能跟佢爸親近, 對我有偏見
所有遇見,皆有因果

大宅

tester5 發表於 17-12-20 15:19
除了指責、唔開心,你有冇試過用其他方法motivate佢去同你地一齊玩?我唸佢一係就係宅、一係就倦、或有些痛 ...

指責,呢一樣野已經冇,我依家係話知佢,因為佢已經講得好清楚同我地一齊係做奴隸,我唔理佢佢反而開心自在,不過小朋友睇在眼內佢係知道父母唔再相愛,呢一種生活你個小朋友好受嗎?

琥珀宮

小詠 發表於 17-12-20 15:32

個衰男人仲 ...
一般男仔, 點都有保護維護母親既本能。你前夫長期睇你唔起, 對仔俾你前夫影響到對你都唔尊重, 白鴿眼見風使舵, 邊個有能力就靠果邊。
你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

回覆樓主:

我覺得你老公唔係唔識浪漫,唔係木頭人,係已經唔再想花時間心思係你身上,連同個仔都無感覺。有d男人人到中年,就有呢種低潮,工作家人都無熱誠。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

cyy828 發表於 17-12-20 14:46
已經好多年嘅暑假我係一個人帶住亞仔周圍去玩,好多年嘅聖誕節我係同阿仔二人世界,而老公並唔係出左去同其 ...
你係FTM?老公工作壓力好大?我老公工作壓力大,有機會都在屋企休息,
十幾年來佢只去過兩次一家人旅行,
而我都係自己帶仔女四圍去。
難道我老公唔想去玩丶去歎世界?
但佢要工作丶要養家,
佢對個家負責就係愛我地。
我不反對你要求燭光晚餐丶浪漫二人世界,
但老公愛唔愛你唔係睇呢D,
如果佢唔係一個咁嘅人而突然「變態」,
我反而會疑心佢有古惑或有絕症。

首頁
56789...10

尾頁

跳至