點解學車咁貴

shun96
|

係駕院上19堂,其實你每一次上堂一個半鐘係當兩堂計,即係19堂=上10次左右,都萬幾蚊(未計補堂)。即係每次上堂1.5鐘都千幾 學緊棍波VAN中

月希
|
因為唔係必需品..貴又有乜所謂...
good_pig
|
shun96 發表於 17-12-19 21:27
係駕院上19堂,其實你每一次上堂一個半鐘係當兩堂計,即係19堂=上10次左右,都萬幾蚊(未計補堂)。即係每 ...

咁人工同架車都要錢呀
JoanC
|
香港交通方便,無車無問題,所以無必要平。相反太多 holiday driver,手車麻麻,易有交通意外,應該再貴啲。
shun96
|
JoanC 發表於 17-12-19 21:35
香港交通方便,無車無問題,所以無必要平。相反太多 holiday driver,手車麻麻,易有交通意外,應該再貴啲 ...

其實學車呢樣野真係我媽咪逼我學,真心覺得香港冇需要學車,交通又方便我又冇諗住買車又冇諗住用架車嚟搵食,佢煩左我3年先學,嬲尾我比萬幾去學車
iamrainbow
|
係駕院上19堂,其實你每一次上堂一個半鐘係當兩堂計,即係19堂=上10次左右,都萬幾蚊(未計補堂)。即係每 ...

乜依家學車貴左咁多,我10年前學一堂200左右45分鐘,你試下搵出面師傳會平過駕駛學院,其實一次學45分鐘已經夠,唔使學2堂一次
namnamnamlolo
|
被迫學分分鐘無心機
fail咗無萬幾蚊好肉赤喎
baby_chu
|

唔貴架喇!我當年..... 6、7年前都係咁上下,不過我萬幾係貴plan,一個師傅跟到尾+任何時段(臨時有事改時間都得)+重考保障+加鐘!後來 1 take pass,剩番果D鐘同埋重考保障果嚿錢,可以轉金牌路路通,同師傅遊車河!
佢又有駐場嘅考牌官,又幫你約期,又有場俾你揸大個膽先出街,仲嫌貴?你真係個人到時到候出現就得喇喎!
錢買到方便,自己懶就要俾人賺下架啦!
wcpcelia    發表於 17-12-20 09:53
shun96
|
namnamnamlolo 發表於 17-12-19 21:41
被迫學分分鐘無心機
fail咗無萬幾蚊好肉赤喎

今日係第四次上堂,即係(第八堂),miss讚我進步左好多同揸得ok

baby_chu
|
shun96 發表於 17-12-19 21:36
其實學車呢樣野真係我媽咪逼我學,真心覺得香港冇需要學車,交通又方便我又冇諗住買車又冇諗住用架車嚟搵 ...

無話迫唔迫嘅,初時都係我老公叫我學!學多樣嘢,得益都係自己!
宜家我有車牌,閒時啊女放咗學,都可以揸車同女女去郊遊!唔洗下下等老公放假先有得去!閒日去郊遊,舒服好多!
Flovena
|
咁貴, 我個fd 學緊都係250蚊45分鐘ja wor
shun96
|
Flovena 發表於 17-12-19 21:45
咁貴, 我個fd 學緊都係250蚊45分鐘ja wor

咁平,邊到
Babetoto
|
駕院真係貴得有道理!我上完19堂就一take pass! miss經驗好好,同我勁操最難果條考線,亦幸運地考返果條線!
wcpcelia    發表於 17-12-20 09:53
ginsengseafood
|
學車未算貴,揸車仲貴。
shun96
|
Babetoto 發表於 17-12-19 22:08
駕院真係貴得有道理!我上完19堂就一take pass! miss經驗好好,同我勁操最難果條考線,亦幸運地考返果條線 ...

最怕我唔知佢考邊條線,仲要唔係好清楚條路線點行,幾時行中線幾時行右線或左線,轉左/右彎嗰陣
bosch
|
我覺得係平到喊.

不過響香港學左未必有用就真.
shun96
|
bosch 發表於 17-12-19 22:42
我覺得係平到喊.

不過響香港學左未必有用就真.

平?
shun96
|
Babetoto 發表於 17-12-19 22:08
駕院真係貴得有道理!我上完19堂就一take pass! miss經驗好好,同我勁操最難果條考線,亦幸運地考返果條線 ...

你點記得轉彎用邊條線,有箭嘴睇都唔太掂
youhello507
|
上了賊船
Fishqqma
|
iamrainbow 發表於 17-12-19 21:38
乜依家學車貴左咁多,我10年前學一堂200左右45分鐘,你試下搵出面師傳會平過駕駛學院,其實一次學45分鐘已 ...