親子旅遊

跳至
[美加] Banff

首頁

尾頁

男爵府

出去會去溫哥華同班芙, 大家應為跟巴士團好定坐內陸機去 Calgary再自駕好?

男爵府

回覆樓主:

出年會去。。。

大宅

may_see 發表於 17-12-26 23:56
出去會去溫哥華同班芙, 大家應為跟巴士團好定坐內陸機去 Calgary再自駕好?

我都唸緊同樣問題,請問你去左未呢?

男爵府

jcpleung 發表於 18-2-20 07:44
我都唸緊同樣問題,請問你去左未呢?

未去, 5月先去

男爵府

上年五六月去
Join 了幾個local tours, 都係跟翠明最好
師機及導遊均100分

琥珀宮

畀面勳章

may_see 發表於 18-2-20 07:58
未去, 5月先去

5月去 Lake Louise 溶雪未?

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

Calgary 揸車去1小時,易揸,但入national park 要比admission $20/family/day
一日要去曬lake Louise 同Banff 有d趕
Lake Louise fairmont hotel 個brunch 或afternoon tea 唔錯
Banff去lake Louise 又1小時車
我自己住咗幾廿年知道去邊就一定day trip 因為費事租酒店
你地遊客建議玩Banff lake louse jasper round trip. 香港楂開車唔難,玩三日或四日,去埋Columbia Icefield.

伯爵府

親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 18-2-20 14:50
5月去 Lake Louise 溶雪未?

湖冇雪,山頂一定有
想見雪可以去Columbia ice field 全年都有

琥珀宮

畀面勳章

大將軍 發表於 18-2-20 14:59
湖冇雪,山頂一定有
想見雪可以去Columbia ice field 全年都有

係?我朋友有一年6月頭去 Lake Louise 仲結緊冰,係咪年年唔同?

伯爵府

親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 18-2-20 15:06
係?我朋友有一年6月頭去 Lake Louise 仲結緊冰,係咪年年唔同?

冰會有,但冇雪啦
我地去lake Louise ski 到四月尾,resort 已經閂門大吉

琥珀宮

畀面勳章

大將軍 發表於 18-2-20 15:07
冰會有,但冇雪啦
我地去lake Louise ski 到四月尾,resort 已經閂門大吉

哦,不過Lake Louise 結左冰就冇咁靚啦

伯爵府

親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 18-2-20 15:13
哦,不過Lake Louise 結左冰就冇咁靚啦

Calgary 呢邊最好七月頭去,有大型加年華stampede 好多嘢玩

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

Kannanaski 近banff
上年六月十日,又有失魂雪

琥珀宮

畀面勳章

大將軍 發表於 18-2-20 15:32
Kannanaski 近banff
上年六月十日,又有失魂雪

個邊既湖真係好靚

大宅

大將軍 發表於 18-2-20 14:58
Calgary 揸車去1小時,易揸,但入national park 要比admission $20/family/day
一日要去曬lake Louise 同Ba ...
Hi, Planning to stay in Vancouver a few days in Mid June. How long does it take from Vancouver to Banff 9-10 hours for driving? Thanks.

男爵府

回覆樓主

去過兩次banff,都係由Vancouver 探完朋友後自駕去,試過一次直揸上去十個鐘,加拿大唔同日本,冇乜sa可以睇下特色手信,而且中段,好多地方上唔到網,真係超悶!
另一次就中途住了一晚先,再揸幾個鐘上去!

伯爵府

親子王國15週年勳章

Wnnieng 發表於 18-3-12 16:14
Hi, Planning to stay in Vancouver a few days in Mid June. How long does it take from Vancouver to B ...

10 小時咁上下,如果冇整路,年年summer 整路,有機會多2,3小時
中途可以stay Kelowna 一日摘下生果,六月尾開始有cherry

男爵府

大將軍 發表於 18-3-12 22:49
10 小時咁上下,如果冇整路,年年summer 整路,有機會多2,3小時
中途可以stay Kelowna 一日摘下生果,六 ...

Kelowna真係幾唔錯的地方,有d winery可以去wine tasting !

大宅

回覆樓主

我7/2017去完,5月Lake Louise 未溶,吾靚。
飛去Calgary 開車過去都可以,但係好難租單程車,如果要返Calgary 還車你剩係可以玩Alberta.
我住了兩晩Fairmont Lake Louise, 超貴,但在Lake Louise 週邊hiking and canoeing , 超正。
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

首頁

尾頁

跳至