請問如何煮大啡菇?

my_bride
|
之前去過一間西餐廳食咗個漢堡包入面有隻大啡菇,係非常多汁勁好食, 好想自己試下整。
但我睇食譜好多嘅做法都係加d材料响上面然之後攞去焗, 請問隻菇就咁焗完係會亁定係好juicy?
你哋又可唔可以分享下你哋平日點樣煮大啡菇?
TYY1988
|
焗完都好多汁嫁!焗爐原理係由外焗到內先熟!保留到汁!我先抹乾菇,去錠,加黑椒、鹽、牛油焗15mins,再加蛋白5mins,再加塊芝士!溶左就食得!好味多汁!
wcpcelia    發表於 17-12-20 14:39
Poyau
|
TYY1988 發表於 17-12-19 15:49
焗完都好多汁嫁!焗爐原理係由外焗到內先熟!保留到汁!我先抹乾菇,去錠,加黑椒、鹽、牛油焗15mins,再加 ...

mandy108
|
抺下個菇再切片炒,落d蒜容添
peonica
|
加鹽、黑胡椒、橄欖油原隻焗。
唔好洗,用廚房紙巾抺吓就得
bosch
|
有時釀薯蓉煙肉磨菇肉,有時釀Cream cheese,有時切片齋煑,切片炒洋蔥。
wcpcelia    發表於 17-12-20 14:39
marymarymary123
|
我通常大啡菇會加芝士同煙肉
I9528
|
可以唔用焗爐
用少少牛油慢火煎,後加少少鹽同胡椒,已經好好味
my_bride
|
即係乜都唔使搞已經好美味多汁?
sugarcheung
|
我最愛整啡菇,又簡單又好食
加牛油、火雞肉或火腿、芝士鋪面
攪掂
放入焗爐焗時上面先攞張錫紙遮一遮,10分鐘後攞開 再焗10分鐘
健朗媽咪
|
我都鍾意大啡菇,焗,煎,炒,bbq都得,得咗
mama915
|
請問通常要焗幾耐時間? 怕唔熟 我有親戚就係食左唔熟既菇又痾又嘔
hhmum
|
原來吾可以洗架?
Sumyeema1
|
I9528 發表於 17-12-19 20:02
可以唔用焗爐
用少少牛油慢火煎,後加少少鹽同胡椒,已經好好味

我多數煎,好似煎扒咁。
pat2331
|
mama915 發表於 17-12-19 23:55
請問通常要焗幾耐時間? 怕唔熟 我有親戚就係食左唔熟既菇又痾又嘔
...

|
TYY1988 發表於 17-12-19 15:49
焗完都好多汁嫁!焗爐原理係由外焗到內先熟!保留到汁!我先抹乾菇,去錠,加黑椒、鹽、牛油焗15mins,再加 ...

請問點解要加蛋白嘅
TYY1988
|
[email protected] 發表於 17-12-20 10:12
請問點解要加蛋白嘅

純粹蛋黃拎黎炒飯,得蛋白就落蛋白咋!全蛋都得!
tsung
|
mandy108 發表於 17-12-19 16:28
抺下個菇再切片炒,落d蒜容添

好香口
I9528
|
Sumyeema1 發表於 17-12-20 08:02
我多數煎,好似煎扒咁。

我懶開焗爐又唔想洗多樣嘢