自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

bobo_2014 發表於 18-1-1 14:25
政府一向都係起左屋先等人投訴再起配套, 好多地區想起公屋但都冇同時計劃交通, 醫療等配套點搞, 所以你話d ...

講中point

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-1-1 13:28
【明報專訊】政府研究在5個近岸選址填海,其中唯一作住宅發展的沙田馬料水填海計劃,顧問完成技術可行研究 ...

有興趣想知道,起的住宅,容納的人,是什麼住宅,容納什麼的人⋯⋯可以解決劏房丶籠屋的問題嗎?
還是又係地產的進賬,富有人家的置業?

每天150的人口輸入,究竟,起多少有建設性的房屋才能令有需要的香港本地人受惠?

風扇    發表於 18-4-2 00:21
juv10hk    發表於 18-1-2 01:39

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我唔明咩叫冇做配套,我係最初果批搬入馬鞍山,大佬山隧道重未起好,日日坐好耐車出觀塘,我都捱左幾年先冇咁塞。其實政府點會真係一d規劃 都冇 唔通起好哂先搬人入去咩
總有離別的時候

侯爵府

好媽媽勳章

HoshiSora 發表於 18-1-1 16:09
有興趣想知道,起的住宅,容納的人,是什麼住宅,容納什麼的人⋯⋯可以解決劏房丶籠屋的問題嗎?
還是又係 ...

我只係知就算嗰度填咗海,九成我都冇份受惠。。。。。。公屋唔到我,豪宅買唔起

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-1-1 13:28
【明報專訊】政府研究在5個近岸選址填海,其中唯一作住宅發展的沙田馬料水填海計劃,顧問完成技術可行研究 ...

我理解每個人都不願自己犧牲最多,但每個人小小都不讓步,社會根本就不能運作。

好多人有土地要求,難道大幅住宅用地是魔術變出來嗎?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我唔反對填海, 只想政府搞好交通, 現時馬鞍山返工時間, 出大學或沙田都好塞車, 條T4公路本來要起, 又比人反對無左, 搞到交通超負荷!!

大宅

回覆樓主:

因為冇人想屋企附近起公屋。

侯爵府

好媽媽勳章

cool2000hk 發表於 18-1-1 16:38
因為冇人想屋企附近起公屋。

大水坑就起啦

侯爵府

好媽媽勳章

kitbebe 發表於 18-1-1 16:36
我唔反對填海, 只想政府搞好交通, 現時馬鞍山返工時間, 出大學或沙田都好塞車, 條T4公路本來要起, 又比人反 ...

朝早7點幾已經塞
入大老山條路頂返轉頭

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jutau 發表於 18-1-1 16:43
大水坑就起啦

大水坑有位起?

水晶宮

回覆 HoshiSora 的帖子

其實我都想問!香港出生率低人口何來!如為移民!開山擗石填唔洗錢咩!不断的起!自己利益没有了!還要付上千萬去造就移民大國!你們駡到人自私時!有冇諗過香港人付出血汗才買到樓!却要住得這麽可憐!就為成上萬未付出嘅移民!自私?

juv10hk    發表於 18-1-2 01:40

大宅

回覆樓主

我係住馬鞍山,屋企仲少少對住填海嗰度。我都反對填海,但不是擔心景觀,最擔心是交通!而家早上返工時間,大老山+吐露港公路倒塞番馬鞍山大水坑,由馬鞍山去石門要30分鐘至45分鐘車程,出港島起碼個半至兩粒鐘!搭馬鐵,繁忙時間到恒安站已迫到門口,未有沙中綫又要轉3次車到放工喇,荃灣搭巴士返馬鞍山又要個半鐘,因為又塞吐露港
嚟緊新地又喺泥涌起大型屋苑,烏溪沙處處豪宅個個揸私家車,填海區又話要容納3萬5千人,將來返工放工點算好?
將心比己,你係我,你想佢填海嗎?

水晶宮

如果不從人口入手!起幾多樓用我多資源!終成無底深潭!!醒醒吧!

風扇    發表於 18-4-2 00:22

侯爵府

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 18-1-1 16:46
大水坑有位起?

原來係起居屋
以前單車公園個位
欣安邨就起二期

侯爵府

mokcnine 發表於 18-1-1 16:59
我係住馬鞍山,屋企仲少少對住填海嗰度。我都反對填海,但不是擔心景觀,最擔心是交通!而家早上返工時間, ...

居民見到條龍咩都做唔到,有啲等攬炒感覺。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jutau 發表於 18-1-1 17:03
原來係起居屋
以前單車公園個位
欣安邨就起二期

Thanks

男爵府

因為香港人自私.

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔明點解巿區靚地咁多新起公屋,仲好好配套添

其實應該起多啲居屋,因為香港中間中層人口好多,市區嗰啲新公屋本來就應該用嚟做居屋啦,公屋既然享受最多政府福利,其實政府唔洗俾最好嘅嘢租戶,租金已反映質素,而且推動佢哋尋求更好生活質素。。。你一早俾我住市區海景靚新樓,我仲會搬咩?

咁多啲現有住舊公屋嘅住戶,用綠表抽居屋,抽中就搬出去,騰空嘅單位就俾嗰啲新移民同低收入家庭,舊屋為主,唔洗俾三次機會佢哋,兩次已仁至義盡,你住就住,唔住就過主再排過

根本而家政府起樓都唔係以安置為前題,越整越豪

象牙宮

2024年龍年勳章

P-boy 發表於 18-1-1 13:32
望個海細咗,仲要之後對望屋邨,梗反對。香港人乜都要有,無就鬧政府,但政府做嘢就not in my backyard. ...

水晶宮

回覆 阿妮啦妮 的帖子

真係好笑!邊個唔自私?如果唔係點解咁多人死落嚟?為乜?利益囉!你問下地產商可唔可以半價賣層樓俾你!業主可唔可以誠租俾你住!李加誠可以賣小D納米樓!現實D嚟講!如果個個唔自私!根本就無需破壞環境!空氣都好D啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至