唔係賣買!純想知接木骨同益生菌,邊樣對小朋友抵抗力好d?

香蕉宝宝
|
可以食左病少d咁囉⋯⋯但又唔想俾佢食咁多,如只㨂一樣邊度好d?

二手賣買唔好pm我!
panyeung
|
香蕉宝宝 發表於 17-12-28 14:46
可以食左病少d咁囉⋯⋯但又唔想俾佢食咁多,如只㨂一樣邊度好d?

二手賣買唔好pm我!

以我所知係2回事,接骨木係預防傷風感冒,益生菌係for 腸道健康,平衡腸內箘,有錯請指正

其實可以2樣都試下,每個人體質唔同,出來效果也會不同
ecling    發表於 18-2-2 09:55
Yukyuk
|

二手賣買唔好pm我!

For your reference.

接骨木有副作用嗎?
接骨木萃取物在產品建議劑量下短期使用非常安全,未發現任何顯著副作用

但食用未成熟、未經烹煮果實或其它部位(花根莖葉)可能產生噁心,嘔吐,或嚴重腹瀉等不良反應

安全注意事項(使用禁忌)

***孕婦、哺乳媽媽、幼童及肝腎功能障礙者請勿使用(相關安全性未知)

若食用後出現過敏現象,請立即停用或就醫

***患有自體免疫疾病(類風濕性關節炎、紅斑狼瘡、多發性硬化症)或曾接受器官移植病患請勿服用(因可能刺激免疫系統)

***勿與利尿劑、糖尿病藥物、化療藥物、輕瀉劑及免疫抑制劑等藥物合併使用,可能干擾藥物作用,引發未知風險

https://formulawave.com/elderberry-benefits-side-effects/

bluetulip
|

接木骨,好多人都話好,但對我細路唔太 work。
益生菌,淨係食左抗生素就會補充返。朋友細路 keep 住日日食,一樣多病。
lemontea520
|

二手賣買唔好pm我!

接木骨我無研究無比小朋友食。
但益生菌有。
健脾益胃野我都會比小朋友食,淮山粉,或者煲鮮淮山湯,正所謂腸胃好, 個人自身抵抗力就會好
helen02
|
益生菌
Yukyuk
|
bluetulip 發表於 18-2-2 09:20
接木骨,好多人都話好,但對我細路唔太 work。
益生菌,淨係食左抗生素就會補充返。朋友細路 keep 住日日食 ...

有病的時候,我會將利賓x 沖暖水 (加入 blackcurrant extract)

一樣野會撩起你嘅免疫力就唔可以平時食。因為可能引發其他免役系統問題!

大家要小心!

bbeasy25
|
2樣都有食。但接木骨係近輪流感勁才日日食,之前有日體溫升到37.7,唸住會病,但瞓醒又無事。唔知關唔關食咗接木骨。
小紅梅
|
你兩樽都買,日常食益生菌,覺得想起傷風咳轉食接骨木,每樣一樽唔怕過期
brindlewin
|

二手賣買唔好pm我!

還看個人是否需要吧?!
ecling
|
我仔兩款都有食
Ansonmimi
|

二手賣買唔好pm我!

我仔係每日接骨木,和盡量ㄧ杯yogurt,有時食左生果太飽食唔落,才skip
哈利媽
|
我仔有食接骨木, touch wood, 冇咩大病, 呢掛有keep住日日飲+維他命c
c.vieri
|
啊囝之前成日感冒同咳,一咳就起碼一個月以上,早半年前開始,每日要佢飲接木骨、維B雜同C,touch wood 咁嘅天氣都無再日咳夜咳。
bluetulip
|
Yukyuk 發表於 18-2-2 09:25

點解要用利賓 x? 個人喜好?
Yukyuk
|
bluetulip 發表於 18-2-2 11:08

因為佢係黑加侖子汁。

你搵到其他牌子都可以㗎!

大家可以參考一下:-

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/23842512/?i=1&from=blackcurrant%20extract%20Influenza%20B

我們通過抑制病毒吸附研究了新西蘭和波蘭的黑醋栗(Ribes nigrum L.)提取物對4株流感病毒(IFV)的抑製作用; (IFV-AH1pdm),香港流感(IFV-AH3),耐磷酸奧司他韋耐藥的俄羅斯流感(IFV-AH1tamr)和流感病毒B型(IFV-B)。通過抑制病毒在細胞表面的吸附(吸附抑制測定)來評價黑加侖或藍莓提取物對病毒體感染性的抑製作用。來自新西蘭和波蘭的黑醋栗提取物的3%溶液足以消毒IFV-AH1pdm和IFV-B的一半以上,兩個地區的10%溶液完全消毒所有的IFV菌株。我們以前的研究表明,黑醋栗的抗病毒作用根據病毒種類的不同而不同。在這裡,我們表明,儘管黑醋栗的抗病毒效果在一個品種的病毒株內稍有不同,但黑加侖提取物可以消毒所有4種IFV毒株。黑醋栗的提取物顯示出用作消毒劑和防腐劑預防IFV感染的潛力。

Yukyuk
|
bluetulip 發表於 18-2-2 11:08

For your ref.

https://www.bodybuilding.com/fun/cassis-berry-why-its-the-new-king-of-superfruits.html

https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/zh-mo/health/2lkpvz.amp

bluetulip
|
Yukyuk 發表於 18-2-2 11:14
For your ref.

https://www.bodybuilding.com/fun/cassis-berry-why-its-the-new-king-of-superfruits.ht ...

thanks!
hahaha1231
|
c.vieri 發表於 18-2-2 10:03
啊囝之前成日感冒同咳,一咳就起碼一個月以上,早半年前開始,每日要佢飲接木骨、維B雜同C,touch wood 咁 ...
邊隻?
見iherb有好多隻

c.vieri
|
hahaha1231 發表於 18-2-2 11:33
邊隻?
見iherb有好多隻

呢幾隻

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊