學林

lovesue09
|
有上過堂的jm可分享吓嗎~?想報讀數學,效果理想嗎~?唔該晒大家
SARIDON
|
好過公文,起碼對學校功課進度實際D
fishfishbi
|
睇你遇到咩老師
Onlok
|
fishfishbi 發表於 17-12-19 18:42
睇你遇到咩老師

有分別?
|
好睇小朋友和老師。我小朋友學左一年。成績無話好大進步。但退步左又唔覺。未上學林數學60分。緊緊合格。
上左學林。試過拎75分。
之後keep住70分。
wcpcelia    發表於 17-12-20 10:35
Bingb
|
lovesue09 發表於 17-12-19 15:25
有上過堂的jm可分享吓嗎~?想報讀數學,效果理想嗎~?唔該晒大家

公文,學林,數妍上過。
個人睇法,如果本身數學係普通,不合格開至合格多啲,佢可能幫你上到七十多左右。如果本身係八十以上果堆,未必幫到你錦上添花。
覺得數研較學林好。而公文在幼稚園打底都ok, 悶,死板,但都有幫助,可以學完四則運算或份數先停,改去數研,有文字體等,materials較切合學校課程。
不過我細女較弱,公文對佢成效未見,可能當時中心又換了老師。但對大女及同期一啲同學就有不錯效果。
PS, 現在乜數班都冇上
C.Humphrey
|
比較埋eye level又點?幼稚園/初小程度
fishfishbi
|
Onlok 發表於 17-12-19 19:45
有分別?

佢啲卷其實都係一樣 分別在於唔同老師教你 老師同你小朋友夾嘅咪好囉 如果你搵到一個唔識教嘅老師 同補習社冇乜分別
Onlok
|
fishfishbi 發表於 17-12-20 08:37
佢啲卷其實都係一樣 分別在於唔同老師教你 老師同你小朋友夾嘅咪好囉 如果你搵到一個唔識教嘅老師 同補習 ...

我個英文同數都唔得。而家係補習社成績愈來愈差,原來只是功課班而矣。學過兩間phonic都唔得,連老師都叫我諗下辦法......我只知公民,學林,eye level...諗到頭爆
lovesue09
|
fishfishbi 發表於 17-12-20 08:37
佢啲卷其實都係一樣 分別在於唔同老師教你 老師同你小朋友夾嘅咪好囉 如果你搵到一個唔識教嘅老師 同補習 ...

我囡就係d文字題理解唔到,應用係自己唔識教啦,約咗今日試堂,希望幫到佢
lovesue09
|
Bingb 發表於 17-12-19 20:19
公文,學林,數妍上過。
個人睇法,如果本身數學係普通,不合格開至合格多啲,佢可能幫你上到七十多左右。 ...

咁宜家小朋友點~?自己教嗎~?數研好,但要排好耐呀
SKB
|
公文真係好厭悶,但我仔個底都因為公文打得個底幾好。我都想轉其他。
Bingb
|
lovesue09 發表於 17-12-20 14:23
咁宜家小朋友點~?自己教嗎~?數研好,但要排好耐呀

係自己跟,貼啲,flexible。又唔駛走來走去上堂,成績有進步。

你小朋友幾大?是否中文字認識少或文字理解問題?試下抽出常出錯的題目,題形,文字eg 乜乜比乜乜大:最多,最少等等。重覆做或溫相關類形,可能有幫助。
lovesue09
|
Bingb 發表於 17-12-20 14:59
係自己跟,貼啲,flexible。又唔駛走來走去上堂,成績有進步。

你小朋友幾大?是否中文字認識少或文字理 ...

小一呀,好多時d題目都唔知點解佢先明,用實物試過,逐隻字解又有,唉,教到好攰
fishfishbi
|
Onlok 發表於 17-12-20 10:55

我個英文同數都唔得。而家係補習社成績愈來愈差,原來只是功課班而矣。學過兩間phonic都唔得 ...

我嗰個 都係報個好多唔同嘅野, 綜合嘅意見就係睇下你會唔會遇到個同佢夾嘅老師, 我同佢私人補習 喺補習社, 但係成日轉老師咁啱嗰個老師同佢夾嗰排啲成績就會好啲
fishfishbi
|
lovesue09 發表於 17-12-20 14:20
我囡就係d文字題理解唔到,應用係自己唔識教啦,約咗今日試堂,希望幫到佢
...

我個女就係啲文字題好差,返咗三年都搞唔掂
Bingb
|
lovesue09 發表於 17-12-20 16:20
小一呀,好多時d題目都唔知點解佢先明,用實物試過,逐隻字解又有,唉,教到好攰
...

我明!我細女前兩年連short都唔明。

初小係教得嘔電啲。如果自己點化佢唔到就試下出面老師單對單睇下可唔可以有新衝擊。人地專業,有啲人會有特別方法解釋某一種數。就好似我教過大女,有啲數我知點解釋比細女更好。

不過,外判通常都係一個星期一兩個鈡,講真,小朋友上完堂就就水過鴨背唔太記得錯什麼,點解錯,未必一定係老師事。除非個老師清楚佢弱項之餘又不斷同佢死攻弱項。
所以最後end up自己跟返。到中學就唔知。我細女數感弱,需要一啲貼身啲嘅尊貴服務,應該出面比唔到(emoji)。
lovesue09
|
Bingb 發表於 17-12-20 19:25
我明!我細女前兩年連short都唔明。

初小係教得嘔電啲。如果自己點化佢唔到就試下出面老師單對單睇下可唔 ...

完全係我心中所想,今日俾咗錢了,即管試幾堂,睇吓人哋點教,佢受的話我就跟番嗰套嚟配合,貼身服務我都要呀,我出去學只係想睇人哋有咩方法教後再每日温習
lovesue09
|
fishfishbi 發表於 17-12-20 18:23
我個女就係啲文字題好差,返咗三年都搞唔掂

我今日俾咗錢了
fishfishbi
|
lovesue09 發表於 17-12-20 19:38
我今日俾咗錢了

唔緊要試下先啦, 可能夾到好老師呢