自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家乜都貴麻
我想當年學都唔算平, 去駕駛學院要成個月人工架

珍珠宮

回覆樓主

8年前 $130
而家$250

珍珠宮

bosch 發表於 17-12-20 03:16
我記得早排有學神學到翻車。

仲有全日周不時要剎車或被剎車,chok 到頸痛。全日坐車會腰痛。 ...

而且,係要帶住個乜都未識哂,或以前揸過大膽車而心口貼住勇字的學神,
比佢駕住部車出馬路,自己坐隔離,又不是普通乘客,而係要負責學神及馬路上其他車輛丶行人的師傅!

好幾年前出過事⋯
好似係九龍區,個師傅一時睇唔住,個學車撞到行人⋯我唔記得個行人的情況如何了⋯⋯但嗰位師傅的師傅牌應該被打爛了

侯爵府

回覆樓主

考到個牌都係自己嘅,有d政府工都需要車牌先做得,有車牌係手上多個籌碼啫,我後悔學得遲,因為只會越黎越貴,我老公十年前駕院都好似8千蚊搞搞

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

侯爵府

我愛Corina 發表於 17-12-20 09:54
呢個係駕院價?

我十幾年前補鐘都唔係呢個價

不是駕院、是X 記個d , 1x年前價
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

shun96 發表於 17-12-19 22:46
你點記得轉彎用邊條線,有箭嘴睇都唔太掂

其實考果陣佢會同你講下個路口點轉,直行定點,但爬頭,過線,幾時停車開車,泊位,掉頭技術上既唔會提你
利申,上星期先考牌

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

shun96 發表於 17-12-20 13:50
咁你pass左嗎

pass左,不過我考私家車自動波,夠用就好,都係想車仔女去玩

子爵府

shun96 發表於 17-12-19 21:27
係駕院上19堂,其實你每一次上堂一個半鐘係當兩堂計,即係19堂=上10次左右,都萬幾蚊(未計補堂)。即係每 ...

廿年前個價已經萬幾,仲好似無咁多堂

複式洋房

自動波會唔會平d

禁止訪問

子爵府

而家D師傅流到呢.
我屋企樓係係考試路試, 成日有好多學神塞住條路. 最離譜係D師傅, 瞓覺, 玩手機等, 不論李X, 德X等等學車學院D師傅都見過.

尋晚亦見到衝紅燈, 當架車未過燈時已轉紅燈未佢照衝, 行人公仔已係綠燈, 我過馬路時架車想繼續去, 我踏出一步指一指個燈俾佢睇佢先停. 我過完馬路仲係行人綠公仔時架車照去

最衰我當時冇影低, 否則我一定報警

珍珠宮

shun96 發表於 17-12-20 13:49
我依家發覺,最難其實就係幾時要知道要過線,反而其他方面我都覺得OK

? 你要過車,轉方向咪要過線,重點一定要睇清楚,才轉線

珍珠宮

Winnie 發表於 17-12-20 16:17
廿年前個價已經萬幾,仲好似無咁多堂

咁貴咩

我09年 pass
$130 上咗30堂,租車考試800

計埋考試出牌費,幾6000埋單

珍珠宮

ka19ren96 發表於 17-12-20 17:15
自動波會唔會平d

不會,但自動波
架車易控制好多

珍珠宮

回覆樓主:

我反而想佢收貴些,不想太多人去學車, 始終香港地少人多, 而且交通又方便, 車少感覺空氣好些。

子爵府

babytt2 發表於 17-12-20 17:30
咁貴咩

我09年 pass

之後咩價我又唔清楚喎,我個牌九幾年攞,我媽出錢逼我考,埋單萬二定萬三,我仲話我亞媽嘥錢

侯爵府

回覆樓主:

駕院學d師傅好hea教
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

侯爵府

ccli629 發表於 17-12-20 17:26
而家D師傅流到呢.
我屋企樓係係考試路試, 成日有好多學神塞住條路. 最離譜係D師傅, 瞓覺, 玩手機等, 不論 ...

學生唔合格可以收多幾堂機嘛

有次我上堂去駕院,剛巧有兩個阿sir返工塔同一架巴士,偷聽到佢地甘講
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

首頁

尾頁

跳至