自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

amychan784 發表於 17-12-19 19:22
我試過幾次 interview 都被問到呢個問題 , 我都諗唔到好例子 , 只係話好少發生爭坳 , 平時多 d 沟通等等 ( ...
純粹個人經驗, 如果interview會特登問唔尋常嘅野, 好多時都係嗰個岡位會經常面對嘅野(我試過俾人問清唔清楚內地考試制度, 結果真係要處理內地學歷文件). 再陰謀論d, 可能之前嘅同事係因為哩d問題走, 所以再請會問清楚d. 如果哩個真係弱點, 咁就算唔請都未必係壞事(我覺得)

男爵府

有冇 JM 係做 HR , 聽過好答案

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

頭先同我妹講起Q1。我妹係HR
佢話,叫老闆做決定,即等於無答。鬼唔知老闆有決定權咩。
佢話求其答下覺得點解決都好,但唔會一野叫老闆決定囉

伯爵府

回覆樓主

Q1問題我都成日問d candidate,我會睇佢係唔係一個顧全大局既人,同埋從中睇下佢係唔係一個麻煩既人。
Q2 其實好易答,壓力掉轉睇是動力,有壓力先可以令自己做得更好。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-12-20 08:25
反而我唔會咁答
有句老土說話,公司請你返黎係解決問題。事事都搵老闆,我做面試官會覺得你無思考能力

其實唔知樓主見乜嘢位,junior 都係問老闆啦

首頁

尾頁

跳至