拎低收入家庭津貼,報讀國際幼稚園

yanyanb0401
|
今日聽我老公講,佢表哥一家拎低收入家庭津貼,佢老婆有傷殘津貼.今日去九龍塘york國際幼稚園interview.我聽完好嬲,唔明點解攞低收入家庭津貼可以去讀6千蚊一個月既國際幼稚園.想問下大家可唔可以去告發佢地.
michellelam369
|
真係會嬲,拎津貼讀國際幼稚園
lalang02
|
yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:27
今日聽我老公講,佢表哥一家拎低收入家庭津貼,佢老婆有傷殘津貼.今日去九龍塘york國際幼稚園interview.我 ...

你唔介意老公同表哥反面 可以。
不過拎低收入家庭津貼有無話唔可以讀私學先?人地願意將資源俾係小朋友身上 你係外人就唔好理啦⋯⋯

如果拎津貼係有指引話 小朋友只可以讀津校/學卷學校咁就另計
yamatang
|
國際學校都唔會收佢小朋友啦
放心
Flying-Man
|
回覆 yanyanb0401 的帖子

佢只係interview啫,又未收佢,亦可能當interview熱身,收佢亦未必讀呢。
小金名
|
interview 咋wor..咁快嬲... 人地收佢先再算都未遲啦
rayrayus    發表於 17-12-20 22:11
牛牛牛牛
|
低津應該無限申請人仔女讀乜學校,筆錢點樣用都應該唔會限制
htsims
|
就算他們低收入仍選擇將絕大部份的資源投資給小朋友的教育,是不需要外人認同和指指點點,我都俾一個服字!

如果是呃政府錢當然是另作別論啦。。。
anita_yps    發表於 17-12-20 23:33
yanyanb0401
|
lalang02 發表於 17-12-20 17:31
你唔介意老公同表哥反面 可以。
不過拎低收入家庭津貼有無話唔可以讀私學先?人地願意將資源俾係小朋友身 ...

我唔清楚低收入家庭津貼有冇指引話,可唔可以讀私校或者國際學校.但俾得起6千蚊一個月學費.仲去申請低收入家庭津貼,有啲睇唔過眼
cinda72.
|
其實人地唔食比個仔去讀,你冇權過問架喎
BBHHO
|
yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:38
我唔清楚低收入家庭津貼有冇指引話,可唔可以讀私校或者國際學校.但俾得起6千蚊一個月學費.仲去申請低收入 ...

八掛下,知唔知報名費幾錢?
yanyanb0401
|
htsims 發表於 17-12-20 17:38
就算他們低收入仍選擇將絕大部份的資源投資給小朋友的教育,是不需要外人認同和指指點點,我都俾一個服字! ...

他們收入過3-4萬,但現金出糧.報俾政府話每月收入$6000-9000兩個人,唔知算唔算呃政府?
yattepick
|
即係好多綜緩人士....
返工出現金,仲可以得閒去旅行咁....
mandy952
|
yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:27
今日聽我老公講,佢表哥一家拎低收入家庭津貼,佢老婆有傷殘津貼.今日去九龍塘york國際幼稚園interview.我 ...

又係冇咁大個頭,要帶咁大頂帽嘅例子,望子成龍唔係淨比錢買服務就得,大家家庭環境唔同咁做對個細路心理成長唔係太好
lalang02
|
yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:38
我唔清楚低收入家庭津貼有冇指引話,可唔可以讀私校或者國際學校.但俾得起6千蚊一個月學費.仲去申請低收入 ...

所以要查清楚先 始終係老公親戚。

嚴格來說 york interview只需要俾$40報名費!
所以佢係無問題.....
lalang02
|
BBHHO 發表於 17-12-20 17:39
八掛下,知唔知報名費幾錢?

$40
sweetiesbear
|
yanyanb0401 發表於 17-12-20 17:40
他們收入過3-4萬,但現金出糧.報俾政府話每月收入$6000-9000兩個人,唔知算唔算呃政府?
...

大把司機係咁,然後申請公屋 !
lam133
|

嬲乜嘢,都未正式收佢
魔怪媽媽
|

interview都嬲
yanyanb0401
|
可能他們報名是為了打個卡,話俾人知去國際幼稚園面試好威.正如他們一家次次去私家醫院睇病都會打卡一樣