有能力full pay 買樓,點解仲要向銀行借幾成錢去買樓?

nmcnmctwi
|
請教, 其實有人根本有能力full pay 買樓,點解仲要向銀行借幾成錢去買樓?

michellelam369
|
因為唔想冇錢周轉
sharon_pig
|
nmcnmctwi 發表於 17-12-20 16:21
請教, 其實有人根本有能力full pay 買樓,點解仲要向銀行借幾成錢去買樓?

...

因為想留番再買另一層俾首期
littlewo
|
留D錢嚟另外投資, 賺咗嘅錢cover 番D 息, 又唔駛冇cash 喺手
ipipipip
|
nmcnmctwi 發表於 17-12-20 16:21

...

full pay買樓
好易俾人查
cinda72.
|
息口咁平,唔借就笨啦,呢d息口,有今生冇來世喎!
Wingwingm
|
1. 如果一舖清袋,會冇錢周轉
2. 而+息底,留反d錢作投資

Philover
|
錢梗係袋喺自己袋最好啦,有事急用又可以不求人,銀行供樓息高極都平過財務公司,再講,物業係其中一樣難即時變現嘅資產,除非蝕賣嘅啫
Wingwingm
|
cinda72. 發表於 17-12-20 16:31

咪係,細個屋企買樓,十幾厘息,供款本金同息口好似係1:9!!
嗰時d人巧勁
cinda72.
|
打個比喻
樓按2厘幾,唔full pay做6成按,果6成錢買內銀都收4厘息,有厘幾息差係度,好簡單已經賺利差啦
cinda72.
|
Wingwingm 發表於 17-12-20 16:34
咪係,細個屋企買樓,十幾厘息,供款本金同息口好似係1:9!!
嗰時d人巧勁
...

而家呢個世代,好假架乍,
只要有信貸力,就可以做富豪,
假如銀行肯借100億比你,你就係百億富豪
睇下樂視就知啦,空到暈係度,借到水就神仙過海做大企業,借唔到就玩完
小師妹
|
cinda72. 發表於 17-12-20 16:31

對!留返d錢再投資!
|
按銀行息口低,銀行又幫你保存屋契。
kitbebe
|
因為而家利息低, 留番D錢投資可能回報仲好
canies
|
現金按揭息率低,留返啲資金喺手做其他投資獲取更多回報。
Wingwingm
|
cinda72. 發表於 17-12-20 16:37
而家呢個世代,好假架乍,
只要有信貸力,就可以做富豪,
假如銀行肯借100億比你,你就係百億富豪

仙姐禾想問咁亞李媽媽係咪do係呢d玩法?
700都話有業務丫

仲有而+個樓市,又真係睇唔到會跌,除非肥仔飛支彈啦,唯一令我擔心係發展商d plan, 貢曬d後生仔上車借8成幾廿年供,其實好危,一加息真係好多人見真章仲要個個盤都4、5蚊尺管理費喎,就算上車盤都個個月千幾兩千蚊管理費
nainaitze
|
息平,留番啲錢嚟做其他嘢
luvkaka
|
回覆 nmcnmctwi 的帖子

我62就係咁, 息咁平有咩所謂? 留錢係身不時之需.
cinda72.
|
Wingwingm 發表於 17-12-20 16:50
仙姐禾想問咁亞李媽媽係咪do係呢d玩法?
700都話有業務丫

有邊間企業唔駛借貸發展架,成功咪王,衰左咪變騙子囉

樓市現階段係難大跌架,但5年10年後難講,btc出現,其實係對實體貨幣一個警號,若果貨幣制度崩潰,都幾大鑊,而家都係觀察事情發展,但btc既發展真係要小心留意,佢著實挑戰緊舊有政權及制度
crazycarrot
|
如果識理財投資的,根本唔會full pay層樓,lock死啲錢,time value of money。有能力攞好rate,冇人會pay off層樓。