德福好住嗎?

Edelweiss88
|
諗緊一家四口連姐姐好唔好搬過去
Happyhappylive
|
方便,但D喉管比較 舊
大豬既老婆
|
Edelweiss88 發表於 17-12-20 14:27

返工返學方唔方便先。我覺得德福生活配套應該點都成熟既,我就會睇返自己既需要。
wcpcelia    發表於 17-12-20 15:15
kaki0901
|
我有幾個朋友都由淘大搬去德福
yurijm
|
之前有睇過樓
走廊好焗
如果同層有人裝香拜神
一出大門去走廊,簡直煙霧瀰漫
我果次走都走唔切
ChloeMa
|
個積好,實用率高,600 呎個廳好大。 十幾年前有親戚住過低層,聽講d喉好差,易爆渠。 地點方便,配套好。

買時當然要留意是否凶宅。
木土土
|
Happyhappylive 發表於 17-12-20 14:58
方便,但D喉管比較 舊

非豪宅屋宛計,我覺得德福已經係呢區最好。
hohoho2013
|
有朋友住嗰度,地鐵上蓋,購物方便,實用率高,係比較舊咗d, 總體嚟講係好ge。
Poyau
|
Edelweiss88 發表於 17-12-20 14:27

旺中帶静 交通分便
内園静 但對地鐵好嘈
sharonchung
|
住緊,有地鐵出入方便快捷,樓下有乜食乜,係買嘢價格貴啲
wcpcelia    發表於 17-12-21 08:47
vincymama
|
缺點:
德福大堂無冷氣,夏天好熱
有些座數推車仔有幾級樓梯才入大堂,
冇街市
走廊又焗又窄,難搬大件傢私
有些低層單位私隱度低
天花層很薄
樓齡高,普遍有水喉漏水情況

優點:
廁所夠大,
冇窗台實用性高,
呎價平過淘大得寶,
密度低比較靜,
有幾座R,S, T有好多是公務員宿舍,人流冇咁雜

gec
|

地鐵站上蓋 交通方便
配套完善
jeanne1120
|
利申:住過

好處:單位實用率高,無窗台
地點、交通好方便

壞處:單位面積細,最大都只有6xx ft,其實一家四口唔太夠住。
人流太多,好多閒雜人,樓下好多經過的白領或sales 食煙
鋪頭只有連鎖店,會貴 (如超市只有貴版惠康)
實用性鋪頭係搬走好多,例如n 年前有個郵局,而家已無左;又無水電鋪、小店等;又無街市。有咩平野要過牛頭角、觀塘
timothylee520
|
jeanne1120 發表於 17-12-20 16:54
利申:住過

好處:單位實用率高,無窗台
客觀, 除左交通購物, 真係唔係咁好住, 我未住過德福只住過淘大喜歡呢邊多啲, 又近佐敦谷公園, 又有紅VAN 去旺角, 又近街市, 呢邊平民啲.還有懷念牛下未拆前啲光陰.
ic34
|
住德福一定吾會餓屎同悶屎
小可愛11
|
大豬既老婆 發表於 17-12-20 14:58
返工返學方唔方便先。我覺得德福生活配套應該點都成熟既,我就會睇返自己既需要。
...

同意,每個人對好住或安樂蝸有不同定義。

有人覺得要交通利便,配套設施齊全,如地鐵上蓋物業。

亦有人覺得空間感 / 環境清幽至上。
小可愛11
|
ic34 發表於 17-12-20 17:24
住德福一定吾會餓屎同悶屎

不過人流太多。
Janicefin
|
好多年前睇過樓,好既積好多人唔放。
頂樓好奇怪,要上幾級樓梯。
低層對住平台,俾人望晒,冇私穩。

走廊殘舊陰森,又要推防煙門先搭到𨋢,我個人真係覺得麻麻,廚廁都好舊,除非上手大執過,都要預大舊錢大執。
唯一好係地點方便。如果遇啱心水積,都可以考慮。

最後㨂左將軍澳。平d , 都係地鐵上蓋,較新唔使大執就住得。
TRUBIMA
|
你信風水既就唔好
anna59
|
唔好住E座