自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

王雨瑩 發表於 17-12-20 16:01
回覆 糖嬰兒 的帖子

至少我細路係,盡量買外國有機放養穀飼等

所以其他JM 咪話係個人觀感⋯ 有錢唔一定係食好野⋯ 比最好嘅小朋友。唔係個個父母都錫仔女架。

子爵府

王雨瑩 發表於 17-12-20 16:07
回覆 tired 的帖子

其實宜家唔係講開唔開心,係講健康

兩個都係同一道理唔

珍珠宮

王雨瑩 發表於 17-12-20 11:15
回覆 MrsSingSing 的帖子

你估D菲傭會聽個鐘點講??咁聽話??我無話全部有錢人既細路都食得唔好,我只係 ...

哦,鐘點保姆.....以為長時間喺屋,睇到哂小主一日三餐食咩嗰啲家庭保姆.......
有錢人都係人,都唔一定識得食物營養、育兒、關愛....某部分真係錢多而已。

工人一係唔識、一係唔理食物健康,小朋友話鍾意食咩就煮。如果小朋友話鍾意食菜,工人都會煮菜,佢地只識滿足小主。
家長又係唔識或者唔知.....冇關心過小朋友飲食質素,或者唔知加工食品係幾咁有害。

普通人唔明有錢人點解飲食咁冇質素;有錢人一樣唔明普通人點解用哂成份糧食得好、著得好、用得好.....

其實你呀姨都睇唔過眼,嘗試吓提點工人煮有營養食物有咩問題?可能工人真係好乖呢,呢個做法都係為咗小朋友好啫⋯⋯

男爵府

阿姨講過下,D菲傭幾巴閉,唔睬佢個細路由一歲唔識講野已經開始食埋D咁既野

其實好多有錢人好揀靚食物,注重健康
唔好講到大部份有錢人係食得求其唔識野
係呢個細路唔好彩,有咁既父母

男爵府

happybebebe 發表於 17-12-20 15:03
我見過有個小一學生帶午飯個餐盒係白飯,蕃薯,白切新鮮雞,烚鮮蝦,蒸海魚碎 有時帶蜆,冬菇 ...

我覺得好好食喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

stevewoo 發表於 17-12-20 09:51
食cheap 野都係一陣啫,平時住既,用既已經係好野啦。

就萛有錢人,唔通日日食魚翅燕窩咩

米係囉

珊瑚宮

回覆 糖嬰兒 的帖子

你誇張jer

珊瑚宮

王雨瑩 發表於 17-12-20 17:18

阿姨講過下,D菲傭幾巴閉,唔睬佢個細路由一歲唔識講野已經開始食埋D咁既野

單單睇人哋食啲乜,就話個細路唔好彩

珊瑚宮

無話可說 發表於 17-12-20 13:17
食啫,無咩野呀,平貴咪又一樣! 不過有錢人仔女要學好多野,我覺得辛苦就真
...

有錢人窮冇錢人d 小朋友可能都一樣學咁多嘢, 呢啲係睇小朋友父母嘅心態.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

lafield 發表於 17-12-20 10:10
有啲父母唔捨得洗錢落小朋友到、我朋友阿哥,2公婆都係專業人士,但係小朋友只係著人舊衫,一條褲著幾年, ...

我都識個,對個仔咁上下,但兩公婆年年換新iPhone,2-3年換新車(Audi, Benz),老婆手袋h牌,鑽石大大粒

大宅

回覆 糖嬰兒 的帖子

凡事兩面睇,第日大左,同朋友食飯,有錢仔食乜無所謂,比人讃隨和,平民仔淨食有機野,比人話咀叼。
正如大劉仔仔去政府醫院生B,都比人讚,所以唔係識食好野叫做Good的。

男爵府

回覆 smitty 的帖子

幾歲唔可以撈埋十幾廿歲口味來講啦我細個食新鮮野,大個都鍾意食麥記掃街野

子爵府

老實講,冇人睇住啲工人,煮咩垃圾唔岀奇!
錢重要,但關心都好重要

男爵府

回覆 Msolivialeung 的帖子

係,父母都唔緊,工人梗係求其

象牙宮

Fishqqma 發表於 17-12-20 18:26
有錢人窮冇錢人d 小朋友可能都一樣學咁多嘢, 呢啲係睇小朋友父母嘅心態.
...

當然睇父母,身邊有個錢既會學更多班既比較窮D既多囉!見D小朋友個schedule真係密到

珍珠宮

2018復活節勳章

超級特務 發表於 17-12-20 10:08
咁係佢父母管理D工人同保姆不當啫, 自己唔買餸, 都可以叫工人按自己要求買餸。
我寧願有錢地唔開心, 好過窮 ...

講得啱,認同

珍珠宮

好媽媽勳章

tired 發表於 17-12-20 15:54
個別例子啫, 我都寧願有錢但唔開心, 好過窮開心
有錢起碼有好多野有得揀先啦, 如果窮就真係冇得比你揀 ...

agree, 如果投胎有得揀,我就唔信有人會揀窮但無限父母愛
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

別墅

可能父母掛住工作,都冇時間理會小朋友

男爵府

有錢人出外食火煱喜歡叫午餐肉,腸仔,番茄,公仔麵,加手切肥牛。
不健康又唔抵食,埋單都唔平宜,因為個幾碟手切肥牛超貴。
佢哋食咁cheap 嘅食物食得唔開心?

男爵府

回覆 i1535 的帖子

點解重點會係開唔開心
宜家係講緊幼童成日食唔健康,而且佢自己無得揀食乜亦唔知乜係無益,同大人自己決定唔同

首頁

尾頁

跳至