(純討論)如果狗狗唔聽話......

牛牛牛牛
|
自問自己養唔掂貓貓狗狗,純討論一下

見到鄭生電狗單嘢,認真想問如果狗狗唔聽話可以點教? 如果狗狗唔接受自己另一半同住又可以點無理由棄養或同另一半分手架......

esmehouse
|
可以搵 Dog Trainer
Lilylee727
|
搵Eric Ko
牛牛牛牛
|
esmehouse 發表於 17-12-20 17:23
即係同時間就可以解決到嘅問題?
yamatang
|
可以帶狗狗去做訓練架
wcpcelia    發表於 17-12-21 18:25
yurijm
|
搵專業人士幫手
同你幫愛犬搵獸醫一樣姐
係啲人成日以為自己係馴獸師。。
yucl_hk
|
電隻狗
esmehouse
|
牛牛牛牛 發表於 17-12-20 17:30
即係同時間就可以解決到嘅問題?
可以咁講
heiyau88
|
睇下係咩行為問題啦,好多時係拿平衡架咋,唔一定訓練可以解決一切問題,狗係獨立生命體,其實冇可能100%按照你所想而活!
htsims
|
esmehouse 發表於 17-12-20 17:23

yes!! 會找TRAINER,就算有TRAINER建議用呢D電狗釘狗帶方法你都可以唔採用,再找第二個TRAINER架嘛!就好似醫生叫你開刀你都可以問多個醫生意見先決定啦!
廷廷媽
|
狗世界好簡單,只要你係大佬佢就會聽你話,有冇睇過國家地理頻道狗狗馴獸師,Cesar 話狗唔難教,人難教d ,明明幫個狗主馴服左隻狗,狗主當隻狗係主人又縱壞返隻狗狗
牛牛牛牛
|
heiyau88 發表於 17-12-20 17:53
睇下係咩行為問題啦,好多時係拿平衡架咋,唔一定訓練可以解決一切問題,狗係獨立生命體,其實冇 ...
我聽有養狗嘅fd講,佢62有次探佢兩公婆,唔小心kick親踢到狗狗,嚇到狗狗跳起,自此狗狗每次見佢62就勁吠,佢兩公婆好無奈
heiyau88
|
牛牛牛牛 發表於 17-12-20 18:07
我聽有養狗嘅fd講,佢62有次探佢兩公婆,唔小心kick親踢到狗狗,嚇到狗狗跳起,自此狗狗每次見佢62就勁吠, ...

甘就應該做減敏訓練- 請62每次來訪先不要理會狗狗,待狗冷靜下來就由62給予零食或玩具作獎勵,一齊外出散步(散步有助建立群體,接納成員),日子有功必定成功!
正面聯想法!
DoReMi媽媽
|
廷廷媽 發表於 17-12-20 17:54
狗世界好簡單,只要你係大佬佢就會聽你話,有冇睇過國家地理頻道狗狗馴獸師,Cesar 話狗唔難教,人難教d ,明明幫個狗主馴服左隻狗,狗主當隻狗係主人又縱壞返隻狗狗 ...
其實dog trainer係train主人點同狗狗相處
牛牛牛牛
|
heiyau88 發表於 17-12-20 18:12
甘就應該做減敏訓練- 請62每次來訪先不要理會狗狗,待狗冷靜下來就由62給予零食或玩具作獎勵,一齊外出散 ...

teaspoon
|
Lilylee727 發表於 17-12-20 17:27
搵Eric Ko

睇電視見佢真係好叻
healthymimi
|
以後零食,食物由另一半餵
Poyau
|
healthymimi 發表於 17-12-20 18:57
以後零食,食物由另一半餵

m--m
|

睇煉狗術師
mvshop8888
|
m--m 發表於 17-12-20 23:55
睇煉狗術師

yes
星期日8點半奇妙電視